Op zoek naar een huis zonder aankoopmakelaar, maar tot nu toe zonder succes? Vraag je je af of het inschakelen van een aankoopmakelaar toch verstandig is en welke voordelen een aankopmakelaar heeft? Je bent niet de enige. In de huidige oververhitte woningmarkt is het een hele uitdaging om als koper iets te vinden. Maar maak je geen zorgen! Wij hebben de voordelen van een aankoopmakelaar voor jou op een rijtje gezet.
Zoekprofiel opstellen
Wanneer je met een aankoopmakelaar aan de slag gaat, is het gebruikelijk om eerst een zoekprofiel op te stellen. Hiermee krijgt de makelaar een idee van wat je zoekt. Wil je bijvoorbeeld een appartement met je partner in het bruisende centrum of gaat je voorkeur uit naar een eengezinswoning buiten de stad?
Realistisch advies
Bij het opstellen van de zoekwensen hebben mensen soms een te optimistisch beeld van hun mogelijkheden. Ze vergeten vaak dat overbieden tegenwoordig bijna onvermijdelijk is en weten niet hoeveel ze zouden moeten overbieden. Makelaars geven gericht en realistisch advies over wat binnen het budget past.
Eerder op de hoogte dankzij aankoopmakelaar
Nadat je je zoekprofiel hebt opgesteld, heeft de makelaar een goed beeld van waar jij naar op zoek bent, zodat jij dat niet zelf hoeft te doen. De makelaar zal je geschikte woningen sturen voordat anderen er toegang toe hebben. Meestal heb je daardoor een paar dagen voorsprong op de rest. In deze markt is snelheid en voorkennis de sleutel tot succes, dus dit is zeer waardevol.
> Wil je weten wat een aankoopmakelaar doet? klik hier
Bezichtigingen en extra onderzoek
Aankoopmakelaars kunnen ook mee naar bezichtigingen. Ze kunnen kijken naar de bouwkundige staat van de woning, maar ook naar de omgeving. Ze kunnen bijvoorbeeld extra onderzoek doen om het bestemmingsplan te controleren en te zien of er in de buurt bouwplannen zijn.
Mensen worden vaak verliefd op een woning en zijn daardoor blind voor mogelijke gebreken. Een makelaar bekijkt dagelijks huizen en beoordeelt de woning op zakelijke wijze.
Onderhandelingen en het bepalen van een goed bod
Onderhandelingen en het bepalen van een goed bod zijn tegenwoordig waarschijnlijk de belangrijkste stappen. Vooral het bepalen van een goed bod en het vaststellen van een maximale biedprijs zijn van groot belang. Tegenwoordig is het vrijwel onmogelijk om een huis te kopen zonder overbieden. Je zult dus meer moeten bieden dan de vraagprijs. Maar je wilt ook weer niet te veel betalen. De expertise van een aankoopmakelaar is daarom onmisbaar in dit proces.
Korte inspectie voor de overdracht
Aangezien de makelaar vanwege de drukte niet altijd aanwezig kan zijn bij een bezichtiging, kan hij altijd nog een korte inspectie uitvoeren voordat de sleutels worden overgedragen. Op die manier kun je er zeker van zijn dat er geen gebreken zijn.
Koopakte controleren
In de meeste gevallen ligt het opstellen van de koopakte bij de verkopende partij. Als koper wil je er echter zeker van zijn dat alles in orde is. De makelaar heeft hier veel ervaring mee en kan de koopakte voor je controleren. Later in het proces staat de aankoopmakelaar je vaak ook bij tijdens de inspectie en de akte van levering.
De keuze voor een aankoopmakelaar
Het maken van de keuze om wel of geen aankoopmakelaar in te schakelen blijft lastig. Als je zonder aankoopmakelaar op zoek gaat, moet je bereid zijn er veel tijd in te steken, met een kleinere kans op succes. Met een aankoopmakelaar gaat het proces sneller en heb je een grotere kans op succes, maar daar staat wel een vergoeding tegenover.
Voordelen van een aankoopmakelaar | Nadelen van een aankoopmakelaar |
---|---|
Eerder op de hoogte van het woningaanbod | Kosten |
Ervaring van de aankoopmakelaar, dagelijkse praktijk | Geen direct contact met de verkopende partij |
Bepaling van een bod en onderhandeling | |
Ontlasting van administratief werk | |
Objectief advies na bezichtiging | |
Contacten en netwerk |