Veelgestelde vragen

Algemeen

Indien u het energielabel wilt verbeteren van uw woning en u heeft al alle documentatie aangeleverd, dan kunt u overwegen om de woning te verduurzamen. Daarbij wilt u van te voren graag weten wat de uitkomst is van isolerende maatregelen en het vervangen van de installaties. U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om te bespreken wat voor uw situatie de meest (kosten) efficiënte oplossing is.

Het energielabel van je woning is voor 10 jaar geldig. Wanneer het energielabel bijna is verlopen en je hebt een nieuw label nodig, zorg dat je op tijd bent met het nieuwe energielabel.

Bij HuisAssist leveren wij het energielabel uiterlijk binnen 5 werkdagen. Nadat de adviseur langs is geweest geeft de adviseur aan hoe snel de oplevering daadwerkelijk is. In veel gevallen is de oplevering een stuk sneller dan deze 5 werkdagen. Heb je haast? Laat het ons van tevoren weten.

Ja, er moet iemand aanwezig zijn om de deur van het pand te openen. De adviseur kan vervolgens zelfstandig de woningopname doen. Hier mag je natuurlijk bij aanwezig zijn.

Ja, onze adviseurs worden zowel intern als extern controleert. Hierbij worden er minimaal 1 op de 50 energielabels extern gecontroleerd.

Ja, er moet iemand aanwezig zijn om de deur van het pand te openen. De adviseur kan vervolgens zelfstandig de woningopname doen. Hier mag je natuurlijk bij aanwezig zijn.

Het energielabel kun je terugvinden op energielabel.nl. Hierbij vul je het huisnummer en postcode in en zie je direct of de woning een energielabel heeft.

Kosten

Ieder energielabel rapport moet uitgewerkt worden. De opname in de woning en de uitwerking van het rapport zijn per type woning verschillend. Dit komt omdat een vrijstaande woning alleen maar ‘vrije’ muren heeft, waarbij er veel meer warmteverlies is. Dit vereist meer berekeningen dan een appartement, waarbij vaak alleen de voor- en achterkant ‘vrij’ zijn. Kortom, een woning met meer vrijstaande muren is meer werk om uit te werken.

Nee, bij HuisAssist tonen wij altijd alle prijzen inclusief voorrijkosten, parkeergeld en andere bijkomende kosten.

Het is tegenwoordig is het verplicht om bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning een geldig energielabel te hebben. Het niet naleven van deze verplichting kan verschillende kosten en consequenties met zich meebrengen.  Als een particulier zijn woning verkoopt, verhuurt of oplevert zonder geldig energielabel, kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen. De boete voor particulieren bedraagt momenteel maximaal € 435.

Het energielabel verschilt per type woning. Dit komt doordat verschillende type woningen meer of minder betekenen. Wanneer je met een appartement een energielabel nodig hebt is dit aanzienlijk minder werk, dan wanneer de adviseur een vrijstaande woning moet opmeten en uitwerken.

Voorbereiding van de afspraak

Als wettelijk bewijs geldt (i) visueel bewijs (door middel van een foto bijv. tijdens de werkzaamheden) en (ii) een factuur waarop het isolatiemateriaal, isolatiewaarde en het juiste adres is opgenomen.

Door het gebrek aan documentatie valt het energielabel op dit moment lager uit. Daarom zijn er 2 opties zodat dit verbeterd kan worden:

  1. Foto’s maken van het isolatiemateriaal door een gipswand open te maken en goed te documenteren
  2. De aannemer of installateur de factuur opnieuw te laten doorsturen

Dit is inderdaad lastig, het handigste om te doen is een gaatje te maken en/of de gipswand tijdelijk te verwijderen. Hierbij kunt u foto’s maken en de dikte van het isolatiemateriaal opmeten. Daarnaast is het nog mogelijk om bij de vorige eigenaar te informeren wie de installateur was.

Energielabel over het resultaat

Alle energielabels worden opgesteld conform de voorgeschreven NTA8800 richtlijnen, dit is verplicht. Een adviseur heeft geen enkele invloed op de uitkomst van het energielabel. Het resultaat van het energielabel komt door de elementen die geobserveerd zijn en de aangeleverde documentatie.

De aanbevelingen op het energielabel worden automatisch gegenereerd door het RVO, hier heeft een inspecteur geen invloed op. Dit zijn generieke aanbevelingen die niet specifiek betrekking hebben op de woning, bijvoorbeeld verbetering CV-ketel terwijl je net een nieuwe CV-ketel hebt.

Waarschijnlijk heb je (nog) niet de opgevraagde wettelijk verplichte documentatie naar ons toegestuurd. Deze is nodig om als wettelijk bewijs in het projectdossier op te nemen. Zonder factuur en/of visueel bewijs (uitvoeringsfoto’s) moet het oorspronkelijk bouwjaar gehanteerd worden voor isolatiewaarden, in plaats van de daadwerkelijke isolatiewaarden.

Onder de voorgeschreven NTA8800 richtlijnen dienen er forfaitaire waarden gehanteerd te worden wanneer de U-waarde of Rc-waarde van een bepaald materiaal / constructie niet is opgenomen in de landelijke database van het BCRG. Met andere woorden, de productinformatie van de producent mag dus niet gebruikt worden.

In dat geval betekent het dat er geen “Kwaliteitsverklaring” in de database van het BCRG is opgenomen. Dan dienen er forfaitaire waarden gehanteerd te worden op basis van het bouwjaar van de PV-panelen. De productinformatie van de producent mag niet gebruikt worden.

De energierekening zegt meer over het gedrag van de bewoner dan de daadwerkelijke energieprestatie van de woning. Daarom wordt het energieverbruik ofwel de energierekening niet meegenomen bij het energielabel. Het energieverbruik zegt dus niets over de energieprestatie van de woning en het bijbehorende energielabel.

Ook hier gaat het niet om feitelijke waarneming. Deze conclusie wordt automatisch gegenereerd door de overheid op basis van de input van de gegevens en karakteristieken van de woning. Hoeveel je verbruikt en hoe hoog de energierekening is, is dus niet relevant voor deze eindconclusie.

Ook hier gaat het niet om feitelijke waarneming. Deze conclusie wordt automatisch gegenereerd door de overheid op basis van de input van de gegevens en karakteristieken van de woning. Of het daadwerkelijk te warm is of niet, is dus niet relevant voor deze conclusie.

Waarschijnlijk is er geen documentatie aangeleverd voor het collectief verwarmingssysteem. Onder de verplichte NTA8800 richtlijnen wordt er dan gerekend met lagere forfaitaire waarden. Als jealsnog de verplichte documentatie aanlevert kan het energielabel overeenkomstig aangepast worden, wat een positieve impact kan hebben op de uitkomst van het energielabel.

Onder de voorgeschreven NTA8800 richtlijnen kan er niet zomaar een Rc- of U-waarde worden overgenomen. Alleen wanneer er een Kwaliteitsverklaring is opgenomen in het door de overheid voorgeschreven CBRG database, mogen de Rc-waarden en U-waarden van die Kwaliteitsverklaring worden meegenomen. Zelfs wanneer je een U-waarde van 1.2 in de glasplint ziet staan, kan het zijn dat er een hogere U-waarde van 1.8 moet worden aangehouden.

Het energielabel van uw buren zegt niets over het energielabel van uw eigen woning. Indien het energielabel van uw buren afgegeven is voor 1 januari 2021 dan is het energielabel vaak incorrect. Derhalve is vanaf 1 januari 2021 ook de wettelijke verplichting opgenomen voor de inspectie. Daarnaast kunnen er verschillen zijn in aangeleverde documentatie en daadwerkelijke verschillen in installaties, constructies, etc.

Dit zien wij vaker voorbij komen! Regelmatig zien wij soortgelijke situaties waarbij woningen volledig gerenoveerd en geïsoleerd zijn maar waar er door een gebrek aan documentatie een slechter energielabel uit komt, dan nodig. Om dit te kunnen wijzigen hebben wij het nodige bewijs nodig, zoals foto’s van het isolatiemateriaal of facturen van de installatie toe te sturen.

Alle diensten onder één dak

BLOG