Het energielabel C voor je woning geeft aan dat je woning een redelijk laag energieverbruik heeft. Dit komt mede door verschillende maatregelen die zijn genomen om je woning energiezuinig te maken. Energielabel A is het hoogst haalbare energielabel, waar verschillende gradaties in zijn, terwijl energielabel G het slechtste en meest energieverslindende energielabel is. Met energielabel C heeft het huis een redelijk goed energielabel. Benieuwd hoe je juist aan energielabel C komt of wil je van energielabel C naar A. Ontdek dan hier de verschillende maatregelen die genomen kunnen worden.
Woningen met het energielabel C zijn goed geïsoleerd, maar er is natuurlijk nog wel ruimte voor verbetering. Zo is de isolatie van de woning goed maar zullen er zeker nog verbeteringen zijn wat betreft het verduurzamen. Zo zijn er waarschijnlijk geen zonnepanelen aanwezig en is er ouder dubbelglas in de woning. Daarnaast zijn er minder duurzame energiebronnen aanwezig zoals een cv-ketel.
Energielabel C moet het gemiddelde worden
Op dit moment is energielabel D het gemiddelde energielabel in Nederland. Hierbij zijn veel huishoudens bezig om het energielabel snel te verbeteren. Dit gaat er in de komende jaren voor zorgen dat het gemiddelde energielabel in Nederland energielabel C is. De kleur van het energielabel, licht groen, geeft goed aan dat het een energiezuinig energielabel is.
> Alles weten over energielabels? Wij zochten het hier voor je uit
Zo ga je van energielabel C naar B
Energielabel worden bepaald op basis van het verbruik per vierkante meter per jaar (kWh/m2 per jaar). Dit laat zien wat er gestookt moet worden om een bepaalde temperatuur in je woning te krijgen. Het verschil tussen energielabel B en C is relatief klein. Het verschil is tussen 30 kWh/m2 per jaar. Een woning met energielabel C heeft minimaal een verbruik van 190 kWh/m2 per jaar terwijl een woning met energielabel B het label heeft vanaf 160 kWh/m2 per jaar.
Er zijn al een aantal belangrijke energiebesparende maatregelen genomen. Deze besparende factoren zullen zich voornamelijk focussen op het isoleren van de woning. Om van energielabel C naar B te gaan kun je nog de volgende maatregelen nemen:
- Extra isoleren van de spouwmuur
- HR++ glas in de woning zetten in plaats van enkel of dubbel glas
- Een warmtepomp aanschaffen
- Zonnepanelen installeren op het dak
> Benieuwd wat een energielabel voor je woning kost? Ontdek het hier
De voordelen van energielabel C
Natuurlijk heeft een woning met energielabel C zijn voordelen. Zeker wanneer je de voordelen vergelijkt met een slechter energielabel. Met een energielabel C is er nog steeds werk aan de winkel, maar je verbruikt al aanzienlijk minder gas en elektra. De voordelen van een energielabel C op een rij:
- Je bespaart kosten op je maandelijkse gas en elektra rekening
- Je hebt een groen energielabel waardoor je bij verschillende banken in aanmerking komt voor de groene hypotheek
- Je woningwaarde wordt positief beïnvloed door het groene energielabel
- Je kan nog steeds verduurzamingsmaatregelen nemen om je energielabel te verbeteren
- Je kunt je woning beter verkopen in een krappe woningmarkt
Wanneer heb je een energielabel C?
Energielabel C is het laagste groene energielabel. De woning heeft een verbruik van minimaal 190 en maximaal 250 kWh/m2 per jaar. Over het algemeen zijn woningen met dit energielabel woningen die gebouwd zijn in de jaren 90 en 2000. Destijds was het normaal om de woningen goed te isoleren, waardoor hier weinig winst te behalen valt. Maar je kunt altijd de woning extra verduurzamen door middel van zonepanelen een warmtepomp of andere mogelijkheden.
Het verschil tussen energielabel A en C
De energielabels A en C zijn beide groene energielabels. Echter streven tegenwoordig veel mensen naar energielabel A om de kosten zo veel mogelijk te drukken en te denken aan de CO2 uitstoot die je bespaart. Energielabel A heb je vanaf een verbruik van 160,00 kWh/m2. Daarentegen heeft een energielabel C een minimaal verbruik van 190 kWh/m2. Het gat is hierbij slechts 30 kWh/m2. Echter hangt het er wel vanaf in welke deel van het energielabel C zich bevindt. Hierbij gaat het om het verbruik per vierkante meter. Wanneer je aan de onderkant zit van het label kun je relatief snel richting energielabel A. Terwijl de bovenkant nog een lange weg te gaan is.
Energielabel | Verbruik per jaar in kWh/m2 |
---|---|
A | 105 – 160 |
C | 190 – 250 |
Verschil tussen A en C | Minimaal 30 kWh/m2 Maximaal 90 kWh/m2 |