Zonnepanelen

0
besparen per zonnepaneel per jaar (energieprijs 2023)
0 kWh
besparen per zonnepaneel per jaar
0 +
nieuwe dakscans in de afgelopen week

Zonnepanelen in Zeeland

De provincie Zeeland wil geld investeren in zonneparken, Over het algemeen kan een zonnepark met een oppervlakte van ongeveer 1 hectare 336.000 huishoudens per jaar voorzien. De provincie Zeeland heeft als ambitie om in 2050 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat er net zoveel duurzame energie wordt opgewekt als dat er wordt gebruikt. Om dit te bereiken heeft de provincie als doel gesteld om in 2030 minimaal 49% van de totale energiebehoefte duurzaam op te wekken. Door de bouw van zonneparken wil de provincie Zeeland de hoeveelheid groene energie verhogen en tegelijkertijd de CO2-uitstoot verminderen.

Wat zijn de kosten van
zonnepanelen in Zeeland?

Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen moet je rekening houden met een prijs  tussen de 3.000 en 7.000 euro. Om de beste deal te krijgen, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen en deze onderling te vergelijken. In de provincie Zeeland zijn er momenteel geen subsidies beschikbaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Gelukkig is er wel een ander belastingvoordeel: het btw-tarief op zonnepanelen is nu verlaagd van 21% naar 0%. Uiteindelijk verdienen zonnepanelen zichzelf terug door de besparing op de energierekening op de lange termijn. 

> Lees hier verder over de kosten van een zonnepanelen

Subsidie voor zonnepanelen in Zeeland

Sinds 1 januari 2023 is de btw op zonnepanelen afgeschaft, dit betekent dat je niet langer de btw hoeft terug te vragen bij de belastingdienst. Bovendien zijn er nog andere subsidieregelingen voor 2023 geïntroduceerd, er is een budget van € 350 miljoen vrijgemaakt voor subsidies op zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op het warmtenet.

Een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie zijn:

 • De investering is gedaan voordat de subsidieaanvraag werd ingediend en de inverstering in gebruik is genomen.
 • De aankoopovereenkomst van de investering dateert niet langer dan 24 maanden geleden.
 • De ISDE subsidie aanvraag moet binnen 24 maanden na de aankoopovereenkomst van de investering worden ingediend, anders vervalt deze subsidie.
 • De investering is fabrieksnieuw aangeschaft.
 • De persoon die de subsidie aanvraagt is eigenaar van de investering.
 • Er is een betaalbewijs aanwezig.
 • De investering is in Nederland geïnstalleerd.
 • De investering mag niet binnen één jaar worden verwijderd.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), ook bekend als de ISDE-subsidie, zal geldig zijn tot en met 2030.

Ontdek de mogelijkheden
van zonnepanelen in Zeeland

Als je minder afhankelijk wilt zijn van je energieleverancier, is het een verstandige keuze om zonnepanelen te installeren. Hiermee wordt een deel of de volledige energievoorziening die nodig is voor je huis opgewekt door de zonnepanelen. De panelen worden meestal op het dak van je huis geïnstalleerd. Zo kun je veel geld besparen op je energierekening, omdat je minder energie nodig hebt van de energieleverancier. Het is wel belangrijk dat je rekening houdt met de verschillende factoren die er zijn bij het installeren van zonnepanelen op je dak, zoals de hellingshoek en schaduwval van eventuele objecten. Als je goed rekening houdt met deze factoren, kan het opwekken van duurzame energie in Zeeland met behulp van zonnepanelen een slimme keuze zijn.

Gezamenlijk een duurzame toekomst

Wanneer je gebruik wilt maken van duurzame energie door middel van zonnepanelen, maar je dak niet geschikt is. Dan kun je ook overwegen om te investeren in een zonne-energieproject. Op de website van Zonnecollectief Zeeland kun je zien waar de zonnepanelen projecten in Zeeland zich bevinden. Door te investeren in collectieve zonnepanelen draag je bij aan duurzame energieopwekking en kun je tegelijkertijd profiteren van de financiële voordelen die de coöperatie biedt.

Duurzamer wonen in Zeeland

Zonnepanelen zijn een slimme en duurzame manier om je Zeeuwse woning te voorzien van groene energie. Naast de voordelen voor het milieu, is het plaatsen van zonnepanelen ook een slimme financiële investering op de lange termijn. Door het opwekken van eigen elektriciteit ben je minder afhankelijk van energieleveranciers. Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, zijn er ook andere duurzame oplossingen mogelijk, zoals het plaatsen van een warmtepomp of het isoleren van je woning.

> Klik op de link voor meer informatie over de terugverdientijd

Zeeuwse zonnepanelenvelden

In Zeeland is de ontwikkeling van zonneparken de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen, mede dankzij de inspanningen van de provincie om te werken aan een groene en duurzame toekomst. Momenteel zijn er 9 zonnepanelenparken, en er zijn nog eens 5 zonneparken in ontwikkeling. Een van de zonneparken in Zeeland is Vlissingen-Oost en kan jaarlijks zo’n 50 megawatt aan stroom opwekken. Dat is goed voor de elektriciteit van 14.000 huishoudens. Het aantal zonnepanelen in Zeeland groeit snel door.

Zonneparken in Zeeland

Installatie van zonnepanelen

Als je overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk om te bepalen waar de panelen geïnstalleerd worden en hoeveel panelen er op het dak passen. Over het algemeen hebben zonnepanelen die op het zuiden liggen het hoogste rendement, maar het kan zijn dat een andere kant van het dak meer opbrengst oplevert. De volgende factoren bepalen de ligging van panelen op een dak:

 • Meerdere dakvlakken die geschikt zijn voor zonnepanelen 
 • Obstakels zoals een schoorsteen
 • Schaduw van bomen of gebouwen
 • Het type pand en het dakmateriaal
 • Zonnepanelen op een rieten dak wordt er over het algemeen vanwege het brandgevaar afgeraden

Erkende zonnepaneel
installateurs in Zeeland

Als je zonnepanelen op het dak wilt laten installeren in Zeeland, is het van groot belang dat de installateur dit veilig en deskundig uitvoert. In de regio Zeeland zijn er verschillende zonnepanelen installateurs waaruit je kunt kiezen, het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je een betrouwbare installateur vindt die gespecialiseerd is in het plaatsen van zonnepanelen.

Naast de veiligheidsrisico’s is het van belang dat de plaatsing van de zonnepanelen op de juiste manier gebeurt. Op deze manier zorgt de installateur ervoor dat de zonnepanelen het optimale rendement behalen. Dit is van invloed op de terugverdientijd van de panelen en daarmee de uiteindelijke besparing op je energierekening. Het is dus belangrijk om een installateur te kiezen die ervaring heeft met het installeren van zonnepanelen in Zeeland.

Bedrijven die zonnepanelen installeren zijn niet verplicht om te beschikken over een keurmerk. Het is toch verstandig om te onderzoeken hoe ervaren en gespecialiseerd de zonnepaneel installateur is die de zonnepanelen op je woning gaat installeren. Holland Solar, de branchevereniging van de Nederlandse zonne-energiesector, pleit al geruime tijd voor een nationaal keurmerk voor zonnepaneel-installatiebedrijven. Let daarom bij het kiezen van een installateur in Zeeland:

 • Als je zonnepanelen in Zeeland wilt laten plaatsen, kies dan voor een leverancier die een goede reputatie heeft en ervaring heeft met het plaatsen van zonnepanelen in Zeeland. Vraag naar referenties en bekijk eerdere projecten om een idee te krijgen van hun expertise en ervaring.
 • Vraag naar de garanties die de leverancier biedt op de zonnepanelen en de installatie ervan. Het is belangrijk dat je zonnepanelen minimaal 10 jaar goed werken en dat je garantie hebt op de installatie van de zonnepanelen.
 • Controleer of de leverancier ook service en onderhoud aanbiedt na de installatie van de zonnepanelen in Zeeland. Het is belangrijk dat je zonnepanelen regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren en blijven werken in de wisselende omstandigheden van Zeeland.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende leveranciers van zonnepanelen Zeeland en kies niet per se voor de goedkoopste optie. Kies voor een leverancier die een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt en die transparant is over de kosten. Een investering in zonnepanelen Zeeland kan een belangrijke stap zijn om je energiekosten te verlagen en het milieu te helpen, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken bij het kiezen van een leverancier.

Zonnepanelen plaatsen op
monumentaal pand

In Zeeland zijn verschillende soorten monumentale woningen waarop inmiddels zonnepanelen zijn geplaatst, zoals boerderijen, stadswoningen en kerken. Het is belangrijk om bij het plaatsen van zonnepanelen op monumentale woningen in Zeeland rekening te houden met specifieke eisen en voorwaarden, zodat het uiterlijk van het monument zoveel mogelijk behouden blijft en er geen ingrijpende bouwkundige aanpassingen worden gedaan. 

Zonnepanelen niet toegestaan op monumentale woning

Als het plaatsen van zonnepanelen op een monumentale woning niet is toegestaan, zijn er gelukkig andere alternatieven beschikbaar zoals het plaatsen van zonnepanelen op een bijgebouw of op het erf, of investeren in een zonnepark. Het is wel raadzaam om je goed te laten informeren en een vergunning aan te vragen voordat je zonnepanelen plaatst op een monumentale woning in Zeeland. Er zijn enkele initiatieven in Zeeland die zich richten op het stimuleren van duurzame energie op monumentale panden, zoals de subsidieregeling van de gemeente Middelburg en de activiteiten van organisaties en bedrijven zoals Zeeuwind en SolarCentury.

De verschillende opties voor zonnepanelen

In Zeeland zijn er verschillende mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen, waaronder op daken van monumentale woningen, maar ook in tuinen, weilanden of velden. Het plaatsen van zonnepanelen in een tuin of weiland is wel duurder dan op een dak,ongeveer 100 a 200 euro. Vanwege de grotere constructie en de langere kabels die nodig zijn. Echter, het voordeel van het plaatsen van zonnepanelen op een optimale plek in een tuin of weiland is dat het rendement optimaal zal zijn. Het is wel belangrijk om toestemming te vragen bij de gemeente als je zonnepanelen op een weiland wilt plaatsen. Als er meer land wordt gebruikt voor de opwekking van duurzame energie, kan dit leiden tot minder productie van voedsel. 

Zonnepanelen op daken van agrarische gebouwen

Voor agrarische bedrijven in Zeeland gelden afwijkende regels bij het installeren van zonnepanelen op hun daken in vergelijking met particulieren. Agrarische bedrijven in Zeeland kunnen in aanmerking komen voor de SDE+ subsidie, een Nederlandse subsidieregeling die tot doel heeft de ontwikkeling van duurzame energie in het land te bevorderen, waaronder zonne-energie. Het doel is om bedrijven in Zeeland 15 jaar lang een vast subsidiebedrag te geven voor elke kilowattuur zonne-energie die zij opwekken. Met de SDE+subsidie in Zeeland kunnen grote zonnepanelen projecten worden gestimuleerd en ondersteund door middel van een subsidie.

LET OP: Om in aanraking te komen voor de SDE+subsidie zonnepanelen in Zeeland geldt wel een belangrijke voorwaarde: Je komt alleen in aanmerking als je zonnestroominstallaties worden aangesloten op grootverbruikersaansluiting (meer dan 3x80A).

De subsidieregeling voor zonnepanelen in Zeeland wordt beheerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Populaire provincies voor zonnepanelen

Alle diensten onder één dak

Veelgestelde vragen

Assistentie van A tot Z

HuisAssist staat in het hele traject van een nieuw huis gratis voor je klaar. Dus zowel tijdens de aankoop als de verhuizing. Wij voorzien je van advies gedurende het hele traject en verwijzen je door naar de juiste specialisten. Of je nou een aankoopmakelaar nodig hebt of de beste deal voor een klusjesman. Kortom, we kunnen je met alles helpen.

Altijd de beste deal

HuisAssist vergelijkt op basis van je voorkeuren honderden specialisten, zo hebben we voor iedereen een passende oplossing. Voor jou zoeken we altijd de beste deal, zodat je nooit te veel betaalt. 

Wil je liever bij één stap of dienst geholpen worden? Dat is ook geen probleem, we helpen je graag verder.

Een huis kopen is voor veel mensen een stressvolle periode. Het is een intensief traject met veel stappen. Al deze stappen lijken erg overweldigend, zeker als je voor het eerst een huis koopt. Zonder enige kennis is het moeilijk om te weten welke specialist je het beste van dienst kan zijn. Om die reden is het fijn als iemand je bij de hand neemt.

De assistent voorziet je van advies bij iedere stap en herinnert je aan belangrijke punten. Daardoor ben je goed voorbereid en vergeet je geen belangrijke stappen.

> Ontdek alle de stappen bij het traject van een huis kopen

Een huis kopen is al duur genoeg, HuisAssist is voor gratis jou als gebruiker. Daarbij zijn er geen verborgen kosten. Dat komt doordat wij doorverwijzen naar specialisten waarvan wij een kleine vergoeding van ontvangen. Voor elke klant zoeken wij de beste aanbieders van benodigde dienst. Zo weten wij zeker dat de klant goed wordt geholpen en geen onnodig hoge kosten maakt. Kortom, iedereen blij!

Onze assistent neemt telefonisch contact op. Direct na het invullen van je voorkeuren of gegevens, ontvang je een bevestiging. Daarna neemt de assistent telefonisch contact op. Na de kennismaking ontvang je passend advies en vergelijken wij geschikte specialisten. Vervolgens brengen wij je in contact met de specialist naar keuze. 

Natuurlijk, assistentie is geheel vrijblijvend. Wil je maar bij een stap worden geholpen tijdens de aankoop of verhuizing? Ook dan helpen wij je graag verder. In andere woorden, wij geven je eenmalig advies en verwijzen je gratis door naar passende specialist.

Na de aanvraag nemen we telefonisch contact op. Vervolgens helpen wij je eenmalig. Wil je nog een andere aanvraag doen? Geen probleem, wij helpen je graag aan de beste aanbieders in het hele aankooptraject.

Nee, er zijn geen verplichtingen. Ook als je alleen advies wilt ontvangen helpen wij je graag. Dus iedere mail die je ontvangt, is geheel gratis en vrijblijvend. Wil je echter geen gebruik maken van onze deals of specialisten? Geen probleem, jij bepaalt!