Zonnepanelen

0
besparen per zonnepaneel per jaar (energieprijs 2023)
0 kWh
besparen per zonnepaneel per jaar
0 +
nieuwe dakscans in de afgelopen week

Zonnepanelen in Friesland

Netbeheerder spreekt van ‘historische groei’ van zonnepanelen op friese daken. De groei van het aantal woningen en kleine bedrijven die gebruik maken van zonnepanelen in Friesland was in 2022 een historisch moment. Het aantal nam in 2022 toe met 20.449 zonnepanelen wat in totaal zorgt voor 108.274 zonnepanelen in heel Friesland. Dit is een groei van 23,3%, het hoogste stijging van de opbrengst van zonnepanelen in één jaar. De totale opgewekte capaciteit door deze zonnepanelen bedroeg 47.800 Megawattuur. Dat staat gelijk aan 30.000 huishoudens. De overheid speelde een belangrijke rol in de groei van zonnepanelen in Friesland. Door het aanbieden van subsidies en inversteringsprogama’s.

Wat kosten zonnepanelen
in Friesland?

Gemiddeld liggen de kosten tussen de 3.000 en 7.000 euro, inclusief installatie. Het is aan te raden om meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken, zodat je zeker bent van de beste prijs. In Friesland zijn er op dit moment geen subsidies voor het aanschaffen van zonnepanelen. Wel is er een nieuw fiscaal voordeel, waarbij de zonnepanelen niet meer met 21% btw worden belast, maar met 0% btw. Op lange termijn verdienen de zonnepanelen zichzelf terug door de besparing op de energie rekening.

> Lees hier verder over de kosten van een zonnepaneel

Beschikbare verduurzaming
subsidies in Friesland

De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De btw gaat van 21% naar 0%. Door deze regeling hoef je niet meer de btw terug te vragen bij de belastingdienst. Daarnaast zijn er ook nog andere subsidieregelingen in 2023 geïntroduceerd. Er is 350 miljoen euro beschikbaar gesteld voor zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Om in aanmerking te komen voor een subsidie zijn een aantal voorwaarden gesteld: 

 • Je hebt de inverstering al gedaan voordat je een aanvraag doet voor subsidie. Dat betekent dat de inverstering al in gebruik is. 
 • Binnen de periode van 24 maanden na de aankoopovereenkomst van de inverstering moet de ISDE subsidie aanvraag ingediend zijn, zo niet dan vervalt de ISDE subsidie.
 • De inverstering is fabrieksnieuw aangeschaft. 
 • De persoon die de subsidie aanvraagt is eigenaar van de inverstering.
 • Je hebt een betaalbewijs.
 • De inverstering is in Nederland geinstaleerd.
 • Je mag de investering niet binnen een jaar wegdoen.

Deze subsidie ook wel de Inversteringssubsidie Duurzaam energie en Energiebesparing (ISDE) genoemd geldt tot en met 2030.

Zonnepanelen positieve impact
op de lokale economie

De groei van de zonnepanelen industrie heeft geleid tot de creatie van nieuwe banen in de regio Friesland. Er zijn steeds meer bedrijven bijgekomen die zich richten op het installeren van zonnepanelen. Hierdoor is er meer werkgelegenheid ontstaan voor inwoners van Friesland. Dit heeft een positieve impact op de economie van de provincie Friesland.

Mogelijkheden zonnepanelen in Friesland

Het is altijd mogelijk om zonnepanelen in Friesland aan te schaffen, maar deze kunnen niet altijd op het dak. Er zijn een aantal factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij de plaatsen van zonnepanelen op je dak. De factoren waar vooral rekening mee gehouden moet worden:

 • De hellingshoek
 • De schaduwwerking van bijvoorbeeld bomen of gebouwen. 

Het is het beste om zonnepanelen te plaatsen op een dak dat gericht is op het zuiden, de panelen vangen dan het meeste zonlicht. Dit zorgt ervoor dat de opbrengst van de zonnepanelen het hoogste is en de terugverdientijd het snelste is.

Zonnepanelen delen

Wil je zelf zonnestroom opwekken, maar is je dak niet geschikt? Je kan ook kiezen om in een zonne-energie project te investeren. Benieuwd waar de zonnepanelen projecten zijn in Friesland? Dan kan je terecht op de site Energie Samen. Hier kan je vinden of er bij jou in de buurt een energiecoöperatie is. De teruggave die je ontvangt in het investeren van collectieve zonnepanelen ontvang je via een jaarlijkse winstuitkering. De coöperatie betaalt de winst-uitkering uit de inkomsten die zij hebben gerealiseerd met de verkoop van elektriciteit of de ontvangen subsidies.

Duurzamer wonen
in Friesland

Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om duurzamer te gaan wonen in Friesland. Zonnepanelen maken gebruik van de zon om elektriciteit op te wekken. Duurzaam wonen met zonnepanelen in Friesland is niet alleen beter voor het milieu, maar ook een slimme financiele inverstering op de lange termijn. Door het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je huis kan je grotendeels zelf elektriciteit opwekken. Daardoor ben je minder afhankelijk van energieleveranciers. Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen dan kan je voor een ander duurzame maatregelen kiezen. Zoals als het plaatsen van een warmtepomp of het isoleren van je woning.

> Klik hier voor meer informatie over de terugverdientijd

Zonnepanelenvelden
in Friesland

In Friesland is er de afgelopen jaren een significante groei te zien in de ontwikkeling van zonneparken. Dit is mede te danken aan de inspanningen van de provincie Friesland om te werken aan een groene en duurzame toekomst. Naast de bestaande 12 zonnepanelenparken, zijn er nog eens 5 zonneparken in ontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat het totaal aantal zonnepanelen in Friesland snel groeit.

De nieuwe zonneparken die in ontwikkeling zijn, zullen het totale aantal zonnepanelen in Friesland verhogen tot meer dan 400.000 panelen. Hierdoor zal het gemiddelde rendement van de zonneparken in Friesland aanzienlijk toenemen. Een voorbeeld hiervan is het zonnepark Dokkum met 32.000 panelen. Een dusdanige zonnepanelenpark kan ongeveer 5.500 huishoudens jaarlijks voorzien van stroom.

Met de aanleg van zonneparken in Friesland, zal de provincie zich verder ontwikkelen als een van de meest duurzame en groene provincies van Nederland. Dit zal bijdragen aan een betere leefomgeving voor de inwoners van de provincie, en tegelijkertijd bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot. De aanleg van zonneparken in Friesland is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de economie van de provincie Friesland.


Zonnepanelenparken in Friesland

Het installeren
van zonnepanelen

Je denkt erover na om zonnepanelen aan te schaffen. Bij het installeren van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen er op het dak passen. De zonnepanelen die op het zuiden liggen hebben over het algemeen het meeste rendement. Soms kun je beter een andere kant van je dak kiezen om maximale opbrengst uit je dak te halen. Meerdere punten kunnen invloed hebben op je plannen van het leggen van zonnepanelen hou hier rekening mee: 

 • Stel je hebt meerdere dakvlakken die geschikt zijn voor zonnepanelen, dan kun je meer zonnepanelen kwijt aan meerdere kanten van de daken van je huis.
 • Obstakels zoals de schoorsteen kunnen in de weg zitten.
 • Schaduw van bomen of gebouwen kunnen op de zonnepanelen vallen.
 • Een monumentaal pand, waarbij het niet altijd toegestaan is zonnepanelen te plaatsen.
 • Rieten dak: over het algemeen wordt het afgeraden om zonnepanelen op een rieten dak te plaatsen, dit omdat een rieten dak brandgevoelig is.

Erkende zonnepanelen
installateurs

Bij het plaatsen van zonnepanelen komen meerdere stappen kijken. Hoe weet je zeker of je zonnepanelen veilig op je dak worden geplaatst door een installateur? Bij het plaatsen van zonnepanelen komt er meer kijken dan alleen de veiligheidsrisico’s. Het niet goed plaatsen van zonnepanelen kan ertoe leiden dat ze minder rendabel zijn. In Nederland is het nog niet verplicht om als installatiebedrijf van zonnepanelen een keurmerk te hebben. Dat wil zeggen dat installateurs niet hoeven aan te tonen dat ze daadwerkelijk ervaring hebben in het plaatsen van zonnepanelen. De branchevereniging van de Nederlandse zonne-energiesector Holland Solar, pleit al langer voor een nationaal keurmerk voor het plaatsen van zonnepanelen. In samenwerking met Techniek Nederland is er een keurmerk opgezet genaamd Zonnekeur. Helaas heeft de Consumentenbond aangegeven dat het keurmerk nog niet voldoet om volle garantie te geven dat elke individuele installateur van een bedrijf met een zonnekeur-keurmerk ervaren en deskundig is.

Als je zeker wilt zijn van je zaak dan is het aan te raden een leverancier te kiezen die een lange installatie garantie biedt, bijvoorbeeld van vijf of tien jaar. 

Zonnepanelen op een
monumentaal pand

In Friesland is het sinds 2020 onder bepaalde voorwaarden toegestaan om zonnepanelen op een monument te plaatsen. Bij normale woningen worden zonnepanelen bijna altijd op het dak geplaatst, maar voor monumenten is dit niet altijd mogelijk. Het plaatsen van zonnepanelen op daken van monumenten is namelijk niet toegestaan als het aanzicht van de woning hierdoor wordt aangetast. Er zijn echter nog alternatieven om toch gebruik te maken van zonnepanelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen op een bijgebouw of op het erf. Het is wel belangrijk om je goed te laten informeren door een adviseur en een vergunning aan te vragen. Als het plaatsen van zonnepanelen op je monumentale pand in Friesland niet is toegestaan zijn er nog genoeg andere alternatieven. Op deze manier kun je nog steeds profiteren van de voordelen van zonnepanelen.

Een alternatief voor zonnepanelen 

Het plaatsen van zonnepanelen op je dak is vaak het eerste waar mensen aan denken als ze een woning willen verduurzamen. Maar niet in alle gevallen zijn zonnepanelen geschikt om deze te plaatsen. Er zijn ook nog andere opties om je woning te verduurzamen. Op dit moment is de populairste maatregel het plaatsen van een warmtepomp. 

> Lees hier direct meer over de warmtepompen

Zonnepaneel op het dak
of in het weiland

Overweeg je om zonnepanelen te plaatsen in Friesland, maar heb je geen geschikt dak? Dan is het plaatsen van zonnepanelen in je tuin, weiland of veld een uitstekend alternatief. Hoewel het plaatsen van zonnepanelen op een dak goedkoper is, biedt het plaatsen van zonnepanelen op het land het voordeel van het vinden van de ideale plek voor maximale blootstelling aan zonlicht en daardoor een hoger rendement.

Het plaatsen van zonnepanelen op het is land duurder vanwege de noodzaak van een grotere stellage en langere kabels. Het is echter belangrijk op te merken dat als je zonnepanelen op agrarisch gebied wilt plaatsen, je een vergunning moet aanvragen bij je gemeente. Dit komt omdat duurzame energieopwekking op landbouwgrond niet als duurzaam wordt beschouwd als het ten koste gaat van de voedselproductie.

Als je in Friesland woont en overweegt om zonnepanelen op het land te plaatsen, dan is het verstandig om te zoeken naar lokale installateurs en bedrijven die ervaring hebben met het plaatsen van zonnepanelen in Friesland. Zij kunnen je helpen bij het verkrijgen van de juiste vergunningen en het ontwerpen van een efficiënt en effectief zonnepanelensysteem. Zo kun je profiteren van de voordelen van duurzame energieopwekking en tegelijkertijd je steentje bijdragen aan een groenere toekomst.

Zonnepanelen op agrarische dak

Als agrarisch bedrijf in Friesland zijn er andere regels en mogelijkheden voor het aanleggen van zonnepanelen dan voor particulieren. Met de SDE+ subsidie kunnen grote zonnepanelen projecten namelijk ondersteuning krijgen in de vorm van een subsidie. Dit is een regeling van de Nederlandse overheid die gericht is op het stimuleren van duurzame energieontwikkeling in Nederland, waaronder zonne-energie.

De SDE+ subsidie is bedoeld voor bedrijven en organisaties die willen investeren in duurzame energieprojecten, zoals zonnepanelen. Met deze subsidie ontvang je als bedrijf gedurende 15 jaar een vast bedrag per opgewekte kilowattuur zonne-energie. Hierdoor kan het aanleggen van zonnepanelen voor agrarische bedrijven in Friesland aantrekkelijker worden.

Let op: om in aanmerking te komen voor de SDE+ subsidie voor zonnepanelen, is het belangrijk dat je zonnestroominstallaties worden aangesloten op een grootverbruikersaansluiting (meer dan 3x80A). Deze subsidieregeling wordt beheerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Als agrarisch bedrijf in Friesland is het dus zeker de moeite waard om de mogelijkheden van de SDE+ subsidie te onderzoeken.

Populaire provincies voor zonnepanelen

Alle diensten onder één dak

Veelgestelde vragen

Assistentie van A tot Z

HuisAssist staat in het hele traject van een nieuw huis gratis voor je klaar. Dus zowel tijdens de aankoop als de verhuizing. Wij voorzien je van advies gedurende het hele traject en verwijzen je door naar de juiste specialisten. Of je nou een aankoopmakelaar nodig hebt of de beste deal voor een klusjesman. Kortom, we kunnen je met alles helpen.

Altijd de beste deal

HuisAssist vergelijkt op basis van je voorkeuren honderden specialisten, zo hebben we voor iedereen een passende oplossing. Voor jou zoeken we altijd de beste deal, zodat je nooit te veel betaalt. 

Wil je liever bij één stap of dienst geholpen worden? Dat is ook geen probleem, we helpen je graag verder.

Een huis kopen is voor veel mensen een stressvolle periode. Het is een intensief traject met veel stappen. Al deze stappen lijken erg overweldigend, zeker als je voor het eerst een huis koopt. Zonder enige kennis is het moeilijk om te weten welke specialist je het beste van dienst kan zijn. Om die reden is het fijn als iemand je bij de hand neemt.

De assistent voorziet je van advies bij iedere stap en herinnert je aan belangrijke punten. Daardoor ben je goed voorbereid en vergeet je geen belangrijke stappen.

> Ontdek alle de stappen bij het traject van een huis kopen

Een huis kopen is al duur genoeg, HuisAssist is voor gratis jou als gebruiker. Daarbij zijn er geen verborgen kosten. Dat komt doordat wij doorverwijzen naar specialisten waarvan wij een kleine vergoeding van ontvangen. Voor elke klant zoeken wij de beste aanbieders van benodigde dienst. Zo weten wij zeker dat de klant goed wordt geholpen en geen onnodig hoge kosten maakt. Kortom, iedereen blij!

Onze assistent neemt telefonisch contact op. Direct na het invullen van je voorkeuren of gegevens, ontvang je een bevestiging. Daarna neemt de assistent telefonisch contact op. Na de kennismaking ontvang je passend advies en vergelijken wij geschikte specialisten. Vervolgens brengen wij je in contact met de specialist naar keuze. 

Natuurlijk, assistentie is geheel vrijblijvend. Wil je maar bij een stap worden geholpen tijdens de aankoop of verhuizing? Ook dan helpen wij je graag verder. In andere woorden, wij geven je eenmalig advies en verwijzen je gratis door naar passende specialist.

Na de aanvraag nemen we telefonisch contact op. Vervolgens helpen wij je eenmalig. Wil je nog een andere aanvraag doen? Geen probleem, wij helpen je graag aan de beste aanbieders in het hele aankooptraject.

Nee, er zijn geen verplichtingen. Ook als je alleen advies wilt ontvangen helpen wij je graag. Dus iedere mail die je ontvangt, is geheel gratis en vrijblijvend. Wil je echter geen gebruik maken van onze deals of specialisten? Geen probleem, jij bepaalt!