⚠ De aanvraag is altijd gratis en vrijblijvend

Ontvang prijzen voor NWWI taxatie
Ontvang de 3 goedkoopste taxateurs
Geschikt voor hypotheekaanvraag
Gratis telefonisch advies
0 x
goedkoopste taxateurs in je mail
1%
van de afspraken binnen 3,5 uur gemaakt
0 +
nieuwe taxaties in de afgelopen week
NVM taxaties
Vastgoedcert. logo
NNWI logo
VBO Makelaar logo
0 x
goedkoopste taxateurs in je mail
1%
van de afspraken binnen 3,5 uur gemaakt
0 +
nieuwe taxaties in de afgelopen week
NVM taxaties

Taxateur in Leiden

Bij de zoektocht naar een geschikte taxateur in Leiden, zijn er een aantal belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden. Een taxatie kan nodig zijn voor verschillende redenen, hierbij gaat het voornamelijk over het aankopen van een huis, het verbouwen van een huis, een tweede hypotheek of bij een scheiding. Een taxatierapport helpt je daarnaast om een onafhankelijk rapport te ontvangen van je (nieuwe) woning in Leiden. Bij HuisAssist helpen wij met het vinden van een voordelige taxateur die voldoet aan alle richtlijnen en regelgeving, zoals het NWWI taxatierapport.

De taak van een taxateur in Leiden

Een taxateur in Leiden moet ervoor zorgen dat de actuele woningwaarde in kaart wordt gebracht door een onafhankelijke partij. Wanneer je een woning aankoopt, betaal je wat jij de woning waard vindt. Echter is wel van belang dat dit marktconform is, zeker wanneer een hypotheekverstrekker een onderpand wilt. De taxateur doet hierbij onderzoek naar de staat van de woning, de ligging, de grootte en recent verkochte woningen in de buurt. Op deze manier kan de taxateur in Leiden het taxatierapport opstellen, welke jij kunt gebruiken voor bijvoorbeeld de aanvraag van een hypotheek.

NWWI taxatie in Leiden

Een NWWI taxatierapport is een taxatie die wordt uitgevoerd door een taxateur in Leiden die de taxatie laat controleren bij het Nederlands Woning Waarde Instituut, het NWWI. Dit instituut zorgt voor onafhankelijke controle van de taxatie die door de taxateur wordt aangeleverd. Het NWWI valideert het taxatierapport volgens de gestelde kwaliteitseisen. 

Een gevalideerd NWWI taxatierapport is verplicht bij het aanvragen van een hypotheek bij de bank of hypotheekverstrekker. Niet alleen voor een nieuwe hypotheek is een NWWI taxatie in Leiden nodig, maar ook voor andere aanvragen is de gevalideerde taxatie nodig. Wanneer je aan een instantie, bank of hypotheekverstrekker een taxatierapport moet overleggen, betreft het vrijwel altijd een NWWI taxatierapport.

> Ontdek hier meer over een NWWI taxatierapport

Redenen taxatie in Leiden

Het uitvoeren van een taxatie in Leiden kan om meerdere redenen zijn. Hieronder staan enkele belangrijke voorbeelden waarom je een taxatierapport nodig hebt.

  1. Aankoop een huis: Op het moment dat je bod is geaccepteerd in Leiden, is het van belang je woning te laten taxeren. Dit taxatierapport moet een NWWI taxatierapport zijn. Je moet namelijk de waarde van de woning kunnen aantonen bij de bank of hypotheekverstrekker, die gevalideerd moet zijn door een onafhankelijke partij. 
  2. Verbouwing: Op het moment dat je je woning gaat verbouwen, waarbij je er vanuit gaat dat je woning meer waard wordt, is het van belang een taxatie voor en na verbouwing uit te voeren. Met het taxatierapport kun je een extra hypotheek aanvragen om de verbouwing te financieren. Een andere optie kan zijn om de hypotheekrente te verlagen omdat je meer overwaarde op je woning in Leiden hebt. 
  3. Erfenis of scheiding: Op het moment dat je uit elkaar gaat of de erfenis moet verdeeld worden, dan is het van belang te bepalen wat de waarde is van de woning. Vervolgens kan het huis verdeeld worden op basis van de taxatiewaarde. Kom je er niet gezamenlijk uit? Dan kunnen beide partijen een andere taxateur inschakelen.
  4. Verzekering: Op het moment dat je een verzekering op je woning wilt, kan een taxatie nodig zijn. Hierbij gaat het erom om de herbouwwaarde te bepalen.

 

Kosten van een taxatie in Leiden

De kosten van een taxatie in Leiden variëren per taxateur. Dit komt doordat de taxateur zelf de prijs van de taxatie mag bepalen. De prijs van een taxateur kan verschillen door de volgende punten:

  • Grootte van de woning
  • Complexiteit van de woning, zoals een monument
  • Taxateur die een volle agenda heeft
  • Een makelaar die geen taxaties wilt uitvoeren
  • Doel van de taxatie

Dit zijn slechts enkele punten waarop de prijs van een taxatie in Leiden verschilt. Wanneer een taxateur een volle agenda heeft zal de taxateur niet snel gaan zakken met de prijs, echter wanneer de agenda nog leeg is dan is een lagere prijs voor het taxatierapport nog mogelijk. Een ander punt is dat niet alle makelaars graag taxaties willen uitvoeren, dit is dan ook de reden waardoor deze taxateurs een stuk duurder zijn terwijl je hetzelfde taxatierapport ontvangt. 

Omdat de prijs door de taxateurs bepaald mogen worden, verschillen de prijzen per regio. Bij HuisAssist weten wij dat er taxateurs zijn die in Leiden taxeren voor prijzen tussen de € 350,- en € 850,-. Het is daarom aan te raden om taxateurs in Leiden te vergelijken. Op deze manier weet je zeker dat je de beste prijs hebt voor hetzelfde NWWI taxatierapport. 

Goed om te weten, de kosten van een taxatie in Leiden voor een hypotheekaanvraag zijn fiscaal aftrekbaar. Hierbij zijn op dat moment de taxatiekosten aftrekbaar bij de inkomstenbelasting.

Populaire plaatsen voor taxatie

Waarom een taxateur via HuisAssist?

Gratis Advies

Gratis advies en begeleiding gedurende de taxatie.

Persoonlijke Assistent

Advies op maat en persoonlijke begeleiding.

Beste Deals

Vergelijk en bespaar kosten op een taxateur.

Betrouwbaar

We verwijzen alleen door naar gecertificeerde taxateurs.

Onafhankelijk

Er zijn geen taxateurs die een voorsprong hebben.

Geen Verplichtingen

Je bent niet verplicht een afspraak te maken.

Hoe vind ik een taxateur?

Voorkeuren van de makelaar

Selecteer je voorkeuren

Kies de beste makelaar

Ontvang de beste deal per mail

Makelaar contact

De taxateur neemt contact op

Alle diensten onder één dak

Veelgestelde vragen

Nederlands Woning Waarde Instituut

De NWWI is de Nederlands Woning Waarde Istituut. Het NWWI keurt alle taxatierapporten en ziet erop toe dat deze taxaties volgens de richtlijnen worden opgesteld. Alleen taxateurs die aan de strenge kwaliteitseisen kunnen voldoen mogen zich aanmelden bij het NWWI. Voor het verkrijgen van een woningfinanciering, zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie, is een door het NWWI gevalideerd taxatierapport vereist. Let hier dus goed op!

Bij HuisAssist voldoen alle aangesloten taxateurs aan de richtlijnen van het NWWI.

> Lees hier meer over NWWI

Een taxatie laten uitvoeren en valideren door het NWWI is verplicht om een hypotheekaanvraag te doen bij geldverstrekkers zoals banken. Alleen in uitzonderlijke situaties is een taxatie niet nodig, zoals wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit die veel lager is dan de WOZ-waarde van je huis. Wij raden aan om de woning altijd te laten taxeren.

Meer redenen waarom je een woning kunt laten taxeren? Lees hier verder.

Een taxatie kost meestal tussen de € 450 en € 950, dit is afhankelijk van de regio. Sinds eind 2021 zijn de regels omtrent de woningtaxatie een stuk strenger. Hierdoor moet de taxateur meer werk leveren voor een taxatie. Dit is de reden waarom de taxaties afgelopen jaren een stuk duurder zijn geworden!

Wil je meer weten over hoe de kosten tot stand komen? Lees hier verder.

Ja, de taxatiekosten zijn fiscaal aftrekbaar

De keuze voor een taxateur is erg belangrijk. Een taxatiebureau met lokale kennis en ervaring wordt zeer gewaardeerd door klanten. Het is ook van belang om te onthouden dat jouw aankoopmakelaar niet je taxateur mag zijn.

De afstand tussen de woning en de taxateur is van groot belang. Afhankelijk van de bevolkingsdichtheid in een regio, mag het kantoor van de taxateur maximaal 10 tot 30 kilometer van de betreffende woning afliggen.

> Benieuwd hoe je een taxateur kiest? Ontdek het hier

Nee, er zijn geen verplichtingen. Ook als je alleen advies wilt ontvangen helpen wij je graag. Dus iedere mail die je ontvangt, is geheel gratis en vrijblijvend. Wil je echter geen gebruik maken van onze deals of taxateurs? Geen probleem, jij bepaalt!

BLOG

Taxateur voert taxatie uit

Wat is een taxatierapport?

Taxateur
Een taxatierapport is het rapport dat een taxateur opstelt nadat deze taxateur de woning heeft bezocht en beoordeelt. In het taxatierapport staat de waarde van de woning beschreven. In de…
Lees verder