Vind de voordeligste aanbieders van een energielabel

0

gemiddelde prijs voor energielabel

0 +
energielabels aanvraagd

Energielabel aanvragen

Waarom energielabel aanvragen?

Een energielabel voor je woning is verplicht op het moment dat je wil gaan verkopen of verhuren. Op het moment dat de woning in de verkoop gaat moet het definitieve energielabel al in de advertentie verwerkt zijn. Sinds 1 januari 2021 is een energielabel bij verhuur of verkoop verplicht. Heb je geen definitief energielabel? Dan riskeer je een boete.

Een energielabel is ook handig voor de potentiële koper en kan voordelig zijn. Kopers kijken tegenwoordig goed naar wat voor energielabel een huis heeft. De energielabels lopen van energielabel G, zeer onzuinig, naar label A+++. Dit is het meest zuinige energielabel wat er momenteel is. Een koper wil natuurlijk een zo hoog mogelijke energielabel aangezien hij dan een lagere energierekening zal hebben.

Daarnaast is het voor de koper fijn om een goed geïsoleerd huis te hebben en is het goed voor het milieu om een goed energielabel te hebben. Hierdoor stoot je namelijk minder CO2 uit, wat een positief effect heeft ten opzichte van een laag energielabel. Over het algemeen geldt dat een woning met een hoog energielabel sneller verkoopt dan een woning met een laag energielabel.

Energielabel verplicht

Sinds januari 2021 is het verplicht om bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning een geldig energielabel te hebben. Bij de sleuteloverdracht dient het Pdf-bestand met het energielabel overhandigd te worden, anders riskeert de verkoper een boete. De hoogte van de boete varieert afhankelijk van of het gaat om een particuliere of zakelijke verkoop, met een maximale boete van € 435 voor particulieren en € 870 voor bedrijven. Wees er daarom zeker van de de woning een geldig energielabel heeft bij de verkoop of verhuur.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Het is belangrijk om te weten welk energielabel jouw huis heeft. Als je niet weet welk label je huis heeft of je wilt controleren of je huis een label heeft, ga dan naar (energielabel.nl) om dit te achterhalen. Hierbij is het eenvoudig om je adres in te vullen om zo uit te zoeken wanneer jouw woning een geldig energielabel heeft gekregen. Een energielabel is tegenwoordig 10 jaar geldig.

Voor 2021 werd het energielabel op basis van een automatisch rekenmodel berekend. Op deze manier kon je eenvoudig en goedkoop een energielabel aanvragen. Echter was dit op basis van een rekenmodel en niet de exacte waarde. Tegenwoordig komt een keurder je woning inspecteren. Wanneer jij veel aan het verduurzamen van je woning hebt gedaan, is de kans groot dat je een beter energielabel hebt dan wat je huidige energielabel is. Het loont daarom om een nieuw energielabel aan te vragen, zodat jij een hogere verkoopprijs kan realiseren voor je woning.

Voorlopig en definitief energielabel

Het verschil tussen een voorlopig en een definitief energielabel is op basis van welke gegevens het energielabel bepaald is. Bij een voorlopig energielabel zijn er een aantal algemene woningkenmerken doorgegeven waaruit een energielabel komt.

Het definitieve energielabel

Een definitief energielabel wordt bepaald door wat meer specifieke gegevens over de zuinigheid van die specifieke woning. Aangezien hier meer werk, tijd en geld in gaat zitten is een definitief energielabel vanaf het moment dat je hem ontvangt (PDF) 10 jaar geldig. Wil je een woning verkopen, verhuren of ga je een woning opleveren? Dan is een definitief energielabel dus verplicht. Dan krijg je wel en uitgebreid overzicht over waarom de woning in een bepaalde energieklasse valt.

Gebruik van voorlopig energielabel

Wil je dus inzicht in welk energielabel jouw woning heeft? Dan is een voorlopig energielabel voldoende.

Kosten van een energielabel

De kosten van het ontvangen van een energielabel variëren tussen verschillende partijen. Om je toch een goed beeld te geven van de kosten van een nieuwe energielabel hebben we een overzicht gemaakt met de gemiddelde kosten per object.

Object Minimale kosten energielabel
Appartement € 195
Eengezinswoning € 220
Vrijstaande woning € 250
Villa (vanaf +- 250 m2) € 300

> Meer weten over de kosten van een energielabel per type woning? Lees dan hier verder

Energielabel aanvragen

Een energielabel aanvragen kan bij veel type partijen. Er zijn veel beschikbare partijen dus is het verstandig om te de verschillende keurders vergelijken. Op deze manier bespaar je veel kosten op het aanvragen van een energielabel.

Hoe werkt het vergelijken van energielabels

  1. Vergelijk de partijen die energie labels leveren
  2. De expert komt langs om de woning binnen 1 á 2 uur te inspecteren
  3. De gekozen partij bepaalt je energielabel en dit wordt beschikbaar in de EP-online database
  4. Je ontvangt de je energielabel in de vorm van een PDF in je mailbox

Energielabel verbeteren

Heb je een laag energielabel en wil jij een beter energielabel? Dat kan! Tegenwoordig zijn er voor ieder type woning veel verschillende soorten manieren hoe de woning energie zuiniger gemaakt kan worden. Het verduurzamen van je woning kan door gebruik te maken van verschillende opties zoals:

> Ontdek hier de beste manier hoe jij je woning kunt verduurzamen

Energielabel vergelijken

HuisAssist helpt je graag bij het vinden van een expert die je kan voorzien van een energielabel. Vergelijk gratis en vrijblijvend en ontvang de beste offertes vandaag nog van onze gecertificeerde partijen.

Alle diensten onder één dak

Veelgestelde vragen

Een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Bij een gebrek aan een definitief energielabel bij de overdracht van de sleutel, kan een boete worden opgelegd. Voor particulieren bedraagt deze € 435, terwijl bedrijven een boete van € 870 riskeren.

Een afspraak is altijd mogelijk binnen vijf werkdagen bij een energieadviseur. HuisAssist vergelijkt gratis en vrijblijvend meerdere energielabel partijen hierdoor heb je altijd op tijd je energielabel binnen.

Na inspectie duurt het meestal 5 werkdagen voor je de uitslag hebt. Maar dit verschilt per bedrijf. Vraag dit direct bij je aanvraag voor een nieuw energielabel.

De goedkoopste energielabel in Nederland is vanaf € 195 tot € 275 voor een woning. Dit is afhankelijk van het bedrijf en het type woning.

Via energielabel.nl kun je kijken wat voor energielabel je hebt. Daarnaast kun je ook direct de specificaties zien zoals tot wanneer je energielabel geldig is. Op het moment dat je energielabel is vastgesteld, dan is het energielabel 10 jaar geldig.

Via energielabel.nl kun je kijken wat voor energielabel je hebt. Daarnaast kun je ook direct de specificaties zien zoals tot wanneer je energielabel geldig is. Op het moment dat je energielabel is vastgesteld, dan is het energielabel 10 jaar geldig.

HuisAssist vergelijkt gratis en vrijblijvend partijen in Nederland die energielabels faciliteren. Hierdoor heb je altijd de beste deal!

BLOG

Vind het goedkoopste energielabel bij huisassist

Wat kost een energielabel?

Energielabel
Benieuwd naar de kosten van een energielabel? Dit is geen gekke vraag in deze tijd waarbij duurzaam en minder energie verbruik steeds belangrijker wordt. Er zijn steeds meer nieuwe regelgevingen…
Lees verder
Energielabel op zonnepanelen

Energielabel aanvragen

Energielabel
Het energielabel is een hulpmiddel om de energieprestaties van jouw woning te bepalen. Het toont de energieklasse, bijvoorbeeld A-G. Het energielabel is verplicht sinds verplicht sinds 2021 wanneer je een…
Lees verder