Energielabel A staat voor het meest energiezuinige energielabel. Dit maakt het energielabel A het groenste en duurzaamste energielabel wat er mogelijk is voor een woning.
Woningen die dit label hebben scoren laag op het energieverbruik en hoog op de duurzaamheid van een huis. Zo zijn woningen met energielabel A goed geïsoleerd, hebben deze vaak zonnepanelen, dubbel glas en wellicht is er een warmtepomp aanwezig.
Er zijn verschillende gradaties binnen het energielabel A. Zo is er het normale energielabel A en loopt dit op tot het energie neutrale energielabel A++++. Tegenwoordig worden alle nieuwbouwwoningen opgeleverd met een energielabel A tot A++++. Een aantal belangrijke kenmerken van een woning met energielabel A zijn:
- Zeer goed geïsoleerde woning
- HR++ glas
- HR-ketel, hybride warmtepomp of warmtepomp
- Zonneboiler of zonnepanelen op het dak
- Lage energiekosten
- Lage CO2-uitstoot
- Hogere woningwaarde
De voordelen van het energielabel A
Het energielabel A is het beste en zuinigste energielabel wat er is. Dit zorgt voor verschillende voordelen van jouw woning:
- Je hebt lage maandlasten, doordat de woning zuinig is heb je een lage energierekening.
- Doordat je weinig tot niet hoeft te stoken met het energielabel A heb je weinig CO2 uitstoot, wat goed is voor het milieu.
- Bij het verkopen van je woning levert een Energielabel A al snel 500 euro per vierkante meter extra op. Bekijk dit onderzoek voor meer achtergrondinformatie.
- Omdat je woning goed is geïsoleerd zorgt dat ervoor dat de warmte constant blijft, wat een stuk aangenamer is dan temperatuurschommelingen.
Het verschil tussen labels A en B
Iedereen die bezig is met het verduurzamen van de woning wilt energielabel A bereiken. Energielabel B is het op een na groenste energielabel. Het verschil tussen deze twee groene labels is erg klein. Op het moment dat je woning energielabel B hebt en je wilt naar energielabel A dan zijn er een aantal mogelijkheden. Je kunt zonnepanelen plaatsen, waardoor je je eigen stroom opwekt, of een nieuwe cv-ketel of hybride warmtepomp installeren. Met deze methoden zul je al snel van energielabel B naar A gaan.
Hoe kan je woning energielabel A krijgen?
Om zoveel mogelijk jaarlijkse kosten op de energierekening te besparen is het slim om het energielabel te verbeteren. Ieder type woning heeft verschillende eigenschappen, waardoor iedere woning op een andere manier verduurzaamd moet worden. Via een duurzaamheidsspecialist is het mogelijk om te kijken hoe jouw woning een verbeterd energielabel kan krijgen.
Het verschil tussen energielabel A en A++++
Het energielabel geeft aan wat de hoeveelheid fossiele energie is wat je huis nodig heeft om op een bepaalde temperatuur te blijven. De inhoud en vierkante meters
van de woning spelen hierbij ook een rol. Het normale energielabel A is al erg zuinig, maar energielabel A++++ is volledig energie neutraal. De tabel hieronder geeft aan hoeveel kWh/m2 fossiele energie je per jaar nodig hebt met de verschillende energielabels A.
Energielabel | kWh/m² |
---|---|
A | 160 |
A + | 105 |
A ++ | 75 |
A +++ | 50 |
A ++++ | 0 |
> Ontdek meer over het aanvragen van een energielabel
Lagere hypotheekrente met Energielabel A
Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers die het toejuichen dat klanten een groene woning hebben. Iedere verstrekker heeft verschillende regelingen. Bekijk hier wat voor een verschillende regelingen de hypotheekvertrekkers hebben met een goed energielabel.
Triodos Bank
De Triodos Bank staat in Nederland bekend als de Groene bank. De bank heeft als hypotheekverstrekker de regeling hoe beter het energielabel is, hoe lager de hypotheekrente is. Wanneer je woning van Energielabel C naar energielabel A gaat, dan krijg je een korting van 0,05% op de hypotheekrente.
ABN AMRO
Op het moment dat je een woning koopt met het energielabel B of A dan krijg je bij de ABN AMRO maximaal een korting van 0,15%. Gedurende de hele looptijd van de rentevaste periode heb je hier recht op. Daarna kijkt de bank of er in het vervolg nog een korting van toepassing is.
ING
De ING biedt een duurzaamheidskorting aan van maximaal 0,15% voor woningen met een energielabel A of beter. Net als bij de ABN AMRO heb je bij de ING recht op deze korting tijdens de rentevaste periode.
Rabobank
Ook de Rabobank heeft een korting voor een duurzame woning van 0,15%. Hierbij geldt het voor alle rentevaste periodes. Echter moet je goed opletten of je woning op dat moment aan de voorwaarden voldoet om in aanmerking te komen.
Naast de duurzaamheidskorting heeft de Rabobank de GroenHypotheek voor zuinige nieuwbouwwoningen. Hierbij krijg je een rentekorting van 0,5% op de standaard 10-jaarsrente van de Rabobank. Hierbij is het maximale bedrag voor de GroenHypotheek € 150.000 voor een woning en € 100.000 voor een appartement. Om dit bedrag aan te vullen is er nog een normale hypotheek nodig.
> Meer weten over de hypotheek en het verduurzamen van je woning