Het proces van een huis kopen is een lang en vermoeiend proces. Om dit traject zo efficiënt mogelijk in te gaan hebben wij uitgezocht wat belangrijk is om op te letten. Deze 20 tips zorgen ervoor dat jij niet onvoorbereid gaat oriënteren op de woningmarkt.
Tip 1. Woonwensen
Voordat je het aanbod aan huizen gaat bekijken is het belangrijk om te weten wat jouw wensen zijn. Aan welke eisen moet jouw toekomstige huis voldoen? Wil je een vrijstaande woning met een grote tuin? Of toch liever iets in het centrum van de stad met balkon? Wil je in een rustige woonwijk wonen of toch liever in een jonge hippe buurt? Is er een kind op komst en heb je een extra kamertje nodig op de lange termijn of niet? Zorg dat je een duidelijk idee hebt van wat je wil.
Tip 2. Afspraak hypotheekadviseur
Maak een afspraak met een hypotheekadviseur om je opties door te nemen. De hypotheekadviseur kan een persoonlijk overzicht voor het opstellen waarin hij een beeld krijgt van jouw financiële situatie, toekomstplannen en verdere relevante informatie. Aan de hand van deze informatie kan de hypotheekadviseur komen tot een bedrag die jij kan krijgen in de vorm van een hypotheek.
Tip 3. Niet op één paard wedden
Als je tip 1 en 2 goed hebt opgevolgd heb je een goed idee van wat jouw zoekprofiel is. Nu is het een kwestie van zoeken. De meeste mensen kijken niet verder dan Funda maar er zijn meerdere platformen waar het huizenaanbod te vinden is. Maak meerdere profielen aan op verschillende platformen en ontvang dagelijks updates van woningen die nieuw op de markt gekomen zijn.
Tip 4. Schroom niet om hulp in te schakelen
Koop je voor het eerst een huis of heb je het al lange tijd niet gedaan? Schroom dan niet om hulp in te schakelen. Met behulp van een aankoopmakelaar maak je het jezelf een stuk makkelijker. Natuurlijk gaat dit wel wat geld kosten maar het scheelt wel veel tijd en energie.
Tip 5. Investering voor de toekomst
Let erop dat een bepaalde woning op dit moment misschien ideaal lijkt, maar daar denk je over 10-20 jaar misschien heel anders over. Komt er in de toekomst misschien een gezinsuitbreiding aan? Ga je misschien meer vanuit huis werken? Is de buurt misschien te druk voor jouw doen in de toekomst? Een huis kopen is een investering voor de toekomst en dus zijn er flink wat belangrijke factoren waar je aan moet denken.
Tip 6. Blijf op de hoogte via sociale media
Tegenwoordig zijn er veel makelaars actief op sociale media op platformen zoals Twitter, Facebook en Instagram. Voeg ze toe om op de hoogte te blijven van het huizenaanbod. Op deze manier blijf jij vóór de massa.
Tip 7. Vergelijk prijzen door te bezichtigen
Zorg dat je niet al te snel verliefd wordt op een woning. Zorg ervoor dat je kritisch blijft en een woning kan vergelijken met andere woningen. Dit doe je door veel te bezichtigen. Zo krijg je een goeie indruk van de markt en de bijbehorende prijzen.
Tip 8. Kwaliteit van de foto’s
Als je een huis tegen komt waarvan de foto’s niet van goede kwaliteit zijn kan je meestal beter verder kijken. Tenminste, als je op zoek bent naar een mooi af huis. In het geval dat je naar een opknapper zoekt moet je je hier niet door af laten schrikken. Huizen waar het de moeite niet eens waard is om mooie foto’s van te maken, zijn in het echt vaak ook niet mooi afgewerkt.
Tip 9. Vaker bezichtigen
Overtuigd van het feit dat je jouw droomhuis gevonden hebt? Het is aan te raden om niet te vroeg te juichen. Plan een tweede bezichtiging in en misschien kom je wel dingen tegen die je in eerste instantie over het hoofd hebt gezien. Het is ten slotte een investering voor de lange termijn en het zou zonde zijn als je een verkeerde beslissing maakt. De volgende twee tips hebben betrekking op deze tip!
Tip 10. Bezichtig tijdens een ander dagdeel
Ga je voor de tweede keer bezichtigen? Plan de bezichtiging tijdens een ander dagdeel in dan de vorige keer. Zo kom je achter andere informatie zoals de lichtinval en of de buurt ineens toch minder gezellig is dan het eerst leek.
Tip 11. Neem iemand mee
In het geval dat je voor de tweede keer een huis gaat bezichtigen, neem iemand anders mee. Het liefst iemand die verstand heeft van dit soort zaken maar alleen al een vriend of vriendin helpt ook. Jij let namelijk op andere dingen dan andere mensen. Op deze manier kom je te weten of je iets over het hoofd hebt gezien.
Tip 12. Doe onderzoek naar eventuele uitbreiding
Een huis kopen is een investering voor de lang termijn. Zorg ervoor dat je bij de aankoop van een huis rekening houdt met eventuele opties om het huis te kunnen verbouwen en uit te breiden. Houd dus rekening bij de aankoop of er überhaupt ruimte is om uit te breiden en ga met de verkoper in overleg over hoe moeilijk het is om een vergunning te krijgen.
Tip 13. Onderzoek de buurt
Voor je een huis gaat kopen is het belangrijk om te weten wat voor faciliteiten de buurt heeft. Zijn er scholen in de buurt? Zit er een bus- of tramhalte in de buurt? Woon je ver van het centrum af? Zijn er winkels? Allemaal belangrijk maar het is ook belangrijk om te weten wat voor gevoel de buurt jou geeft. Neem de tijd om een rondje te lopen, het is ten slotte jouw potentiële toekomstige buurt.
Tip 14. Ga op je gevoel af
Er zijn heel veel factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het aankopen van een huis. Mensen denken terecht aan dat soort zaken maar wat soms vergeten wordt is dat het gevoel dat een huis je geeft ook belangrijk is. Als jij straks in een huis zit voor 20-30 jaar maar het gevoel klopt niet, dan is dat natuurlijk zonde.
Tip 15. Ga goed voorbereid de onderhandeling in
Heb je een woning gevonden? Dan is het tijd om te gaan bieden. Je kan een aankoopmakelaar inschakelen om dit voor je te doen maar je kan het ook zelf. Baseer je bod op factoren als verkoopprijzen van andere woningen in de buurt en de eigenschappen in vergelijk met jouw potentiële huis. Zo weet je zeker dat je geen gek bod doet en ga je met meer zelfvertrouwen de onderhandeling in.
Tip 16. Snel handelen
In een krappe woningmarkt waar we tegenwoordig mee te maken hebben is het belangrijk om snel te handelen. Zie je iets interessants voorbijkomen? Bel meteen de verkoopmakelaar op! Geef aan dat je actief op zoek bent zodat je serieus overkomt. Zo kan hij je eventueel helpen aan een andere woning mocht deze niet lukken.
Zie je een woning die verkocht is onder voorbehoud? Wees niet bang om alsnog te bellen. Soms kan een voorlopig koopcontract ontbonden worden. Als dit gebeurd en jij hebt gebeld, zal jij de eerste zijn die de verkoopmakelaar belt.
Is je bod geaccepteerd?
Is de bieding op jouw droomhuis geaccepteerd? Gefeliciteerd! Je bent bijna de eigenaar. Nu resteren er nog enkele verplichte formaliteiten. Die tips lees je hieronder. Ook interessant om te weten zijn de 5 stappen die je moet zetten voor een huis officieel verkocht is.
Tip 17. Ontbindende voorwaarden
De verkoopmakelaar of notaris zal een voorlopig koopcontract voor je opstellen. Hierin staan ook de ontbindende voorwaarden die ervoor kunnen zorgen dat het contract niet meer geldig is. In het geval dat je je financiële plaatje nog niet rond hebt kan je het voorlopige koopcontract tekenen “onder voorbehoud van financiering”. Als je dan uiteindelijk je financiering alsnog niet rond krijgt kan je kosteloos af zien van het contract.
Tip 18. Voer een bouwkundige keuring uit
Een bouwkundige keuring is een objectieve analyse van de staat van het huis, uitgevoerd door een onafhankelijke partij. Vaak is dit verplicht in het geval je het huis met een hypotheek koopt. Maar in het geval dat dit niet verplicht is raden we het toch aan om dit wel te doen. In het geval dat er iets toch niet klopt aan het huis is dit de verantwoordelijkheid van de verkoper.
Tip 19. Benodigde documentatie om een huis te kopen
Voordat je dit proces ingaat is het handig om een overzicht te hebben van alle documentatie die je nodig gaat hebben. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:\
- Echtscheidingsstukken
- Gegevens van je huidige woning
- Polis gegevens
- Financiële verplichtingen
- Vermogen/eigen geld
- Inkomensgegevens
Tip 20. Taxateur regelen
Een taxateur regelen is erg belangrijk. Een taxateur gaat eigenlijk berekenen wat de huidige waarde van en woning is. Een hypotheekverstrekker mag niet meer dan 100% van de waarde van een woning uitlenen. Heb jij meer geboden dan de waarde van een woning? Dan moet je het verschil financieren met eigen geld.