Je hebt al een tijdje moeten wachten tot de verbouwing van je nieuwbouwwoning eindelijk klaar is en nu is het moment daar, hij kan eindelijk opgeleverd worden. Maar hoe gaat dat precies in z’n werk? En waar moet je op letten? Lees hieronder hoe dit werkt en hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Hoe ziet het proces van de oplevering eruit?
|
|
Aankondiging van de oplevering
De aankondiging van de oplevering moet minstens 14 dagen van te voren gecommuniceerd worden. Zo heeft de opdrachtgever genoeg tijd om een bouwkundige keurder in te schakelen.
Vooroplevering
Dan krijg je te maken met de vooroplevering. Deze stap kent geen juridische aspecten en is puur om alvast eventuele gebreken te herkennen vóór de officiële oplevering. Op deze manier kunnen de gebreken alvast hersteld worden.
Officiële oplevering
Dan komt de officiële oplevering. Bij de officiële oplevering zijn er twee partijen. De opdrachtgever met een bouwkundige keurder en de aannemer.
Samen lopen jullie het huis door en wordt de bouwkundige staat van de woning gecontroleerd. Als alles klopt wordt dit in het proces-verbaal genoteerd en moet het ondertekend worden door de opdrachtgever. Dan ontvang je meteen de sleutels en is het huis officieel opgeleverd.
Uitstel oplevering
In het geval dat er toch gebreken zijn met de nieuwbouwwoning zullen die hersteld moeten worden door de aannemer op korte termijn. Wat voor termijn dat is, is afhankelijk van wat er in het contract staat. Het is ook mogelijk dat er na verloop van tijd gebreken gevonden worden die niet visueel zijn. In dit geval kan het zo zijn dat de aannemer alsnog terug moet komen om deze te herstellen.
In het geval dat er achteraf gebreken gevonden worden die visueel zijn en niet opgenomen zijn in het proces verbaal, is de aannemer niet meer verplicht om er wat aan te doen.
> Ontdek hier wat de kosten van een opleveringskeuring zijn
Bouwkundige keurder bij de oplevering
Het is zeker aan te raden om een bouwkundig rapport op te laten stellen door een bouwkundige keurder. Hij doet het tenslotte dagelijks en ziet dus dingen die jij misschien niet ziet. Goedkoop is duurkoop en als het proces-verbaal eenmaal ondertekend is kan je er bijna nooit meer op terugkomen.