Een huis verkopen kan niet zonder dat er een rapport gemaakt is van de staat van het huis, dit heet een bouwkundige keuring maar waar wordt hierbij op gelet? Er wordt een objectief overzicht gemaakt van de visuele staat van een woning. Stap voor stap worden alle punten van het huis doorlopen wat verwerkt wordt in een bouwkundig rapport.
Waar wordt op gelet bij een bouwkundige keuring?
Als je een huis wilt verkopen is het wettelijk verplicht om een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Door een bouwkundige keuring krijg je een overzicht van de staat van een woning. Dit wordt verwerkt in een bouwkundig rapport en helpt je zo bepalen of het verstandig is een woning te kopen. Dit rapport geeft je duidelijkheid over de volgende 3 onderwerpen.
De staat van een woning
Alle visuele aspecten van een huis worden doorgenomen door de bouwkundige keurder. Het is een “visuele keuring” omdat het niet de bedoeling is dat de eigenaar schade ondervindt na deze keuring. Welke aspecten worden dan bekeken?
- Staat van de vloeren, muren en plafonds
- trappen en de relingen
- Sanitaire ruimtes
- vocht controle
- Daken
Dit is nog maar een fractie van de hoeveelheid controlepunten maar dit geeft ongeveer een beeld.
Kostenplaatje
Na de staat van het huis doorgenomen te hebben is het duidelijk geworden wat in welke staat is. Ook krijg je in het rapport direct een kostenplaatje te zien van de eventuele benodigde restauraties.
Opties om het huis duurzamer te maken
Naast dat je duidelijkheid krijgt over de huidige staat van je potentiële nieuwe woning, krijg je ook meteen advies over eventuele verduurzaming. Ook hierbij krijg je een financieel overzicht waarbij je duidelijkheid krijgt over of het rendabel is om te verduurzamen of niet. Voorbeelden van verduurzamingsopties:
- muren isoleren
- Vloer isoleren
- dak isoleren
- raamdikte isolatie
- zonnepanelen
- gasvrij wonen
Voorwaarden subsidie
Vanaf 1 Januari 2022 is het mogelijk om door middel van het ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) subsidie 30% teruggave te krijgen van de kosten die je maakt om je woning te verduurzamen. Als je in aanmerking wilt komen voor deze subsidie moet je 2 of meer delen van je huis isoleren, óf 1 deel en je neemt daarnaast een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op het warmtenet.
Als je huis in de tussentijd duurzamer geworden is kan je een nieuw energielabel aanvragen. Weten hoe dit in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn? Klik hier.
Bouwkundig rapport
Zoals eerder vermeld werd wordt er een uitgebreid rapport gemaakt met de staat van alle onderdelen, eventuele gebreken, of er echt iets vervangen moet worden en de kosten ervan.
Specialistisch onderzoek
Vanuit hier kun je bepalen of je nog extra specialistisch onderzoek wil laten uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan eventuele asbest, ongedierte of de fundering nog wel goed is enzovoort.
Voordelen van een bouwkundig rapport
Onafhankelijk
Met een bouwkundig rapport krijg je een overzicht van de onafhankelijke keurder. Door het feit dat deze keuring objectief en met expertise uitgevoerd is, heb je een sterke onderhandelingspositie met bedrijven die je eventueel gaat inhuren om iets te restaureren.
Ontbindende voorwaarden
Een ander voordeel aan dit rapport is dat je dit kan opnemen als ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract. Dit betekent dat je terug kan komen op je koopovereenkomst als blijkt dat er toch iets niet klopt aan de woning.
Het is wel verstandig om rekening te houden met het tekenen van het voorlopige koopcontract en de keuring qua timing. Het meest veilig is om de keuring gedaan te hebben voor je iets ondertekent maar heb je dat niet gedaan? Is dat ook geen drama. Je kan namelijk tot 3 dagen na ondertekening afzien van je voorlopige koopcontract.
> Alles weten over een bouwkundige keuring? Ga dan hier verder
Onze bouwtechnische keurders
Zoals je hierboven kan lezen brengt een bouwtechnische keuring erg veel voordelen met zich mee. Echter, is het wel van belang dat je een goede keuring laat uitvoeren en dat die keuring erkend is door verschillende instanties.
De bouwtechnische keuring via HuisAssist is betrouwbaar en kwalitatief. Dit houdt in dat het rapport voldoet aan de eisen die gesteld zijn door de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook is hij erkend door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Tot slot is alles ook bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd.
Naast de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de dienst is het ook nog eens snel. Na de keuring krijg je binnen maximaal 48 uur het rapport binnen je mail inbox.