Zonnepanelen

0
besparen per zonnepaneel per jaar (energieprijs 2023)
0 kWh
besparen per zonnepaneel per jaar
0 +
nieuwe dakscans in de afgelopen week

Zonnepanelen in Limburg

De provincie Limburg is druk bezig met het investeren in zonneparken in de hele provincie. Limburg is al langere tijd bezig met het ontwikkelen van duurzame energiebronnen om haar inwoners te voorzien van schone energie. Een belangrijke focus ligt op de ontwikkeling van zonneparken en zonnepanelen in Limburg, deze spelen een cruciale rol bij het opwekken van hernieuwbare energie en het verminderen van de CO2-uitstoot. Wanneer je op zoek bent naar zonnepanelen voor je woning, is het verstandig om verschillende aanbieders te vergelijken. HuisAssist helpt bij het vergelijken van zonnepanelen aanbieders in de gehele regio. 

Kosten van zonnepanelen in Limburg

Wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen in Limburg, is het goed om te weten dat de prijs van zonnepanelen meestal tussen de € 4.000 en € 7.500 ligt. Hierbij gaat het om een gemiddelde woning, met ongeveer 6 tot 8 zonnepanelen op het dak. Om de beste deal te krijgen voor zonnepanelen, is het slim om meerdere offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. Sinds 2023 krijg je een mooi belastingvoordeel bij de aanschaf van de zonnepanelen. Het btw-tarief op zonnepanelen is namelijk verlaagd van 21% naar 0%. Hierdoor zijn de kosten van zonnepanelen in Limburg maar liefst 21 procent goedkoper.

Op de lange termijn verdienen zonnepanelen zichzelf terug door de totale besparing op de energierekening. Dus als je in Limburg woont en overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, is het zeker de moeite waard om de mogelijkheden te onderzoeken omdat je het uiteindelijk terugverdiend.

> Lees hier verder over de kosten van een zonnepanelen

Subsidie voor zonnepanelen in Limburg

De btw op zonnepanelen is per 1 januari 2023 is afgeschaft. Dit betekent dat je niet langer de btw hoeft terug te vragen bij de belastingdienst. Dit zorgt ervoor dat de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker is.

Bovendien zijn er in 2023 nog andere subsidieregelingen geïntroduceerd waar je als Limburger gebruik van kunt maken. Er is namelijk een budget van € 350 miljoen beschikbaar gesteld voor subsidies op zonneboilers, warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op het warmtenet. Het is dus zeker de moeite waard om te onderzoeken of je hiervoor in aanmerking komt.

Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze subsidie. Het is verstandig om je hier goed over te informeren voordat je de stap zet om zonnepanelen aan te schaffen in Limburg.

 • De investering is gedaan voordat de subsidieaanvraag werd ingediend en de inverstering in gebruik is genomen.
 • De aankoopovereenkomst van de investering dateert niet langer dan 24 maanden geleden.
 • De ISDE subsidie aanvraag moet binnen 24 maanden na de aankoopovereenkomst van de investering worden ingediend, anders vervalt deze subsidie.
 • De investering is fabrieksnieuw aangeschaft.
 • De persoon die de subsidie aanvraagt is eigenaar van de investering.
 • Er is een betaalbewijs aanwezig.
 • De investering is in Limburg geïnstalleerd.
 • De investering mag niet binnen één jaar worden verwijderd.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), ook bekend als de ISDE-subsidie, zal geldig zijn tot en met 2030.

Opties van zonnepanelen in Limburg

Als je in Limburg niet meer afhankelijk wilt zijn van je energieleverancier en de schommelende energieprijzen, is het een verstandige keuze om zonnepanelen te installeren. Door zonnepanelen te installeren, wordt een deel of zelfs de volledige energievoorziening van je huis opgewekt door de zonnepanelen. Meestal worden de zonnepanelen op het dak van je huis geplaatst. Hierdoor kun je flink besparen op je energierekening, omdat je minder afhankelijk bent van de energieleverancier.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren bij het installeren van zonnepanelen op je dak in Limburg, zoals schaduwval van objecten rondom je huis en de hellingshoek van het dak. Om hier zo goed mogelijk rekening mee te houden, zorg je ervoor dat je maximaal profiteert van de opbrengst van de zonnepanelen op je dak.

Samen werken aan een duurzame toekomst

Ben je van plan om groene energie op te wekken met behulp van zonnepanelen? Maar ben je erachter gekomen dat je dak hier niet geschikt voor is? Dan kun je overwegen om te investeren in een zonne-energieproject. Door te investeren in collectieve zonnepanelen, draag je bij aan duurzame energieopwekking en profiteer je tegelijkertijd van de financiële voordelen die de coöperatie biedt. Dit is een slimme keuze als je niet in staat bent om zelf zonnepanelen op je dak te installeren, maar toch wilt bijdragen aan een duurzamere en groene toekomst in Limburg.

Een duurzamere manier van wonen in Limburg

Zonnepanelen nemen is een slimme en duurzame investering voor je woning in Limburg. Door te kiezen voor zonnepanelen voorzie je je huis in Limburg van groene energie en geniet je van meerdere voordelen, waaronder een lagere energierekening en ben je minder afhankelijkheid van energieleveranciers. Het plaatsen van zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee op de lange termijn. Zelfs als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, zijn er alternatieve duurzame oplossingen beschikbaar, zoals de installatie van een warmtepomp of het isoleren van je woning. 

>  Ga verder voor meer informatie over de terugverdientijd

Limburgse zonnepanelenvelden

De provincie Limburg heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van zonneparken. Momenteel zijn er vier zonneparken in de provincie die bijdragen aan groene en schone energie. Een van deze zonneparken is het Abdissenbosch zonnepark, dit park bestaat uit maar liefst 30.000 zonnepanelen. Het park is in staat om ongeveer 12 miljoen kwh aan groene stroom op te wekken per jaar. Deze hoeveelheid energie is voldoende om 3.500 huishoudens van stroom te voorzien.

Het installeren van zonnepanelen

Wanneer je besluit om zonnepanelen te installeren op je Limburgse woning, is het cruciaal om de juiste positie te bepalen om het maximale rendement uit de zonnepanelen te halen. Over het algemeen hebben zonnepanelen die op het zuiden liggen het hoogste rendement, maar het kan zijn dat een andere kant van het dak meer opbrengst oplevert. De optimale positie voor jouw zonnepanelen hangt af van verschillende factoren:

 • Obstakels zoals een schoorsteen
 • Schaduw van bomen of gebouwen
 • Het type pand en het dakmateriaal
 • Zonnepanelen op een rieten dak wordt er over het algemeen vanwege het brandgevaar afgeraden

Betrouwbare installateurs van zonnepanelen in Limburg

Als je zonnepanelen in Limburg wilt laten installeren, is het van groot belang dat je een erkende installateur vindt die de klus veilig en deskundig uitvoert. Gelukkig zijn er in de regio Limburg verschillende zonnepanelen bedrijven waaruit je kunt kiezen. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je een betrouwbare installateur vindt die gespecialiseerd is in het plaatsen van zonnepanelen in Limburg.

Naast de veiligheidsrisico’s is het ook belangrijk dat de installateur de zonnepanelen op de juiste manier plaatst. Hierdoor behalen de zonnepanelen het optimale rendement. Dit heeft invloed op de terugverdientijd en uiteindelijke besparing op je energierekening. Werk daarom met een installateur die ervaring heeft met het installeren van zonnepanelen in Limburg.

Hoewel bedrijven die zonnepanelen installeren niet verplicht zijn om over een keurmerk te beschikken, is het toch verstandig om te onderzoeken hoe ervaren en gespecialiseerd de zonnepaneel installateur is die de zonnepanelen op je woning gaat installeren. Holland Solar pleit al geruime tijd voor een nationaal keurmerk voor zonnepaneel-installatiebedrijven.

Als je zonnepanelen in Limburg wilt laten plaatsen, dan zijn hier een aantal tips om rekening mee te houden:

 • Kies voor een erkende installateur met een goede reputatie en ervaring in het plaatsen van zonnepanelen in Limburg. Vraag naar referenties en bekijk eerdere projecten om een idee te krijgen van hun expertise en ervaring.
 • Vraag naar de garanties die de installateur biedt op de zonnepanelen en de installatie ervan. Het is belangrijk dat je zonnepanelen minimaal 10 jaar goed werken en dat je garantie hebt op de installatie van de zonnepanelen.
 • Controleer of de installateur ook service en onderhoud aanbiedt na de installatie van de zonnepanelen in Limburg. Het is belangrijk dat je zonnepanelen regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden om ervoor te zorgen dat ze optimaal blijven presteren en blijven werken in de wisselende omstandigheden van Limburg.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende installateurs van zonnepanelen in Limburg en kies niet per se voor de goedkoopste optie. Kies voor een installateur die een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt en die transparant is over de kosten. Een investering in zonnepanelen in Limburg kan een belangrijke stap zijn om je energiekosten te verlagen en het milieu te helpen, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken bij het kiezen van een installateur

Zonnepanelen plaatsen op een monumentale woning

Steeds meer bewoners in Limburg kiezen voor zonnepanelen als duurzame oplossing. Op steeds meer monumentale gebouwen zoals boerderijen, stadswoningen en kerken worden zonnepanelen geplaatst. Bij het installeren van zonnepanelen op monumentale woning is het echter van groot belang om te voldoen aan de specifieke eisen en voorwaarden, om zo het uiterlijk van het gebouw zo goed mogelijk te behouden. In de meeste gevallen is het aanvragen van een vergunning vereist en moeten de zonnepanelen zorgvuldig worden geplaatst gelukkig zijn er veel lokale initiatieven die kunnen helpen bij het realiseren van duurzame energie op monumentale panden, zoals De Duurzame Monumenten-Lening.

Zonnepanelen niet op monumentaal pand

Wil je als eigenaar van een monumentale woning in Limburg graag gebruik maken van zonne-energie, maar is het niet mogelijk om zonnepanelen plaatsen op je monumentale woning? Dan zijn er verschillende alternatieven beschikbaar. Een alternatief  is om de zonnepanelen te plaatsen op een bijgebouw, zoals een schuur of een garage, of ergens op het erf. Een andere mogelijkheid is om te investeren in een zonnepark in de omgeving.

Het is belangrijk om te weten dat het plaatsen van zonnepanelen op een monumentale woning in Limburg aan bepaalde eisen en voorwaarden moet voldoen. Je moet daarom goed geïnformeerd zijn over de regelgeving en een vergunning aanvragen voordat je begint met de installatie van zonnepanelen.

Alternatieven opties voor zonnepanelen in Limburg

Er zijn diverse opties om zonnepanelen te plaatsen in Limburg, zoals op daken van monumentale gebouwen, in tuinen, weilanden of velden. Het plaatsen van zonnepanelen op een gunstige locatie als in een tuin of weiland kan zorgen voor een optimaal rendement van de panelen. Een nadeel hieraan is wel dat de kosten van deze zonnepanelen duurder kunnen uitvallen in vergelijking met zonnepanelen op een dak. De kosten vallen ongeveer 100 tot 200 euro per paneel duurder uit. Bij het plaatsen van zonnepanelen in een tuin of weiland is toestemming van de gemeente is vereist. Er kan een mogelijkheid zijn dat het gebruiken van land voor duurzame energie ten koste gaat van de voedselproductie.

> Ontdek hier andere opties naast de zonnepanelen om je woning te verduurzamen

Zonnepanelen op daken van agrarische gebouwen

Voor agrarische bedrijven in Limburg gelden andere regels voor het plaatsen van zonnepanelen op hun daken dan voor particulieren. Deze bedrijven kunnen namelijk in aanmerking komen voor de SDE+ subsidie, een regeling die tot doel heeft duurzame energie in Nederland te bevorderen, waaronder zonne-energie. Door deze subsidie krijgen agrarische bedrijven in Limburg gedurende 15 jaar een vast bedrag per kilowattuur zonne-energie die zij opwekken. Dit maakt het mogelijk om grootschalige zonnepanelen projecten te stimuleren en te ondersteunen met subsidie.

LET OP: Om in aanmerking te komen voor de SDE+subsidie zonnepanelen in Limburg geldt wel een belangrijke voorwaarde. Je komt alleen in aanmerking als je zonnestroominstallaties worden aangesloten op grootverbruikersaansluiting (meer dan 3x80A). De subsidieregeling voor zonnepanelen in Limburg wordt beheerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Populaire provincies voor zonnepanelen

Alle diensten onder één dak

Veelgestelde vragen

Assistentie van A tot Z

HuisAssist staat in het hele traject van een nieuw huis gratis voor je klaar. Dus zowel tijdens de aankoop als de verhuizing. Wij voorzien je van advies gedurende het hele traject en verwijzen je door naar de juiste specialisten. Of je nou een aankoopmakelaar nodig hebt of de beste deal voor een klusjesman. Kortom, we kunnen je met alles helpen.

Altijd de beste deal

HuisAssist vergelijkt op basis van je voorkeuren honderden specialisten, zo hebben we voor iedereen een passende oplossing. Voor jou zoeken we altijd de beste deal, zodat je nooit te veel betaalt. 

Wil je liever bij één stap of dienst geholpen worden? Dat is ook geen probleem, we helpen je graag verder.

Een huis kopen is voor veel mensen een stressvolle periode. Het is een intensief traject met veel stappen. Al deze stappen lijken erg overweldigend, zeker als je voor het eerst een huis koopt. Zonder enige kennis is het moeilijk om te weten welke specialist je het beste van dienst kan zijn. Om die reden is het fijn als iemand je bij de hand neemt.

De assistent voorziet je van advies bij iedere stap en herinnert je aan belangrijke punten. Daardoor ben je goed voorbereid en vergeet je geen belangrijke stappen.

> Ontdek alle de stappen bij het traject van een huis kopen

Een huis kopen is al duur genoeg, HuisAssist is voor gratis jou als gebruiker. Daarbij zijn er geen verborgen kosten. Dat komt doordat wij doorverwijzen naar specialisten waarvan wij een kleine vergoeding van ontvangen. Voor elke klant zoeken wij de beste aanbieders van benodigde dienst. Zo weten wij zeker dat de klant goed wordt geholpen en geen onnodig hoge kosten maakt. Kortom, iedereen blij!

Onze assistent neemt telefonisch contact op. Direct na het invullen van je voorkeuren of gegevens, ontvang je een bevestiging. Daarna neemt de assistent telefonisch contact op. Na de kennismaking ontvang je passend advies en vergelijken wij geschikte specialisten. Vervolgens brengen wij je in contact met de specialist naar keuze. 

Natuurlijk, assistentie is geheel vrijblijvend. Wil je maar bij een stap worden geholpen tijdens de aankoop of verhuizing? Ook dan helpen wij je graag verder. In andere woorden, wij geven je eenmalig advies en verwijzen je gratis door naar passende specialist.

Na de aanvraag nemen we telefonisch contact op. Vervolgens helpen wij je eenmalig. Wil je nog een andere aanvraag doen? Geen probleem, wij helpen je graag aan de beste aanbieders in het hele aankooptraject.

Nee, er zijn geen verplichtingen. Ook als je alleen advies wilt ontvangen helpen wij je graag. Dus iedere mail die je ontvangt, is geheel gratis en vrijblijvend. Wil je echter geen gebruik maken van onze deals of specialisten? Geen probleem, jij bepaalt!