Tegenwoordig is het verplicht om een energielabel aan te vragen bij de verkoop van een huis. HuisAssist heeft onderzoek gedaan naar de energielabels van woningen die op dit moment in Nederland te koop staan. Op basis van alle woningen die momenteel te koop staan is de top 5 meest duurzame gemeente in Nederland bekend. Ook de minst duurzame gemeenten zijn hieruit gekomen.
De top 5 gemeenten met meest en minst duurzame woningen te koop
De meest en minst duurzame gemeenten van Nederland zijn bepaald op basis van het aantal woningen die te koop staan met een energielabel A+ of beter. Hierbij is de vergelijking gemaakt op basis van het aantal woningen wat te koop staat in de hele gemeente.
5 meest duurzame gemeenten | 5 minst duurzame gemeenten |
Alblasserdam | Beek |
Goirle | Meerssen |
Almere | Westerwolde |
Harlingen | Hattem |
Woudenberg | Brunssum |
De verschillen tussen de meest en minst duurzame gemeenten
Opvallend is dat de gemiddelde vraagprijs van de top 5 duurzame gemeenten is € 460.000 en in de minst duurzame gemeenten is dit gemiddeld € 383.000. Dit terwijl de woningen gemiddeld 20 vierkante meter kleiner zijn. Dit laat zien dat een hoger energielabel resulteert in een hogere vierkante meterprijs. Een ander verschil tussen de woningen met een hoog energielabel is dat deze woningen gemiddeld in 1993 zijn gebouwd. De huizen die te koop staan in de minder duurzame gemeente zijn gemiddeld in 1956 gebouwd.
Gemeenten in kaart met energielabels
Benieuwd hoe duurzaam de te koop staande woningen in jouw gemeente zijn? HuisAssist heeft een handige kaart gemaakt, waarbij de gemeente ingevuld kan worden en het mogelijk is om de energielabels te bekijken per gemeente. Het aantal woningen per energielabel is op basis van het percentage woningen te koop in de gemeente. Zo kun je het aantal woningen per energielabel goed met elkaar vergelijken.
Hoe kan ik mijn woning verduurzamen?
Het verduurzamen van een woning kan een goede investering zijn voor de toekomst. Met duurzame oplossingen bespaar je niet alleen energie en maandelijkse kosten, maar het verhoogt ook de waarde van je huis. Het onderzoek van HuisAssist toont toont aan dat de huizen in de minst duurzame gemeenten gebouwd zijn tussen 1930 en 1960. Huizen uit die periode zijn anders gebouwd dan tegenwoordig, vooral op het gebied van isolatie en energiebesparende mogelijkheden. Er zijn verschillende manieren om woning tussen de jaren ‘30 en ‘60 te verduurzamen.
Eigenschappen van een Jaren ‘30 woning
Huizen uit de jaren ‘30 zijn vooroorlogse woningen, waarbij kwaliteit belangrijker was dan kwantiteit. Hierbij zijn veel kwalitatief sterke materialen gebruikt voor de bouw. De meeste jaren ‘30 woningen zijn te herkennen aan een erker, daarnaast is een ander bekende karakteristiek de glas-in-lood elementen die veelal zichtbaar zijn in de voordeur of bij verschillende ramen..
Eigenschappen van een Jaren ‘50 woning
Huizen uit de jaren ‘50 zijn gebouwd in een periode toen er weinig geld beschikbaar was. Na de oorlog was de woningnood erg hoog en was er sprake van een groot tekort aan bouwmaterialen. In een korte periode zijn er destijds veel huizen gebouwd waardoor de kwaliteit van deze woningen, zeker in de begin jaren ‘50, van minder goede kwaliteit zijn. De klassieke rijtjeshuizen zijn het perfecte voorbeeld van typisch jaren ‘50 woningen.
Duurzame oplossingen voor deze woningen
Bij woningen die in deze periode gebouwd zijn hebben ongeïsoleerde spouwmuren. Destijds werd er niet gelet op het isoleren van een woning en werden de muren zonder isolatie direct op de grond geplaatst. Om deze reden is de eerste optie om de spouwmuren van je woning te isoleren.
De meeste woningen die tussen de jaren ‘30 en ‘50 zijn gebouwd hebben vaak geen vloerisolatie. Dit komt omdat bij de bouw een kruipruimte is gemaakt. Dit is een kleine ruimte onder het huis waar veel warmte ontsnapt. Het is belangrijk om deze goed te laten isoleren zodat er minder gestookt hoeft te worden.
Naast de muren en vloer, is ook het dat slecht geïsoleerd, dit kan komt door slecht geïsoleerde pannendaken met houten dakplaten of ongeïsoleerde platte daken met houten balken. Hierbij is het mogelijk om het dak van binnen te laten isoleren.
Vroeger werden woningen voorzien van enkel glas, wat waarschijnlijk later is vervangen voor dubbel glas. Tegenwoordig zijn er uitstekende mogelijkheden om dit slecht isolerende glas te vervangen voor HR++ glas. Bij glas-in-lood kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van achterzetramen. Deze worden aan de binnenkant van de woning gemonteerd waardoor de sfeerbepalende elementen niet verloren gaan.
De beste isolatiemogelijkheden: spouwmuur-, vloer- en dakisolatie.