Op zoek naar een aankoopmakelaar?
0 x
gratis kennismaking met
passende makelaars
1%
onafhankelijke vergelijking
0 +
nieuwe afspraken in de afgelopen week

Wat doet een aankoopmakelaar?

Hulp van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar geeft hulp bij het kopen van een huis van A tot Z. De aankoopmakelaar kan dus bij het kopen van een woning veel uit handen nemen. Daarnaast is het ook mogelijk om deeldiensten van een aankoopmakelaar af te nemen. Op deze manier kun je zelf ook taken uitvoeren. In de huidige of toekomstige woningmarkt is het altijd raadzaam zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Een aankoopmakelaar is altijd op de hoogte van woningen die op de markt komen en kent veel collega makelaars. Dit is een groot voordeel bij het kopen van een woning. Door de expertise profiteer je van veel kennis en bespaar je veel tijd en energie bij het kopen van je droomhuis.
> Bekijk hier alle makelaar tips

Voordelen van een aankoopmakelaar

  • Grotere kans op succes

Aankoopmakelaars voeren dagelijks werkzaamheden uit die jij waarschijnlijk niet vaak doet, ze weten waar ze het over hebben en hebben een groot netwerk. Hierdoor wordt het aankoopproces een stuk makkelijker.

  • Beter op de hoogte van de lokale huizenmarkt

Een aankoopmakelaar maakt vaak gebruik van bepaalde systemen waardoor ze vaak een enkele dagen eerder op de hoogte zijn van beschikbare woningen. Dit komt door de systemen waarmee de makelaars werken, deze zijn een aantal dagen eerder dan Funda. Op deze manier zal de aankoopmakelaar een zoekprofiel voor je opstellen, zodat ook jij eerder bent.

  • Bespaart je veel tijd

Een aankoopmakelaar neemt veel tijd uit handen, door het zoekprofiel hoef je zelf niet meer op zoek te gaan naar beschikbare woningen. Jij bekijkt de woningen die binnen je profiel passen, vervolgens hoef je alleen aan te geven bij welke woning je wilt bezichtigen en de aankoopmakelaar zorgt voor de afspraak. Daarnaast gaat de aankoopmakelaar met je mee naar de bezichtigingen, helpen ze je met de documentatie en de notariële afwikkelingen.

  • Groot netwerk

Een aankoopmakelaar kijkt niet alleen naar Funda en gebruikt ook niet alleen zijn eigen systemen. Aankoopmakelaars hebben veel contact met andere collega’s, omdat ze daar veel zaken mee doen. Daarnaast is de aankoopmakelaar ook vaak de verkoopmakelaar waardoor ze weten welke woningen in de verkoop komen of recent verkocht zijn. Dit geeft jou een voorsprong op de lokale markt.

  • Sterker bij onderhandelingen

Wanneer je de onderhandelingen in gaat met een aankoopmakelaar aan je zijde weet de verkopende partij vaak dat alles is onderzocht en dat ze niet voor verrassingen komen te staan. Zoals dat bijvoorbeeld de hypotheek niet geregeld kan worden. Een aankoopmakelaar kent niet alleen zijn collega’s, maar ook de punten die uitgezocht moeten worden.

Makelaars vergelijken

HuisAssist vergelijkt gratis en vrijblijvend aankoopmakelaars in Nederland. Wij vergelijken aankoopmakelaars op basis van tarieven, ervaring, courtage en gebruikersfeedback. Bij HuisAssist begrijpen wij dat de keuze voor een geschikte aankoopmakelaar lastig kan zijn, vooral in de huidige woningmarkt. De keuze voor een geschikte lokale aankoopmakelaar kan daarom lastig zijn, daarom helpt HuisAssist geheel gratis en vrijblijvend bij het vergelijken van verschillende lokale aankoopmakelaars in Nederland. Door de ervaring van HuisAssist weet je zeker dat je aankoopmakelaar vindt die bij je passen!

Kosten aankoopmakelaar

De kosten van verschillende aankoopmakelaars lopen sterk uiteen, dit kan verschillen per regio, woningsegment en ervaring van de aankoopmakelaar. Doordat veel aankoopmakelaars verschillende kosten hanteren, kan het lastig zijn om een weloverwogen beslissing te maken met wie je in zee gaat. Over het algemeen werken aankoopmakelaars op basis van ‘no cure, no pay’. De kosten die ze voor de  geleverde diensten rekenen is gemiddeld in Nederland ongeveer 1% van de aankoopsom. Dit kan in de vorm van een percentage of een vast bedrag, dit is uiteraard bespreekbaar met de aankoopmakelaar. Wanneer je een woning aankoopt met een aankoopmakelaar is het normaal dat je een bedrag bepaalt in plaats van een courtage.

Bereken je makelaarskosten

Transactieprijs woning:
Courtage makelaar in percentage:
Opstartkosten:
Totaal:

Onafhankelijke assistentie

HuisAssist biedt gratis assistentie bij het vinden van een passende aankoopmakelaar die bij je past. Hoe werkt het? Bij HuisAssist kun je eenvoudig je gegevens invullen en een huisassistent zal vrijblijvend contact met je opnemen om vervolgens vervolg vragen te stellen en nog beter in kaart te brengen wat de wensen zijn. Door het gesprek weten we bij HuisAssist zeker welke aankoopmakelaar bij je past.

HuisAssist is er om te helpen tijdens het hele aankooptraject. Mocht jij later het winnende bod hebben, dan moet je veel regelen zoals een taxateur, notaris en een eventuele bouwkundige keuring. Ook bij deze verschillende diensten kan HuisAssist de professionals gratis voor jou vergelijken.
> Bekijk hier alle tips over het kopen van een huis

Tips bij verkoop

Naast het kopen van een huis met een makelaar, zijn er genoeg mensen die eerst hun huis moeten verkopen. Wanneer je je huis wilt verkopen is het verstandig je hier goed in te lezen. Indien je op zoek bent naar handige tips voordat je de verkoop wilt opstarten, ga dan verder via de onderstaande handige artikelen.

De 9 beste tips om je huis te verkopen
Kosten makelaar
Stap voor stap huis verkopen
Wat doet een makelaar
Huis verkopen belasting
Makelaars vergelijken

Hoe vind ik een geschikte makelaar?

Voorkeuren van de makelaar

Selecteer jouw voorkeuren

Telefonische vergelijking met assistent

Makelaar contact

Kennismakingsgesprek met twee makelaars

Kies de beste makelaar

Jij kiest de juiste makelaar

Waarom een makelaar via HuisAssist?

Gratis Advies

Gratis advies en begeleiding gedurende de aankoop.

Persoonlijke Assistent

Advies op maat en persoonlijke begeleiding.

Beste Deals

Vergelijk en bespaar kosten op een makelaar.

Betrouwbaar

We verwijzen alleen door naar betrouwbare makelaars

Onafhankelijk

Er zijn geen makelaars die een voorsprong hebben.

Geen Verplichtingen

Je bent niet verplicht een afspraak te maken.

Alle diensten onder één dak

Veelgestelde vragen

De kosten voor een aankoopmakelaar variëren enorm. De meeste aankoopmakelaar vragen een courtage tussen de 0,5% – 1% van de aankoopprijs. Bij het aankopen van een huis is het normaal om een vaste prijs af te spreken met de aankoopmakelaar. Wanneer je een courtage afspreekt kan er onenigheid ontstaan over de belangen van de makelaar. Daarbij werken veel makelaars op basis van ‘no-cure, no-pay’. Op dat moment ben je de aankoopmakelaar wat verschuldigd zodra er een huis is aangekocht.

Wil je meer weten over hoe de kosten van een aankoopmakelaar tot stand komen, lees dan deze blog.

Het is mogelijk om een huis te kopen zonder aankoopmakelaar. Natuurlijk zitten er voor- en nadelen aan het kopen van een huis zonder makelaar. Het is achteraf vaak  de vraag of een huis kopen zonder makelaar je uiteindelijk veel kosten bespaart. Je moet namelijk alles zelf regelen en uitzoeken, terwijl een makelaar die kennis en ervaring al in huis heeft.

Lees hier meer tips & voor- en nadelen van een huis kopen zonder makelaar.

Nee, een makelaar is niet verplicht als je een huis gaat kopen. Toch is een makelaar van groot belang tijdens het aankoopproces. Met name in de huidige krappe huizenmarkt, waar het moeilijk is om een huis te vinden zonder makelaar.

Als de verkopende makelaar ook jouw aankoopmakelaar is, mag de makelaar volgens de wet niet ook de verkoopmakelaar zijn. Op dat moment zou er sprake zijn van een belangenverstrengeling. Een makelaar is vaak zowel een aankoopmakelaar als een verkoopmakelaar, maar dan natuurlijk niet voor dezelfde woning. Je kunt wel jou aankoopmakelaar je oude huis laten verkopen, op die manier kun je een mooie deal maken met de makelaar.

Nee, de kosten voor een makelaar zijn (helaas) niet fiscaal aftrekbaar.

Een huis kopen is een ingewikkeld traject waarbij het belangrijk is dat de specialisten waarmee je samenwerkt erkend en gecertificeerd zijn. De NVM, VBO en VastgoedPRO zijn de drie belangrijkste brancheorganisaties/ beroepsverenigingen. HuisAssist werkt specialisten die zijn aangesloten bij deze instanties.

Meer weten?
NVM, VBO en VastgoedPRO

BLOG

Aankoopmakelaar met zwangere vrouw

Voordelen aankoopmakelaar

Makelaar
Op zoek naar een huis zonder aankoopmakelaar, maar tot nu toe zonder succes? Vraag je je af of het inschakelen van een aankoopmakelaar toch verstandig is en welke voordelen een…
Lees verder