Door een energielabel aan te vragen op je huis krijg je inzicht in hoe duurzaam jouw huis is. Je hebt labelklassen die lopen van G tot en met A++++ van slecht naar goed. In het geval dat je energielabel A++++ hebt betekent het dat je woning heel duurzaam is. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee en wooncomfort.
Deze labels stimuleren verduurzaming. In het geval dat iemand energielabel G heeft krijgt hij bij de keuring inzicht in wat er beter kan. Natuurlijk is dit een investering maar dit scheelt je op de lange termijn geld en bovendien kan de waarde van je huis hoger worden.
Wanneer energielabel aanvragen?
Als je geen geldig energielabel hebt is het verplicht om er eentje te hebben bij de verkoop, verhuur of oplevering van de woning. Je moet namelijk kunnen aantonen in welke energielabel klasse de woning zit. In het geval dat je huis intussen duurzamer geworden is door bijvoorbeeld een verbouwing wil je wel weten in hoeverre dit een verschil gemaakt heeft in je labelklasse. Dit kan de verkoopwaarde namelijk verhogen.
Eisen energielabel particulier
Vanaf 1 Januari 2021 is er een nieuwe energiebepalingsmethode om te meten hoe energiezuinig een woning is. Er moet vanaf dan een vakbekwaam energieadviseur komen die de volgende punten af gaat:
De afmetingen van het huis
De afmetingen van het huis zijn essentieel in de berekening voor hoe duurzaam een woning is. Je moet natuurlijk wel de hele woning meenemen in de berekening.
Aanwezige isolatie
Ook wordt er gekeken naar aanwezige isolatie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan een spouwmuur, oftewel muurisolatie van buitenaf. Vervang je ramen door beter geïsoleerde ramen die HR++ zijn of zelfs HR+++. Ook je kruipruimtes zoals je kelder zijn belangrijk in de isolatie van je huis, hierbij worden er bijvoorbeeld isolatieplaten tegen het plafond van je kelder aangebracht. Bij de isolatie van je kruipruimtes is het aansluitend ook belangrijk om je vloer goed te isoleren.
Aanwezige installaties
Maak je bijvoorbeeld gebruik van een warmtepomp of een Cv-ketel? Het verschil tussen deze twee installaties is dat een Cv-ketel moeiteloos in een slecht geïsoleerd huis op temperatuur kan komen. Bij een warmtepomp werkt dat anders, die gebruikt namelijk de warmte die aanwezig is in de woning om daaruit meer warmte te halen. De overheid stimuleert een installatie als een warmtepomp omdat men dan afhankelijk is van hoe goed geïsoleerd een woning is.
Aan de hand van deze metingen wordt er duidelijk gemaakt hoe energiezuinig de woning is. Dan kan er gekeken worden naar hoeveel energie er nodig is voor de volgende punten:
- Verwarming
- Warm water
- Ventilatie
- Koeling van de woning
Aan de hand van deze berekening kan je inzien waar er slecht gescoord wordt.
Kosten van een energielabel aanvraag
Aan de hand van een aantal factoren worden de kosten berekend. Deze factoren zijn:
- Type woning
- Beschikbare documenten woning
- De uiteindelijke tijd die de energieadviseur nodig heeft gehad om te inspecteren.
De energieadviseur bepaalt aan het eind van de rit de prijs van het energielabel. Hoe minder fossiele energie de woning gebruikt, hoe beter de energielabel. Volgens de nieuwe bepalingsmethode NTA88oo die gebaseerd is op de Europese CEN-normen wordt je energielabel berekend. Het gebruik van je energie wordt uitgedrukt in het aantal kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m^2.jr).