Waarom overbieden?
Meer bieden dan de vraagprijs van een woning is nu gebruikelijk in het hele land. Het aantal huizen dat boven de vraagprijs wordt verkocht neemt snel toe, en zo ook de bedragen die worden overboden.
Het is gebruikelijk dat huiseigenaren verwachten dat hun huis voor duizenden meer zal verkopen dan waar ze het voor aanbieden, vooral als het huis goed is onderhouden en er veel geïnteresseerde kopers zijn.
Is overbieden op een woning slim?
De vraag of overbieden op een woning slim is, is niet eenvoudig met ja of nee te beantwoorden. Het hangt af van je persoonlijke situatie. Het risico bestaat dat je het te veel betaalde geld niet terugkrijgt als je besluit het huis over een paar jaar weer te verkopen en de prijzen misschien weer zijn gedaald. Je beslissing om al dan niet te veel te bieden kan afhangen van de vraag of je eigen geld hebt dat je voor dit doel wilt gebruiken. Starters lopen extra risico omdat zij meestal een groter deel van de aankoopprijs moeten lenen. Als je meer eigen geld hebt omdat je een ander huis verkoopt, loopt je altijd minder risico. Bespreek met je hypotheekadviseur wat de financiële middelen en mogelijkheden zijn. Zo weet je precies wat je kan overbieden en dat je geen onnodige risico’s neemt.
Krijg ik een hypotheek wanneer ik overbied?
De bank zal tot 100 procent van de waarde van het huis financieren. Maar er is een addertje onder het gras: Als je meer biedt dan de vraagprijs, loop je het risico dat de koopprijs hoger uitvalt dan de taxatiewaarde. Het deel boven de taxatiewaarde, plus bijkomende kosten (zoals overdrachtsbelasting), kun je niet financieren met een hypotheek. Voor dit deel heb je eigen geld nodig.
De taxatiewaarde wordt vastgesteld door een taxateur die is ingeschreven in het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT). Het taxatierapport moet worden goedgekeurd door het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI).
Kan ik nog onder de koop uit?
Bij de koop van een woning heeft iedereen drie dagen bedenktijd, nadat het contract is getekend. Maar wat als zich tijdens die drie dagen onvoorziene omstandigheden voordoen? Misschien wil je een aantal ontbindende voorwaarden in het contract opnemen, zodat je in bepaalde situaties nog steeds van de koopovereenkomst kunt weglopen.
Een van de belangrijkste ontbindende voorwaarden is een voorwaarde met betrekking tot de financiering. Deze voorwaarde houdt in dat je alleen een overeenkomst mag sluiten als koper erin geslaagd bent een hypotheek te krijgen van de bank. Als je geen hypotheek kunt krijgen, ben je niet verplicht het huis te kopen en krijgt je de aanbetaling terug. (let op dit gaat niet zomaar of zonder consequenties)
Een andere veel voorkomende ontbindende voorwaarde is een bouwkundige keuring. Door middel van een dergelijke inspectie kunt je nagaan of er structurele gebreken zijn die grote reparaties vereisen. Als er structurele gebreken zijn die reparatiekosten boven een bepaald bedrag met zich meebrengen, kunt je de koopovereenkomst ontbinden.
Als het bod geen ontbindende voorwaarden bevat, kan het voor potentiële verkopers aantrekkelijker zijn dan andere biedingen waaraan wel ontbindende voorwaarden zijn verbonden. Er is wel een risico aan verbonden: als je het huis na aanvaarding van je bod nog steeds niet kunt of wilt kopen, moet de koper tien procent van de koopsom betalen.
Huis kopen op inschrijving
Wanneer je een huis wilt kopen, kun je een bod doen met de hulp van een makelaar. De verkoper en de makelaar bespreken vervolgens het bod en beslissen of ze het zullen accepteren. Zodra een bieder de verkoop heeft gewonnen, worden alle andere bieders op de hoogte gebracht van hoe hun bod zich verhoudt tot het winnende bod. Dit proces kan voor de deelnemers frustrerend en ondoorzichtig lijken. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze worden bespeeld door makelaars en verkopers, die hen misschien uitspelen tegen een andere koper om hen aan te moedigen een hoger bod uit te brengen.
Om dit proces te verbeteren, werkt de overheid aan een nieuw systeem van online bieden voor makelaars in onroerend goed. Halverwege 2022 zal dit systeem bij alle makelaars worden ingevoerd en “open biedingen” mogelijk maken, waarbij je de bedragen kunt zien die andere mensen hebben geboden, alsook je eigen biedingen. Je kunt ook zien of uw bod al dan niet wordt aanvaard. In werkelijkheid kiezen veel verkopers niet de hoogste bieder. Andere factoren zullen van invloed zijn op wie het huis krijgt: het tijdstip van betaling en de voorwaarden die kopers aan hun aankoop stellen, kunnen zwaarder wegen dan alleen het geldbedrag van hun biedingen.
Is een aankoopmakelaar nodig?
Het is gemakkelijk om een huis te kopen! Er zijn twee manieren om een huis te kopen: met of zonder een aankoopmakelaar.
Aankoopmakelaars kunnen handig zijn bij het vinden en kopen van een huis. Met een makelaar heb je een expert die met een deskundig oog naar huizen kijkt, wat handig kan zijn in het contact met de makelaar van de verkoper. Dit kan je tijd, energie en gedoe besparen. Echter, als je ervaring hebt en het niet erg vindt om veel zelf te doen, dan kun je ook zonder makelaar een huis kopen. Je kunt een makelaar zelfs alleen voor bepaalde taken inschakelen, zoals het zelf zoeken naar huizen, als je er eenmaal een gevonden hebt, je laten begeleiden door een makelaar om het huis te bezichtigen, en voor jou onderhandelen over de koopprijs.
Welke diensten na aankoop?
Wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht begint een stressvolle periode. Het is een intensief proces met vele stappen op je afkomen en je veel moet regelen. Al deze stappen lijken erg overweldigend! Via Mijn HuisAssist is het mogelijk om alle stappen te vergelijken en de juiste dienstverlener te zoeken voor bij elke stap in het proces.