💡 De aanvraag is altijd gratis en vrijblijvend.

Ontvang prijzen voor NWWI taxatie
Ontvang de 2 goedkoopste taxateurs
Geschikt voor hypotheekaanvraag
Gratis telefonisch advies
0 x
goedkoopste taxateurs in je mail
1%
van de afspraken binnen 3,5 uur gemaakt
0 +
nieuwe taxaties in de afgelopen week
0 x
goedkoopste taxateurs in je mail
1%
van de afspraken binnen 3,5 uur gemaakt
0 +
nieuwe taxaties in de afgelopen week

Taxateur Utrecht

Hoe gaat een taxateur in Utrecht te werk? Waar let de taxateur op? En wat kan ik met een taxatierapport naast het verkrijgen van een hypotheek? Een taxateur in Utrecht kan je helpen, lees hier wat de verschillen zijn van verschillende taxateurs. 

Taxatie uitvoeren in Utrecht

Wanneer je de waarde van de woning in Utrecht moet weten om te gebruiken voor de aan- of verkoopbeslissing, dan is een taxatie de manier. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die op basis van een erkend validatiesysteem de woningwaarde inschat. Een taxateur kan ook een makelaar zijn, maar nooit functioneren als taxateur en makelaar bij hetzelfde object. Verder is een taxatie noodzakelijk wanneer je een hypotheek aanvraag doet. De taxateur moet binnen een straal van 10 kilometer gevestigd zijn in Utrecht, omdat dit wettelijk bepaald is.

Taxateur Utrecht

Taxateur woning 

Een taxateur in Utrecht is verplicht grondig de woning te inspecteren. Er wordt zoveel mogelijk informatie verkregen door te kijken naar de huidige staat van de woning en alle afmetingen. Dit gaat om zowel de binnen- als buitenkant. Vervolgens zal de taxateur kijken naar vergelijkbare woningen die onlangs verkocht zijn in dezelfde Utrechtse wijk. Deze informatie zal de taxateur allemaal verzamelen waarbij het taxatierapport wordt opgesteld.

Wat kost een Taxatie?

Een taxatie kost tegenwoordig meer dan 525 euro. Dit is afhankelijk van de regio, de type woning en grootte. De prijs varieert van taxateur tot taxateur. Bij HuisAssist is het bekend dat de taxateurs in heel Nederland variëren tussen de 500 en 900 euro. Hierbij er altijd een aantal uitzonderingen op de standaardprijzen, namelijk bij: nieuwbouw, een appartement, gedeeltelijk bedrijfspand, groter dan 200m2.

NWWI Taxatierapport

Het NWWI (= Nederlands Woning Waarde Instituut) valideert taxatierapporten van woningen opgesteld van aangesloten taxateurs in Utrecht. Zij zien erop toe dat elke taxatie uniform en volgens duidelijke richtlijnen is opgesteld. De meeste taxateurs in Utrecht zijn aangesloten bij het NWWI. Alleen taxateurs die aan strenge kwaliteitseisen voldoen kunnen zich aanmelden bij het NWWI. Een NWWI-taxatierapport is een belangrijk instrument bij het verkrijgen van een (NHG) hypotheek. Bijna alle geldverstrekkers hebben als eis dat het taxatierapport door het NWWI is gekeurd.

Kosten taxateur in Utrecht

Een taxateur kan nog wel eens wat duurder zijn dan je eigenlijk verwacht had, zeker wanneer je in Utrecht woont. Dat is de reden waarom HuisAssist de taxateurs in Utrecht vergelijken. Hierbij zijn er verschillende punten waar je rekening mee moet houden. Allereerst wil je natuurlijk een goedkope taxateur vinden in Utrecht. Maar wanneer je haast hebt is een andere eis dat de taxateur wel snel je huis kan taxeren. Hierbij vergelijkt HuisAssist de verschillende taxateurs in Utrecht. 

Reden taxatie uitvoeren

Een taxatie is een objectieve waardebepaling van onroerende zaken zoals huizen en  appartementen. De uitvoerder, de taxateur, mag geen belang hebben bij de uitkomst van de taxatiewaarde. Voor alle betrokken partijen is het van belang een onafhankelijk taxatierapport samen te stellen. Meestal gaat het om een bank. De bank wil het risico voor het verstrekken van een hypotheek zo klein mogelijk, waardoor een NWWI taxatierapport vereist is. Naast het regelen van je hypotheek zijn er andere redenen waarom je een taxatie in Utrecht nodig hebt: 

1. Rente van je hypotheek verlagen

In een populaire stad als Utrecht is de waarde van woningen flink gestegen, waardoor de waarde van woningen snel waardoor je rente weer omlaag kan. Op het moment dat je woning snel in waarde stijgt kan voordelig zijn om je woning in Utrecht te laten taxeren. Waarom? Als het verschil tussen de woningwaarde en het geleende bedrag groter wordt, daalt het risico voor de hypotheekverstrekker en kan de rente lager zijn.

2. Hypotheekverstrekker wijzigen

Heb je een betere hypotheek gevonden met betere voorwaarden en een lagere rente? Dan kan mogelijk zijn dat je van vertrekker wijzigt. Je nieuwe hypotheekverstrekker zal dan aan de hand van een NWWI gevalideerd taxatierapport moeten inzien wat de huidige woningwaarde is.

3. Verbouwing

Door de populariteit van Utrecht zijn de woningen schaars. Dit zorgt ervoor dat mensen moeilijk een huis kunnen kopen. Daarom zijn er veel mensen die ervoor kiezen om hun huidige huis te verbouwen. Een verbouwing of aanbouw kan een meerwaarde creëren van je huis. Doordat je woning meer waard is na een verbouwing kan de rente dalen. Dit moet je kunnen aantonen door middel van een taxatie in Utrecht.

4. Verduurzaming 

Ook krijg je na het ontvangen van je taxatierapport inzicht in de mogelijkheden om je woning te verduurzamen. In een dure stad als Utrecht is het niet verkeerd om inzicht te krijgen in deze opties. Hierdoor weet je namelijk precies wat je moet doen, hoeveel het zal schelen in je vaste lasten en wat het allemaal zal gaan kosten. Natuurlijk is het even een investering maar die kan gelukkig meegefinancierd worden in je hypotheek.

Gratis waardebepaling of taxatie

Er is een groot verschil tussen een gratis waardebepaling die een makelaar afgeeft of een taxatie laten uitvoeren in Utrecht. Bij een waardebepaling komt de makelaar langs om de woning te inspecteren. Vervolgens geeft de makelaar aan welk bedrag de woning naar schatting waard is. Zo heb je een beeld van wat je woning in Utrecht kan opleveren. Dit doet een makelaar gratis, maar hier krijg je geen rapport van. Bij een taxatie zal de taxateur op basis van de woning en de recente woningtransacties in de Utrechtse buurt een taxatierapport opstellen. Hier moet de taxateur kosten voor in rekening brengen. 

Waarom een taxateur via HuisAssist?

Gratis Advies

Gratis advies en begeleiding gedurende de taxatie.

Persoonlijke Assistent

Advies op maat en persoonlijke begeleiding.

Beste Deals

Vergelijk en bespaar kosten op een taxateur.

Betrouwbaar

We verwijzen alleen door naar gecertificeerde taxateurs.

Onafhankelijk

Er zijn geen taxateurs die een voorsprong hebben.

Geen Verplichtingen

Je bent niet verplicht een afspraak te maken.

Hoe vind ik een taxateur?

Selecteer je voorkeuren

Ontvang de beste deal per mail

De taxateur neemt contact op


Vul je gegevens in

 


Ontvang de beste deal per mail

 


De taxateur neemt contact op

 

Alle diensten onder één dak

Veelgestelde vragen

BLOG

NWWI taxatie

Taxateur
Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. Er moet gepraat worden met verschillende partijen en gebruik worden gemaakt met verschillende diensten. Voor het aanvragen van uw hypotheek…
Lees verder

Wat is het NWWI?

Huis kopen tips, Taxateur
NWWI staat voor het Nederlands Woning Waarde Instituut. Ze controleren of taxaties uitgevoerd worden met de geldende richtlijnen. Doordat er controle is over de samenstelling van zo’n taxatierapport is het…
Lees verder