Zonnepanelen

0
besparen per zonnepaneel per jaar (energieprijs 2023)
0 kWh
besparen per zonnepaneel per jaar
0 +
nieuwe dakscans in de afgelopen week

Zonnepanelen in Drenthe

De provincie Drenthe heeft als doel gesteld om in het jaar 2040 energie neutraal te zijn, wat betekent dat de energie die wordt verbruikt volledig duurzaam wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Veel gemeente in Drenthe zijn actief bezig met het stimuleren van het gebruik van onder meer zonnepanelen. Zo doet de provincie Drenthe mee aan het project ‘Drentse Zonneroute A37’. Dit project focust zich op het plaatsen van zonnepanelen langs de snelweg met een totaal van 42 kilometer tussen Hoogeveen en de Duitse grens. Naar verwachting kan er op deze route 176 megawatt aan zonne-energie worden opgewekt, genoeg om ruim 45.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Kosten installeren van
zonnepanelen in Drenthe

Wanneer je overweegt zonnepanelen op je dak te laten installeren, is het van belang er rekening mee te houden dat de aanschaf van de zonnepanelen tussen de 3.000 en 7.000 euro kosten. Om de beste deal te krijgen voor zonnepanelen, is het verstandig om offertes van verschillende installateurs aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken.

In de provincie Drenthe is er momenteel geen subsidie beschikbaar voor het aanschaffen van zonnepanelen. Echter is er wel een ander voordeel waar je gebruik van kunt maken. Het btw-tarief op zonnepanelen is namelijk verlaagd van 21% naar 0%. Dit kan dus behoorlijk schelen in de kosten bij het aanschaffen van zonnepanelen voor je woning in Drenthe.

Het is goed om te weten dat zonnepanelen zichzelf kunnen terugverdienen doordat je op je niet groen energieverbruik bespaart, is de energierekening op de lange termijn minder.

> Lees hier over de kosten van een zonnepanelen

Subsidie voor zonnepanelen in Drenthe

Sinds 1 januari 2023 is er een nieuwe regel voor consumenten die zonnepanelen willen aanschaffen. Er worden geen btw kosten meer op zonnepanelen gerekend op zonnepanelen. Deze regel zorgt ervoor dat je niet langer de btw hoeft terug te vragen bij de belastingdienst, dit bespaart veel tijd voor de consument.

Daarnaast zijn er ook subsidieregelingen beschikbaar voor zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op het warmtenet. Hiervoor is een budget van maar liefst 350 miljoen euro beschikbaar gesteld voor 2023. Om in aanmerking te komen voor deze subsidie zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • Zo moet de investering zijn gedaan voordat de subsidieaanvraag is ingediend en in gebruik zijn genomen. 
  • Daarnaast moet de aankoopovereenkomst niet langer dan 24 maanden geleden zijn.
  • De ISDE-subsidie aanvraag moet binnen 24 maanden na de aankoopovereenkomst van de investering worden ingediend, anders vervalt de subsidie.
  • Verder moet de investering fabrieksnieuw zijn aangeschaft, moet de persoon die de subsidie aanvraagt eigenaar zijn van de investering en moet er een betaalbewijs aanwezig zijn.
  • De investering in Nederland zijn geïnstalleerd en mag deze niet binnen één jaar worden verwijderd.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing ( (ISDE), ook bekend als de ISDE-subsidie, is geldig tot en met het jaar 2030.

Hoe helpen zonnepanelen in Drenthe

Door zonnepanelen te installeren op je dak, ben je minder afhankelijk van een energieleverancier. Zonnepanelen kunnen een gedeelte of zelfs de volledige energievoorziening voor je huis opwekken. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening. Bij het installeren van zonnepanelen is het echter wel van belang om rekening te houden met verschillende factoren, zoals de hellingshoek en de schaduwval van bepaalde objecten. Door hier goed op te letten, kan het opwekken van duurzame energie in Drenthe met behulp van zonnepanelen nog efficiënter zijn.

Samen streven naar een duurzame toekomst

Als je in Drenthe duurzame energie wilt opwekken met behulp van zonnepanelen, maar je dak hiervoor niet geschikt is, dan kun je ook overwegen om te investeren in een collectief zonne-energieproject. Door te investeren in collectieve zonnepanelen draag je bij aan duurzame energieopwekking en kun je tegelijkertijd profiteren van de financiële voordelen die de coöperatie biedt. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die willen bijdragen aan een duurzame toekomst, maar geen geschikt dak hebben voor het plaatsen van zonnepanelen.

Een duurzamere woning in Drenthe

Het plaatsen van zonnepanelen is een slimme en duurzame manier om je woning in Drenthe te voorzien van groene energie. Naast de voordelen voor het milieu, is het ook een slimme financiële investering op de lange termijn. Mocht je dak niet geschikt zijn voor zonnepanelen, dan zijn er gelukkig ook andere duurzame oplossingen mogelijk, zoals het plaatsen van een warmtepomp of het isoleren van je woning. Het is dus zeker de moeite waard om te kijken naar de verschillende duurzame opties voor jouw woning in Drenthe en zo te investeren in een groenere toekomst.

> Klik op de link voor meer informatie over de terugverdientijd

Drentse zonnepanelenvelden

Dankzij de inspanningen van de provincie Drenthe om te werken aan een groene en duurzame toekomst, is de ontwikkeling van zonneparken de afgelopen jaren fors gestegen. Momenteel zijn er 4 zonnepanelenparken in de regio. Eén van deze parken bevindt zich in Tweede Exloërmond. Het park bestaat 1,7 hectare, bestaande uit 4.500 zonnepanelen die groene energie opwekken voor 300 huishoudens. Dit zonnepark dient tevens ook als grond voor het vee van de boer.

Installeren van zonnepanelen

Wanneer je in Drenthe overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om te bepalen waar de zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden en hoeveel zonnepanelen er op het dak van je woning in Drenthe passen. Over het algemeen hebben zonnepanelen die op het zuiden liggen het hoogste rendement, maar het kan zijn dat een andere positie op het dak meer opbrengst oplevert. Bij het bepalen van de ligging van de zonnepanelen moeten verschillende factoren in overweging worden genomen:

  • Alle dakvlakken die geschikt zijn voor zonnepanelen
  • Obstakels zoals een schoorsteen
  • Schaduw van bomen of gebouwen
  • Het type woning en het dakmateriaal
  • Het is belangrijk om te weten dat zonnepanelen op een rieten dak over het algemeen vanwege het brandgevaar afgeraden worden

Zorg dus dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden van het plaatsen van zonnepanelen op jouw woning in Drenthe, om zo het hoogste rendement te behalen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Een ervaren installateur

Als je overweegt om zonnepanelen op je woning te installeren in Drenthe, is het van essentieel belang om een betrouwbare en deskundige installateur te vinden. Er zijn verschillende bedrijven die zonnepanelen installeren in de regio van Drenthe, het is belangrijk om een Installateur te kiezen die ervaring heeft met het plaatsen van zonnepanelen in Drenthe. Daarnaast is het slim om naar de garantietijd te kijken die de installateur biedt op zowel de zonnepanelen als de installatie van de zonnepanelen.

Op dit moment hebben zonnepanelen installateurs in Drenthe geen verplichting om een keurmerk te hebben. De brancheorganisatie, Holland Solar, pleit al voor een lange tijd voor een invoering van een nationaal keurmerk. Wanneer je op zoek bent naar een betrouwbare installateur, dan zijn er een paar punten waar je op kan letten bij het kiezen van een installateur. Vraag om referenties en eerdere projecten die de installateur heeft gedaan om zo een idee te krijgen hoe ervaren de installateur is.

Als je op zoek bent naar een leverancier van zonnepanelen in Drenthe, is het verstandig om verschillende opties te vergelijken op basis van prijs-kwaliteitverhouding. Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de panelen en de service van de leverancier. Door zorgvuldig te kiezen voor een ervaren en betrouwbare installateur, kun je ervoor zorgen dat je zonnepanelen optimaal worden geïnstalleerd en werken.

Het plaatsen van zonnepanelen op monumenten woningen

In Drenthe worden zonnepanelen geïnstalleerd op verschillende soorten monumentale woningen, zoals boerderijen, stadswoningen en kerken. Bij het plaatsen van zonnepanelen op monumentale woningen in Drenthe is het essentieel om rekening te houden met specifieke eisen en voorwaarden. Een eis is dat het uiterlijk van het monument zoveel mogelijk behouden moet blijven. Daarnaast kunnen er geen ingrijpende aanpassingen worden gedaan aan de buitenkant van de woning.

Alternatieven mogelijkheden

Er zijn alternatieven voor het plaatsen van zonnepanelen op een monumentale woning in Drenthe, wanneer dit niet is toegestaan. Zo kunnen zonnepanelen worden geplaatst op een bijgebouw of op het erf van de monumentale woning. Daarnaast kan je ook nog investeren in een zonnepark. Om ervoor te zorgen dat het plaatsen van zonnepanelen op een monumentale woning in Drenthe volgens de regels verloopt, is het echter wel raadzaam om goed geïnformeerd te zijn en een vergunning aan te vragen voordat je gaat beginnen met het leggen van zonnepanelen op je dak van je woning in Drenthe.

Populaire provincies voor zonnepanelen

Alle diensten onder één dak

Veelgestelde vragen

Assistentie van A tot Z

HuisAssist staat in het hele traject van een nieuw huis gratis voor je klaar. Dus zowel tijdens de aankoop als de verhuizing. Wij voorzien je van advies gedurende het hele traject en verwijzen je door naar de juiste specialisten. Of je nou een aankoopmakelaar nodig hebt of de beste deal voor een klusjesman. Kortom, we kunnen je met alles helpen.

Altijd de beste deal

HuisAssist vergelijkt op basis van je voorkeuren honderden specialisten, zo hebben we voor iedereen een passende oplossing. Voor jou zoeken we altijd de beste deal, zodat je nooit te veel betaalt. 

Wil je liever bij één stap of dienst geholpen worden? Dat is ook geen probleem, we helpen je graag verder.

Een huis kopen is voor veel mensen een stressvolle periode. Het is een intensief traject met veel stappen. Al deze stappen lijken erg overweldigend, zeker als je voor het eerst een huis koopt. Zonder enige kennis is het moeilijk om te weten welke specialist je het beste van dienst kan zijn. Om die reden is het fijn als iemand je bij de hand neemt.

De assistent voorziet je van advies bij iedere stap en herinnert je aan belangrijke punten. Daardoor ben je goed voorbereid en vergeet je geen belangrijke stappen.

> Ontdek alle de stappen bij het traject van een huis kopen

Een huis kopen is al duur genoeg, HuisAssist is voor gratis jou als gebruiker. Daarbij zijn er geen verborgen kosten. Dat komt doordat wij doorverwijzen naar specialisten waarvan wij een kleine vergoeding van ontvangen. Voor elke klant zoeken wij de beste aanbieders van benodigde dienst. Zo weten wij zeker dat de klant goed wordt geholpen en geen onnodig hoge kosten maakt. Kortom, iedereen blij!

Onze assistent neemt telefonisch contact op. Direct na het invullen van je voorkeuren of gegevens, ontvang je een bevestiging. Daarna neemt de assistent telefonisch contact op. Na de kennismaking ontvang je passend advies en vergelijken wij geschikte specialisten. Vervolgens brengen wij je in contact met de specialist naar keuze. 

Natuurlijk, assistentie is geheel vrijblijvend. Wil je maar bij een stap worden geholpen tijdens de aankoop of verhuizing? Ook dan helpen wij je graag verder. In andere woorden, wij geven je eenmalig advies en verwijzen je gratis door naar passende specialist.

Na de aanvraag nemen we telefonisch contact op. Vervolgens helpen wij je eenmalig. Wil je nog een andere aanvraag doen? Geen probleem, wij helpen je graag aan de beste aanbieders in het hele aankooptraject.

Nee, er zijn geen verplichtingen. Ook als je alleen advies wilt ontvangen helpen wij je graag. Dus iedere mail die je ontvangt, is geheel gratis en vrijblijvend. Wil je echter geen gebruik maken van onze deals of specialisten? Geen probleem, jij bepaalt!