Ontvang de voordeligste energielabel offertes

0

gemiddelde prijs voor energielabel

0 +
energielabels aanvraagd

Energielabel aanvragen

Waarom energielabel aanvragen?

Wil je weten waarom het belangrijk is om een energielabel aan te vragen voor je woning? Hieronder leggen we uit waarom een energielabel verplicht is bij verkoop of verhuur, en welke voordelen het kan bieden voor zowel verkopers als kopers.

Energielabel verplicht bij verkoop of verhuur

Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om een energielabel te hebben wanneer je je woning wilt verkopen of verhuren. Zorg ervoor dat je het definitieve energielabel al vermeldt in de advertentie wanneer de woning te koop wordt aangeboden. Het niet hebben van een definitief energielabel kan resulteren in een boete.

Voordelen van een energielabel

Een energielabel biedt verschillende voordelen, zowel voor potentiële kopers als voor het milieu. Bij het zoeken naar een woning letten kopers steeds meer op het energielabel. Deze labels variëren van energielabel G (zeer onzuinig) tot energielabel A+++ (zeer zuinig). Een koper heeft uiteraard de voorkeur voor een woning met een hoog energielabel, omdat dit resulteert in lagere energiekosten.

Een goed geïsoleerd huis en een goed energielabel zijn ook gunstig voor het milieu. Een woning met een hoog energielabel stoot namelijk minder CO2 uit, wat positieve gevolgen heeft voor het milieu. Over het algemeen geldt dat een woning met een hoog energielabel sneller verkoopt dan een woning met een laag energielabel.

Energielabel verplicht

Sinds januari 2021 is het verplicht om bij verkoop, verhuur of oplevering van een woning een geldig energielabel te hebben. Bij de sleuteloverdracht dient het Pdf-bestand met het energielabel overhandigd te worden, anders riskeert de verkoper een boete. Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat de woning een geldig energielabel heeft bij de verkoop of verhuur, om boetes te voorkomen. De hoogte van de boete varieert afhankelijk van of het gaat om een particuliere of zakelijke verkoop, waarbij particulieren een maximale boete van € 435 kunnen krijgen en bedrijven een maximale boete van € 870. Wees er daarom zeker van dat de woning een geldig energielabel heeft bij de verkoop of verhuur om problemen te vermijden.

Welk energielabel heeft mijn huis?

Het is belangrijk om te weten welk energielabel jouw huis heeft, vooral omdat het energielabel nu verplicht is. Als je niet weet welk label je huis heeft of je wilt controleren of je huis een label heeft, ga dan naar energielabel.nl om dit te achterhalen. Hier kun je eenvoudig je adres invullen en ontdekken wanneer jouw woning een geldig energielabel heeft gekregen. Het is goed om te weten dat een energielabel tegenwoordig 10 jaar geldig is.

Voor 2021 werd het energielabel op basis van een automatisch rekenmodel berekend. Dit maakte het gemakkelijk en betaalbaar om een energielabel aan te vragen. Het was echter gebaseerd op een rekenmodel en niet op de exacte waarde. Tegenwoordig wordt je woning geïnspecteerd door een keurder. Als je veel hebt geïnvesteerd in het verduurzamen van je woning, is de kans groot dat je een beter energielabel hebt dan wat je huidige energielabel aangeeft. Daarom is het de moeite waard om een nieuw energielabel aan te vragen, zodat je een hogere verkoopprijs voor je woning kunt realiseren.

Verschillende energielabels

Energielabel Verbruik kWh/m2 Energieverbruik
A++++ 0 Geen energieverbruik
A+++ 50 Zeer laag energieverbruik
A++ 75 Zeer laag energieverbruik
A+ 105 Zeer laag energieverbruik
A 160 Zeer laag energieverbruik
B 190 Laag energieverbruik
C 250 Redelijk laag energieverbruik
D 290 Gemiddeld energieverbruik
E 335 Redelijk hoog energieverbruik
F 380 Hoog energieverbruik
G Meer dan 380 Zeer hoog energieverbruik

Voorlopig en definitief energielabel

Het verschil tussen een voorlopig en een definitief energielabel is op basis van welke gegevens het energielabel bepaald is. Bij een voorlopig energielabel zijn er een aantal algemene woningkenmerken doorgegeven waaruit een energielabel komt.

Het definitieve energielabel

Een definitief energielabel wordt bepaald door wat meer specifieke gegevens over de zuinigheid van die specifieke woning. Aangezien hier meer werk, tijd en geld in gaat zitten is een definitief energielabel vanaf het moment dat je hem ontvangt (PDF) 10 jaar geldig. Wil je een woning verkopen, verhuren of ga je een woning opleveren? Dan is een definitief energielabel dus verplicht. Dan krijg je wel en uitgebreid overzicht over waarom de woning in een bepaalde energieklasse valt.

Gebruik van voorlopig energielabel

Wil je dus inzicht in welk energielabel jouw woning heeft? Dan is een voorlopig energielabel voldoende.

Kosten van een energielabel

De kosten van het ontvangen van een energielabel variëren tussen verschillende partijen. Om je toch een goed beeld te geven van de kosten van een nieuwe energielabel hebben we een overzicht gemaakt met de gemiddelde kosten per object.

Object Minimale kosten energielabel
Appartement € 200
Eengezinswoning € 240
Vrijstaande woning € 260
Nieuwbouw € 320

> Meer weten over de kosten van een energielabel per type woning? Lees dan hier verder

Energielabel aanvragen

Het is verplicht om een energielabel aan te vragen voor je woning. Er zijn verschillende partijen waar je terecht kunt voor het aanvragen van een energielabel. Het is verstandig om de verschillende keurders te vergelijken, zodat je kosten kunt besparen op het verkrijgen van het energielabel.

Hoe gaat energielabel inspectie?

  1. Een expert inspecteert je woning binnen 1 à 2 uur.
  2. De gekozen partij bepaalt het energielabel voor jouw woning en registreert deze in de EP-online database.
  3. Je ontvangt het energielabel als een PDF-bestand in je mailbox.
  4. Zorg ervoor dat je voldoet aan de verplichting en vraag op tijd een energielabel aan om boetes te voorkomen. Vergelijk de partijen en kies de beste optie voor het verkrijgen van een energielabel voor je woning.

Energielabel verbeteren

Heb je een laag energielabel en wil jij een beter energielabel? Dat kan! Tegenwoordig zijn er voor ieder type woning veel verschillende soorten manieren hoe de woning energie zuiniger gemaakt kan worden. Het verduurzamen van je woning kan door gebruik te maken van verschillende opties zoals:

> Ontdek hier de beste manier hoe jij je woning kunt verduurzamen

Vergelijk en ontvang direct offertes

Bij HuisAssist helpen we je graag bij het vinden van gecertificeerde EPA (energieprestatieadvies) inspecteurs die je kan voorzien van een energielabel voor je woning. Maak gebruik van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingsservice en ontvang vandaag nog de beste offertes van onze gecertificeerde partijen. Zo kun je gemakkelijk en snel de juiste inspecteur kiezen die aan jouw behoeften voldoet. Bespaar tijd en moeite door gebruik te maken van HuisAssist voor het vergelijken van energielabel inspecteurs en plan vandaag nog de afspraak in!

Populaire energielabel specialisten

Label Up logo

Label-Up

Label-Up, gevestigd in Amsterdam, is een jonge en enthousiaste organisatie gespecialiseerd in het verwerken van energielabels voor woningen. Deze energielabel specialist werkt voornamelijk met eigen opgeleide adviseurs om de kwaliteit te waarborgen. Dit zorgt ervoor dat zij landelijk actief zijn. Label-Up baseert de prijzen van een energielabel op basis van het type woning.

John M. Keynesplein 4, Amsterdam
Homekeur logo

Homekeur

Homekeur is een bedrijf dat energielabels verwerkt voor woningen en is gevestigd in Ridderkerk. Homekeur werkt uitsluitend met gediplomeerde adviseurs om energielabels voor woningen te voorzien van het juiste energielabel. Dit doen zij conform het BRL9500 certificaat​​. Deze energielabel specialist heeft een landelijk netwerk van energielabel adviseurs die iedere dag meerdere inspecties uitvoeren om een energielabel rapport op te maken. Dit doet Homekeur in heel Nederland. De prijzen van de energielabels zijn op basis van de grootte van woning.

Gieterijstraat 82, 2984 AB, Ridderkerk
Huiskeur

Huiskeur

Huiskeur, is naast het keuren van woningen gespecialiseerd in het verwerken van energielabels voor woningen. Hun kantoor is gevestigd in Nijmegen, maar zij zijn landelijk actief. Huiskeur berekend te kosten van een energielabel op basis van het oppervlakte van de woning. De kosten zijn all-in inclusief reiskosten in heel Nederland. Het energielabel zal direct worden geregistreerd bij het RVO en je ontvangt een energielabel rapportage.

Kerkenbos 1043, 6546 BB Nijmegen
Duurzaam Check energielabels logo

Duurzaam-Check

Duurzaam Check, gespecialiseerd in het verstrekken van energielabels, is gevestigd in Nieuwegein. Het bedrijf hanteert verschillende tarieven voor energielabels, afhankelijk van het type woning. Zo zijn de kosten voor een energielabel bij een appartement het laagste en bij een vrijstaande woning het hoogste. Energielabels worden bij Duurzaam Check binnen 5 werkdagen geleverd.

Nevelgaarde 8 , Nieuwegein

Alle diensten onder één dak

Veelgestelde vragen

Een energielabel is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Bij een gebrek aan een definitief energielabel bij de overdracht van de sleutel, kan een boete worden opgelegd. Voor particulieren bedraagt deze € 435, terwijl bedrijven een boete van € 870 riskeren.

Een afspraak is altijd mogelijk binnen vijf werkdagen bij een energieadviseur. HuisAssist vergelijkt gratis en vrijblijvend meerdere energielabel partijen hierdoor heb je altijd op tijd je energielabel binnen.

Na inspectie duurt het meestal 5 werkdagen voor je de uitslag hebt. Maar dit verschilt per bedrijf. Vraag dit direct bij je aanvraag voor een nieuw energielabel.

De goedkoopste energielabel in Nederland is vanaf € 195 tot € 275 voor een woning. Dit is afhankelijk van het bedrijf en het type woning.

Via energielabel.nl kun je kijken wat voor energielabel je hebt. Daarnaast kun je ook direct de specificaties zien zoals tot wanneer je energielabel geldig is. Op het moment dat je energielabel is vastgesteld, dan is het energielabel 10 jaar geldig.

HuisAssist vergelijkt gratis en vrijblijvend partijen in Nederland die energielabels faciliteren. Hierdoor heb je altijd de beste deal!

BLOG