Je hebt eindelijk een akkoord bereikt met de verkopende partij, tijd om het voorlopig koopcontract te tekenen! Maar waar moet je allemaal op letten? En wie kan je het beste het contract op laten stellen? Lees het hieronder.
Inhoud van een voorlopig koopcontract
Een voorlopig koopcontract, ook wel een koopakte of voorlopige koopovereenkomst genoemd, is een contract waarin de belangrijkste afspraken over de aankoop van een onroerend goed worden vastgelegd. Dit contract dient als bevestiging van de intentie van beide partijen om het onroerend goed te kopen en verkopen, en wordt vaak gebruikt voordat het definitieve koopcontract wordt opgesteld en ondertekend. In een voorlopig koopcontract worden onder andere de prijs, de voorwaarden voor de aankoop en eventuele ontbindende voorwaarden opgenomen. Het voorlopig koopcontract biedt beide partijen bescherming en zorgt ervoor dat alle afspraken duidelijk en formeel worden vastgelegd.voor.
Opstellen van een koopcontract
Bij het opstellen van een koopcontract is het belangrijk om duidelijk te zijn over de details van de verkoop, zoals de identiteit van de koper en verkoper, de prijs en het aangeboden product of de dienst, en eventuele voorwaarden of beperkingen. Het is ook aan te raden om het contract te laten beoordelen door een juridisch expert voordat het wordt getekend, om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de wettelijke vereisten en om problemen te voorkomen in de toekomst.
Het koopcontract wordt meestal opgesteld door de verkoper of door een makelaar die namens de verkoper handelt. Het is belangrijk om een goed koopcontract op te stellen om te voorkomen dat er later problemen of misverstanden ontstaan over de voorwaarden van de verkoop. In het contract worden bijvoorbeeld de prijs, de leveringsvoorwaarden en eventuele garanties vastgelegd. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen bij het opstellen van een koopcontract, zodat alle belangrijke zaken worden opgenomen en je zeker weet dat het contract juridisch waterdicht is. De koper kan er ook voorkiezen om het koopcontract te laten opstellen en te tekenen bij de notaris. In sommige gevallen is het altijd verplicht om het koopcontract te ondertekenen bij de notaris.
De 3 dagen bedenktijd
Op de dag dat je tekent heb je 3 dagen wettelijke bedenktijd. De klok begint vanaf 00:00 die nacht te tikken. Weekend- en feestdagen tellen niet mee. In het geval dat je dus op Donderdag tekent eindigt je bedenktijd dus op de Dinsdag erop om 23:59. In het geval dat je binnen die tijd toch afziet van de transactie, heeft dit geen financiële gevolgen.
> Meer weten over wanneer de bedenktijd en wanneer de koop definitief is
Ontbindende voorwaarden
Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden die de koper en de verkoper met elkaar hebben afgesproken en opgesteld hebben in de koopakte. Als achteraf blijkt dat één van de partijen niet voldoet aan de voorwaarden kan het contract kosteloos ontbonden worden. Ontbindende voorwaarden moeten al bij het uitbrengen van het bod benoemd worden.
Voorbeelden ontbindende voorwaarden
-
Voorbehoud van financiering
In het geval dat jij als koper uiteindelijk toch de financiering niet rond kan krijgen, kan het contract onder voorbehoud van financiering kosteloos ontbonden worden.
-
Voorbehoud huisvestingsvergunning
Soms moet je een bepaalde huisvestingsvergunning krijgen van de gemeente. In het geval dat achteraf blijk dat je deze vergunning toch niet krijgt, kan het voorlopige koopcontract toch nog kosteloos ontbonden worden.
-
Voorbehoud Nationale Hypotheek Garantie
In het geval dat je een hypotheek wil afsluiten bij de NHG kan je dit als koper opnemen in het voorlopige koopcontract als ontbindende voorwaarde als achteraf blijkt dat je toch geen aanspraak maakt op deze hypotheek.
-
Voorbehoud bouwkundige keuring
In het geval dat er toch een addertje onder het gras lag en er toch iets niet klopt aan de bouwkundige staat van het huis, kan het voorlopige koopcontract onder voorbehoud van bouwkundige keuring alsnog ontbonden worden.
> Vergelijk hier bouwkundige keurders
-
Voorbehoud wijziging woning
In het geval dat je een stuk vastgoed koopt met plannen om ingrijpende verbouwingen uit te voeren of er een winkel van te maken, zal je vergunningen van de gemeente moeten krijgen. In het geval dat dit toch niet rondkomt neem dan als ontbindende voorwaarde op dat de koop toch niet doorgaat onder voorbehoud van de wijziging van de woning.