⚠ De aanvraag is altijd gratis en vrijblijvend

Ontvang prijzen voor NWWI taxatie
Ontvang de 3 goedkoopste taxateurs
Geschikt voor hypotheekaanvraag
Gratis telefonisch advies
0 x
goedkoopste taxateurs in je mail
1%
van de afspraken binnen 3,5 uur gemaakt
0 +
nieuwe taxaties in de afgelopen week
NVM taxaties
Vastgoedcert. logo
NNWI logo
VBO Makelaar logo
0 x
goedkoopste taxateurs in je mail
1%
van de afspraken binnen 3,5 uur gemaakt
0 +
nieuwe taxaties in de afgelopen week
VBO Makelaar logo

Hoe vind ik een taxateur?

Voorkeuren van de makelaar

Selecteer je voorkeuren

Kies de beste makelaar

Ontvang de beste deal per mail

Makelaar contact

De taxateur neemt contact op

Waarom een taxateur via HuisAssist?

Gratis Advies

Gratis advies en begeleiding gedurende de taxatie.

Persoonlijke Assistent

Advies op maat en persoonlijke begeleiding.

Beste Deals

Vergelijk en bespaar kosten op een taxateur.

Betrouwbaar

We verwijzen alleen door naar gecertificeerde taxateurs.

Onafhankelijk

Er zijn geen taxateurs die een voorsprong hebben.

Geen Verplichtingen

Je bent niet verplicht een afspraak te maken.

Wat doet een taxateur?

Waarom heb ik een taxatie nodig?

Het doel van een taxatie is om de verkoopprijs van een woning vast te stellen. Hypotheekverstrekkers hebben bijna altijd een taxatie nodig voordat ze een hypotheek kunnen verstreken. Dit doen ze om hun eigen investering te beschermen. Als de feitelijke marktwaarde van de woning lager is dan de verkoopprijs en het voor jou niet meer mogelijk is om de hypotheek te betalen, dan kan de geldverstrekker de woning niet verkopen voor het voldoende bedrag om de lening te dekken.

Let op: Een taxatierapport van een gecertificeerde taxateur is verplicht voor het verstrekken van een hypotheek.

Redenen voor taxatie

Er zijn diverse redenen waarom je een taxatie van je woning wilt laten uitvoeren. De meeste bekende reden is dat je net een huis hebt aangekocht. Echter zijn er meer redenen waarom je een taxatierapport wilt hebben, zoals:

  • Het kopen van een nieuw huis voor de aanvraag van de hypotheek
  • Bij het afsluiten of verhogen van een nieuwe hypotheek
  • Om de herbouwwaarde te bepalen na een verbouwing
  • Bij een beroep op de WOZ-waarde
  • Wanneer je je woning wilt overdragen
  • Wanneer er bezittingen verdeeld moeten worden

Taken van een taxateur

Een taxateur schat, onafhankelijk, de waarde van een woning in. Een taxatie is zoals benoemt nodig voor verschillende zaken. Echter is de meeste voorkomende reden de aankoop van een nieuwe woning. De taxateur zal nooit een woningwaarde zomaar inschatten. Dit is dan ook de reden dat er een NWWI gecertificeerde taxateur aan te pas moet komen bij een officiële taxatie.

De eerste stap van de taxatie is ‘de opname van de woning’. Hierbij zorgt de taxateur ervoor dat er zoveel mogelijk informatie wordt opgenomen. Het gaat hierbij onder andere om de grootte van de woning, de kwaliteit ervan en de gehele binnen- en buitenkant. Zo is de indeling van het huis van belang, maar ook de onderhoudsstaat en de afwerking van de woning. Daarnaast zal de taxateur informatie verzamelen over de buurt en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wanneer alle informatie is verzamelt en verwerkt door de taxateur, zal diegene een taxatierapport opstellen. Hier staat de de woning in beschreven en zal de woningwaarde onderbouwt worden. Wanneer je een NWWI gevalideerd taxatierapport nodig hebt, zal het NWWI het taxatierapport ook beoordelen. Dit rapport moet aan strenge eisen voldoen.

Belangrijk om te weten: Makelaars die betrokken zijn bij de aankoop mogen een taxatierapport niet opstellen, omdat ze bij de onderhandelingen betrokken zijn.

> Lees hier meer over wat een taxatierapport is

Kosten van een taxatie

De kosten van een taxatie zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Dit komt door strengere regelgeving. Tegenwoordig kost een taxatie minimaal 450 euro. Uiteraard is dit afhankelijk van de regio, het type woning en de grootte van de woning. Niet iedere taxateur rekent dezelfde prijs, het is daarom van belang om taxateurs te vergelijken voordat je samenwerkt met een taxateur. Onderzoek van HuisAssist heeft aangetoond dat de prijzen van taxateurs in heel Nederland variëren tussen de 450 en 900 euro.

Andere kosten bij verschillende taxaties

De kosten van een taxatie kunnen verschillen op basis van het type woning. Hieronder is een overzicht van type woningen waarbij de prijzen anders zijn dan de standaard taxatie prijzen die de taxateurs zelf communiceren. Hier een aantal type woningen waarbij de taxatie in veel gevallen hoger is:

  1. Nieuwbouwwoning
  2. Appartement
  3. Gedeeltelijk bedrijfspand
  4. Woning groter dan 200 m2

> Lees hier meer over de kosten van een woning taxatie

Hoelang duurt een taxatie?

Een afspraak maken met een taxateur kan soms lang duren. Tijdens drukke periodes zijn de taxateurs erg druk. Zodra je een afspraak hebt duurt de ‘woning opname’ meestal niet langer dan een uur. Vervolgens moet de taxateur een heel rapport opstellen. Dit beoordelingsproces van de taxatiewaarde duurt meestal tussen de 3 tot 10 werkdagen. Heb je haast met het inplannen van een taxatie? Laat het HuisAssist weten. HuisAssist gaat dan zo snel mogelijk voor jou aan de slag om de snelst beschikbare taxateur te vinden.

Taxateurs vergelijken

HuisAssist vergelijkt de beschikbare taxateurs bij jou in de buurt. Zodra jij je gegevens invult gaat HuisAssist voor je op zoek naar de meest geschikte taxateurs. Bij HuisAssist kijken wij naar de beschikbare taxateurs voor de beste prijs. Zo ontvang je de 3 beste taxateurs in je mail, waarna je zelf kunt kiezen met welke taxateur je wilt samenwerken. Zodra je een keuze hebt gemaakt neemt de taxateur contact op om te zorgen dat er een afspraak gemaakt zal worden. Hieronder zie je een aantal eisen op basis van wat taxateurs worden geselecteerd:

Prijs van de taxateur

Iedereen wilt niet te veel betalen voor een taxatie. Dat is dan ook waarom HuisAssist op zoek gaat naar de goedkoopste taxateur in de buurt. Goedkoper dan dit kan je het niet vinden bij jou in de buurt.

Afstand van de taxateur

In iedere gemeente is de afstand op wat de taxateur gevestigd mag zijn wettelijk bepaald. Hieronder heb je een overzicht van de afstanden op waar de taxateur zich mag bevinden:

Standaard Maximaal 20 kilometer afstand
Amsterdam, Den Haag, Utrecht & Rotterdam Maximaal 10 kilometer afstand
Provincies Friesland, Groningen en Zeeland Maximaal 30 kilometer afstand

Wanneer de taxateur op een grotere afstand gevestigd is, dan is het taxatierapport ongeldig. Daarom is het van belang dat je hierop let met het kiezen van een geschikte taxateur. Bij HuisAssist rekenen wij dit voor je uit. Deze afstand krijg je ook te zien bij de keuze voor een taxateur.

Beschikbaarheid van de taxateur

Zodra je aangeeft dat de taxatie binnen een bepaalde periode uitgevoerd moet worden, zorgt HuisAssist ervoor dat de taxateur dit kan garanderen. In verschillende gevallen heb je binnen een korte tijd het taxatierapport nodig. Zorg ervoor dat je dit duidelijk aangeeft bij de assistent.

Let op: Bij HuisAssist zie je de prijzen van taxateurs met een NWWI gevalideerd rapport. Veel websites laten prijzen zien zonder een rapport. Daarom zijn deze prijzen vaak laag!

Onafhankelijke assistentie

HuisAssist biedt onafhankelijke assistentie bij het vinden van een gecertificeerde taxateur. Als je op zoek bent naar een professionele taxateur, dan bent je bij ons aan het juiste adres. Bij HuisAssist vergelijken we ervaren taxateurs met jarenlange ervaring in het taxeren van woningen.

Via HuisAssist krijg je een accurate en betrouwbare taxatie, waarbij de taxateurs rekening houden met de huidige marktwaarde en de specifieke kenmerken van je huidige of aangekochten woning. De taxaties is gebaseerd op de meest recente gegevens, markttrends en referenties, zodat je zeker bent van een correcte en eerlijke waardebepaling.

Onze taxateurs werken volgens de normen en richtlijnen van het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI), zodat je verzekerd bent van kwalitatief hoogwaardige dienstverlening. Alle taxateurs zijn ook aangesloten bij de Stichting Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT), wat de expertise en betrouwbaarheid extra onderstreept.

Vul je voorkeuren in en vergelijk vandaag nog taxateurs en kom direct in contact met de beste taxateurs om een afspraak in te plannen. Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte taxateurs

> Zodra je een taxateur hebt aangevraagd kun je direct de notarissen bij jou in de buurt vergelijken

Populaire plaatsen voor taxatie

Alle diensten onder één dak

Veelgestelde vragen

Nederlands Woning Waarde Instituut

De NWWI is de Nederlands Woning Waarde Istituut. Het NWWI keurt alle taxatierapporten en ziet erop toe dat deze taxaties volgens de richtlijnen worden opgesteld. Alleen taxateurs die aan de strenge kwaliteitseisen kunnen voldoen mogen zich aanmelden bij het NWWI. Voor het verkrijgen van een woningfinanciering, zowel met als zonder Nationale Hypotheek Garantie, is een door het NWWI gevalideerd taxatierapport vereist. Let hier dus goed op!

Bij HuisAssist voldoen alle aangesloten taxateurs aan de richtlijnen van het NWWI.

> Lees hier meer over NWWI

Een taxatie laten uitvoeren en valideren door het NWWI is verplicht om een hypotheekaanvraag te doen bij geldverstrekkers zoals banken. Alleen in uitzonderlijke situaties is een taxatie niet nodig, zoals wanneer je bijvoorbeeld een hypotheek afsluit die veel lager is dan de WOZ-waarde van je huis. Wij raden aan om de woning altijd te laten taxeren.

Meer redenen waarom je een woning kunt laten taxeren? Lees hier verder.

Een taxatie kost meestal tussen de € 450 en € 950, dit is afhankelijk van de regio. Sinds eind 2021 zijn de regels omtrent de woningtaxatie een stuk strenger. Hierdoor moet de taxateur meer werk leveren voor een taxatie. Dit is de reden waarom de taxaties afgelopen jaren een stuk duurder zijn geworden!

Wil je meer weten over hoe de kosten tot stand komen? Lees hier verder.

Ja, de taxatiekosten zijn fiscaal aftrekbaar

De keuze voor een taxateur is erg belangrijk. Een taxatiebureau met lokale kennis en ervaring wordt zeer gewaardeerd door klanten. Het is ook van belang om te onthouden dat jouw aankoopmakelaar niet je taxateur mag zijn.

De afstand tussen de woning en de taxateur is van groot belang. Afhankelijk van de bevolkingsdichtheid in een regio, mag het kantoor van de taxateur maximaal 10 tot 30 kilometer van de betreffende woning afliggen.

> Benieuwd hoe je een taxateur kiest? Ontdek het hier

Nee, er zijn geen verplichtingen. Ook als je alleen advies wilt ontvangen helpen wij je graag. Dus iedere mail die je ontvangt, is geheel gratis en vrijblijvend. Wil je echter geen gebruik maken van onze deals of taxateurs? Geen probleem, jij bepaalt!

BLOG

Taxateur voert taxatie uit

Wat is een taxatierapport?

Taxateur
Een taxatierapport is het rapport dat een taxateur opstelt nadat deze taxateur de woning heeft bezocht en beoordeelt. In het taxatierapport staat de waarde van de woning beschreven. In de…
Lees verder