Er zijn zeven energielabels, van A tot en met G. Energielabels A en B worden ‘groen’ genoemd, omdat huizen met die energielabels enorm energiezuinig zijn. Energielabels E, F en G zijn ‘rood’, omdat die woningen enorm veel energie verspillen. Energielabel D is het eerste ‘niet-groene’ energielabel en heeft de kleur geel, met een energie-indexcijfer van 1,61 tot 2,00.
Wat betekent Energielabel D?
Energielabel D is het gemiddelde energielabel in Nederland. De meeste woningen in Nederland hebben dit energielabel. Hierbij zijn de energiekosten relatief hoog vergeleken met een woning met het meeste zuinige energielabel, namelijk energielabel A. Het energielabel D valt precies tussen de woningen met een relatief hoog verbruik (E/F/G) en woningen met een relatief laag verbruik, labels A, B en C. Een belangrijk detail van woningen met energielabel D is dat de woningen vooral zijn gebouwd in de periode tussen 1975 en 1982.
Van energielabel D naar een groen energielabel
Als je van plan bent je woning te verkopen of gewoon de energie-efficiëntie wilt verbeteren, vergeet dan niet om het bijgewerkte energielabel aan te vragen. Bij verschillende type woningen kan je relatief snel van energielabel D naar een groen energielabel C of B. Soms zijn er kleine aanpassingen nodig aan de woning om een energielabel omhoog te gaan. Bij de aanpassingen aan het huis zijn vaak wel kosten gemoeid, echter verdien je deze kosten snel terug doordat je bespaard op de energierekening. Hieronder een aantal belangrijke stappen die je kunt nemen om je woning verder te verduurzamen om zo van energielabel D naar een groen energielabel te gaan:
- Het isoleren van de spouwmuur
- Enkelglas vervangen voor dubbelglas of HR+ glas
- Het isoleren van cv leidingen
- De cv ketel vervangen voor een combiketel
Let op: wanneer je aanpassingen aan de woning hebt gedaan om je energielabel te verbeteren, dan moet je daarna een nieuw energielabel aanvragen. Anders is het nieuwe energielabel op je woning niet geldig.
> Alles weten over een energielabel? Hier staat alles in één overzicht
Nadelen van energielabel D
Energielabel D is voor sommige woningen al een hele prestatie. Dit komt omdat sommige oude woningen slecht geïsoleerd zijn en nog weinig aan het verbeteren van het energielabel gedaan hebben. Wanneer het energielabel D vergeleken wordt met een groen energielabel, dan zijn er een aantal nadelen aan het energielabel:
- De maandelijkse energiekosten zijn relatief hoog
- De woning is minder comfortabel om in te wonen
- De woning is de winter te koud en in de zomer te warm
- Lagere woningwaarde door een lager energielabel
- De marktwaarde wordt significant beïnvloed door energielabel D
Kosten van energielabel D
Energielabel D is geen slecht energielabel. Echter kunnen de kosten natuurlijk hoog zijn. Zeker wanneer je een huis het met een groot oppervlakte of veel inhoud, kunnen de kosten erg hoog zijn ten opzichte van een gunstig energielabel, zoals energielabel A. Uit berekeningen is gebleken dat de energiekosten van een energielabel D ten opzichte van label A ongeveer 500 euro hoger zijn. Hierbij is uitgegaan van een gemiddelde woning, dit is in Nederland ongeveer 115 vierkante meter. Wanneer je dus een groter huis hebt zijn de jaarlijkse kosten een stuk hoger.
Het verschil tussen energielabel D en A
Het doel van veel huizenbezitters is om het energielabel A voor de woning te bemachtigen. Om dit te behalen moet de woning flink verduurzaamt worden vanaf energielabel D. Omdat het energielabel D geldt voor woning met een verbruik per vierkante meter per jaar van 250 tot 290 kWh. Dit zorgt ervoor dat het verschil minimaal 90 kWh/m2 is. Maar het verschil kan ook maximaal 130 kWh/m2 zijn. Dit laat zien dat het gat relatief klein kan zijn maar ook erg hoog. Om energielabel A te halen met een woning die energielabel D heeft, moet je veel toepassingen doen. Waarschijnlijk is de woning al geïsoleerd, maar hierbij zal er dan ook zonnepanelen op het dak moeten, HR++ glas en een warmtepomp geïnstalleerd worden.
Energielabel | Verbruik per jaar in kWh/m2 |
---|---|
A | 105 – 160 |
D | 250 – 290 |
Verschil tussen A en D | Minimaal 90 kWh/m2 Maximaal 130 kWh/m2 |