Een huis kopen met aankoopbegeleiding is geen overbodige luxe, het is tenslotte een grote stap die je maar een paar keer in je leven maakt. Bovendien is de woningmarkt continu aan het veranderen en inmiddels is het al een groot verschil met 10 jaar geleden. Stijgende prijzen lijken weinig effect te hebben op de vraag naar huizen, concurrerende woningzoekers maken het lastig om een huis te kopen.
Omdat het proces lang en frustrerend kan zijn hebben we even alles op een rijtje gezet als het gaat om aankoopbegeleiding, zodat jij voor jezelf kan bepalen of je hier goed aan doet.
Wat valt er onder aankoopbegeleiding?
Met behulp van een aankoopmakelaar kun je hulp krijgen bij alle stappen die gezet moeten worden bij het kopen van een huis. Heel veel mensen hebben geen idee welke stappen er gezet moeten worden, en hoe ze dit het best aan kunnen pakken. Dat is niet gek aangezien het voor jou iets is wat je nooit doet, en voor de makelaar is het dagelijkse kost. Aankoopbegeleiding van A tot Z:
Eerste gesprek
Vóór de aankoopbegeleiding is het belangrijk dat de aankoopmakelaar een idee heeft van wat voor zoekwensen de klant heeft. Aan de hand van het eerste gesprek nemen jullie de zoekwensen door.
Woningen vinden
De makelaar gaat hierna op pad en bekijkt zijn aanbod aan huizen die aansluiten op jouw zoekwensen en legt ze voor. Ook heeft hij toegang tot huizen die in de stille verkoop zijn of nog niet eens online staan. Zo heb jij een streepje voor op je concurrentie.
Bezichtigen
Als je eenmaal een keuze hebt kunnen maken over welke huizen je interessant lijken is het tijd om te gaan bezichtigen. Hierbij is de expertise van de aankoopmakelaar belangrijk. Terwijl jij verliefd wordt op de visuele aspecten van het huis, zoekt je aankoopmakelaar juist naar addertjes onder het gras.
Extra onderzoek
Je aankoopmakelaar zal ook kijken naar andere aspecten van het huis waarvoor hij extra onderzoek moet doen. Hij zal de kadastrale data bekijken, vraagprijzen van verkochte woningen in de buurt onderzoeken en alle documentatie van het huis zelf doornemen. Dit is een stap die mensen vaak vergeten en daarom essentieel in de begeleiding van een eventuele aankoop.
Onderhandelen
In het geval dat je een keuze hebt kunnen maken is het tijd om te gaan bieden. Deze stap geven mensen vaak uit handen omdat dit nogal een vak apart is. De aankoopmakelaar doet dit bijna dagelijks en kent de markt, waardoor je bijna zeker goedkoper uit zal zijn dan als je het zelf zou doen. Uit onderzoek is gebleken dat met behulp van aankoopbegeleiding, men gemiddeld 4% goedkoper uit is dan zonder.
Tekenen
Als iedereen eruit is kan je gaan tekenen om alles officieel te maken. Je makelaar begeleidt je hierin. Hij kan zelfs meegaan naar de notaris als je dat wilt. Allereerst teken je de koopakte, dan geldt er een wettelijke bedenktijd van 3 dagen en daarna kan de leveringsakte getekend worden.
Gerichte zoekopdracht
Hulp krijgen bij dit hele proces kan, maar hoeft natuurlijk niet. In het geval dat je over de kennis en de tijd beschikt zijn er best wat stappen in de aankoopbegeleiding die je zelf kan maken. In dit geval kan je kiezen bij welke stappen je geholpen wilt worden, dit heet een gerichte zoekopdracht.
Concluderend
Er zitten flink wat voordelen aan de aankoopbegeleiding, al helemaal in deze markt waar woningen aan je neus voorbijgaan. Maak voor jezelf een logische keuze of hulp nodig is en bij welke stappen. Zoals eerder gezegd is, is gemeten dat met behulp van aankoopbegeleiding men gemiddeld 4% goedkoper uit is. Goedkoop is duurkoop dus schroom niet om hulp in te schakelen in het geval dat je geen ervaring hebt met bepaalde stappen.
Makelaars vergelijken
HuisAssist vergelijkt gratis & vrijblijvend dagelijks makelaars over heel Nederland. Op deze manier hoef jij geen eindeloos onderzoek te doen en weten we meteen welke makelaar bij jou past. Heeft de makelaar wel ervaring in de prijsklasse die je zoekt? Zijn de klanten na afloop daadwerkelijk tevreden met de prestaties van de makelaar? Allemaal belangrijke vragen als je een makelaar zoekt die bij jou en je wensen past.