Bijna iedereen weet dat als je een hypotheek wilt afsluiten, dat jij je beoogde woning moet laten taxeren voor een waardebepaling. Maar er zijn ook andere situaties waarbij je een woning kan laten taxeren wat er zelfs toe kan leiden dat je financieel beter uit bent. Lees hieronder in welke gevallen dat zo is.
5 Situaties om een woning te laten taxeren
Hieronder zijn 5 situaties in welk geval het handig kan zijn om een taxatierapport op te laten stellen.
1. Taxatie bij verkoop huis
In het geval dat jij jouw eigen woning wilt verkopen kan het handig zijn om je huis te laten taxeren. Op deze manier kun jij een indicatie krijgen van een geschikte verkoopprijs. Als je dan bezig bent met de onderhandelingen kun je het taxatierapport als onderbouwing voor jouw verkoopprijs gebruiken.
Natuurlijk is het niet verplicht om bij de verkoop van je huis een taxatierapport op te laten stellen. Je kunt ook gewoon je verkoopmakelaar een indicatie laten geven, maar een taxatierapport komt sterker over en dus een goede reden om hiervoor je huis te laten taxeren.
2. Taxatie bij aankoop woning
Als je een huis wilt kopen ga je geld lenen van een geldverstrekker. Meestal in de vorm van een hypotheek. Aangezien zij het risico lopen van de investering, willen ze zeker weten of de woning qua onderpand genoeg waarde heeft om het risico te kunnen nemen. Tegenwoordig zijn er steeds meer strenge eisen, zo ook bij taxaties. Zeker wanneer je een hypotheek afsluit bij de NHG (Nationale Hypotheek Garantie) moeten taxaties goed uitgevoerd worden.
Het Nederlands woning waarde instituut (NWWI) is een instituut dat bestaat uit taxateurs die gecontroleerd worden met strenge kwaliteitseisen. Als je een hypotheek af wilt sluiten bij de NHG is het verplicht om je huis te laten taxeren door een taxateur die bij het NWWI aangesloten is.
3. Taxatie om WOZ-waarde
Elk jaar constateert de gemeente wat je nieuwe WOZ-waarde is. Dit is een schatting van je woningwaarde. Jij hebt er als eigenaar baat bij dat je WOZ-waarde hoog is. Als jouw WOZ-waarde gestegen is kan je namelijk eventueel een lagere hypotheekrente gaan betalen. Als de woningwaarde hoger ligt dan de hypotheek gaat je renteopslag namelijk omlaag. Hierdoor verlaag jij je maandlasten over je hypotheek.
In het geval dat jij het dus niet eens bent met je nieuwe WOZ-waarde kun je dus opnieuw je huis laten taxeren om de gemeente te corrigeren.
> Lees hier meer over WOZ-waarde en en bezwaar maken
4. Taxatie bij verbouwing
In het geval dat jij je huis verbouwd hebt zijn er twee redenen voor een taxatie.
- Je wilt gaan kijken naar de nieuwe woningwaarde zodat er op basis van de bijgebouwde delen een nieuwe berekening gemaakt kan worden voor de premie van je opstalverzekering. Zo worden deze bijgebouwde delen verzekerd tegen brand, storm en inbraak.
- Heb jij je woning verbouwd en is je woningwaarde misschien gestegen? Dit is belangrijk om te weten. In het geval dat er na de verbouwing sprake is van waardestijging mag je een deel van de verbouwingskosten meenemen in je hypotheek. Het is dus handig om ook hierbij na een verbouwing te taxeren.
5. Taxatie bij verduurzaming
Als jij een taxatierapport hebt laten opstellen krijg je ook een overzicht van eventuele verbeterpunten. Een van deze punten is gericht op duurzaamheid. Natuurlijk is het goed om te weten dat je huis duurzamer kan, maar het kan tegelijkertijd ook een financieel verschil maken. Door je huis te laten taxeren krijg je een inzicht in mogelijke energiebesparende maatregelen die genomen kunnen worden, een deel hiervan kan na een taxatie meegenomen worden in je hypotheek.
> Bekijk hier meerdere verduurzaming opties
Taxatie voor een nieuwbouwwoning
In het geval dat je een nieuwbouwwoning gaat kopen direct na oplevering, hoef je geen taxatierapport te laten zien bij het afsluiten van een hypotheek. In het geval dat de nieuwbouwwoning langer dan een jaar te koop staat kan dit veranderen en moet je toch een taxatierapport laten zien.
Ben je op zoek naar een juiste taxateur? HuisAssist geeft je gratis en volledig vrijblijvend advies zodat je de taxateur vindt die bij jouw situatie past.