De woningmarkt is altijd in beweging. Zo kent de woningmarkt goede maar ook slechte tijden. Waar 15 jaar geleden de huizenprijzen laag lagen, liggen de huizenprijzen de afgelopen jaren erg hoog. Deze flinke stijging komt door de jarenlange economische groei, ongekend lage hypotheekrentes en het groeiende woningtekort van de afgelopen jaren. Toch kan je zien dat de afgelopen periode de woningprijzen aan het dalen zijn. Dit komt mede door de hoge energieprijzen en de gestegen hypotheekrente waardoor huizenkopers een minder hoge hypotheek kunnen krijgen en hogere maandlasten hebben. Er kan dus veel veranderen in een korte tijd. Maar wat voor invloed hebben verschillende ontwikkelingen in Nederland op de woningmarkt?
Economische ontwikkelingen de afgelopen 25 jaar
Afgelopen 25 jaar is er veel economische groei in Nederland geweest. Zo is het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van ongeveer 25.000 euro gestegen naar 49.000 euro. De veranderende hypotheekrenteaftrek en kleinere huishoudens hebben daarbij grote invloed op de gemiddelde woningprijs. Dit is namelijk flink gestegen. Waar de gemiddelde prijs in 2000 nog op 180.600 euro lag, ligt dat nu rond de 423.100 euro. Deze forse stijging komt mede door het besluit van het kabinet in 2001. Het kabinet besloot om de hypotheekrenteaftrek op maximaal 30 jaar aftrekbaar te zetten. Daarnaast groeit volgens het CBS het aantal eenpersoonshuishouden waardoor het woningtekort steeds verder stijgt. Er ontstaan meer huishoudens in Nederland door deze groei en er worden niet genoeg woningen bijgebouwd om dit tempo bij te houden. Volgens een onderzoek van Atlas Research zou dit gaan om een woningtekort van 390.000 woningen in 2022. Dit tekort lag in 2000 op ongeveer 96.000 woningen.
Politieke invloeden op de woningmarkt
Sinds 2023 zijn er nieuwe regels als de afschaffing van de jubelton en de verhoging van de NHG-grens. Het afschaffen van de jubelton betekent dat ouders niet belastingvrij een grote schenking kunnen geven aan hun kinderen voor het aankopen van een woning. Door het verhogen van de NHG-hypotheek krijgen meer huizenkopers toegang tot een hypotheek. Het kabinet probeert door deze maatregelen de woningmarkt af te remmen maar ook toegankelijker te maken voor lagere inkomens en starters. Zo geldt het voor starters onder de 35 jaar dat ze geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Waar starters vanaf 35 jaar 2% overdrachtsbelasting moeten betalen bij de aankoop van hun woning. Kopers die een 2e huis willen kopen gaan nu 10,8% overdrachtsbelasting betalen in plaats van 8%. Dit zorgt ervoor dat het minder interessant wordt om panden te gaan verhuren.
Demografische veranderingen in Nederland
De groep van 25 tot 34 jaar oud die voor het eerst de koopmarkt betreedt, is het actiefst op de koopmarkt. Deze groep is dan ook steeds vaker gaan verhuizen in de afgelopen 25 jaar. Door het gestegen opleidingsniveau in Nederland verhuist deze groep ook steeds vaker. Dit komt door een grotere verhuisbehoefte onder deze groep. Ook speelt buitenlandse migratie een grote rol bij de groei van de bevolking en huishoudens. De toegenomen instroom van buitenlandse studenten, expats en vluchtelingen is hierbij de oorzaak. Zo zijn er afgelopen jaar ruim 400 duizend nieuwe immigranten in Nederland bijgekomen. In 2006 stonden er 33 duizend nieuwe internationale studenten ingeschreven waar dit in 2022 maar liefst 115 duizend waren. Waar ook de vluchtelingen in de jaren 2016 tot en met 2020 gemiddeld rond de 35 duizend lag, ligt dat de laatste 2 jaar rond de 43 duizend.
De technologische ontwikkelingen & invloeden
Door de technologische revolutie zijn er ontwikkelingen op de markt gekomen als Artificial Intelligence en Machine Learning. Dit zorgt ervoor dat huizen steeds slimmer worden. Technologische gadgets zoals een thermostaat die zelf de temperatuur bepaald bij verschillende weersomstandigheden, geavanceerde sensoren die het licht automatisch aan- en uitzetten, digitale veiligheidssystemen en Google Home zijn grote ontwikkelingen binnen de woning. Deze ontwikkelingen zijn in deze tijd steeds belangrijker geworden voor het verduurzamen van je huis. Een energielabel is namelijk sinds 2021 verplicht bij het verkopen van je huis. Hoe duurzamer je huis is, hoe meer het huis oplevert en hoe gemakkelijker het verkoopt. Vanwege de hoge energiekosten en het milieu is er tegenwoordig meer vraag naar duurzame huizen. Voor het verduurzamen van je huis spelen zonnepanelen en warmtepompen ook een grote rol.
De ontwikkelingen op een rijtje
- Gemiddelde woningprijzen zijn fors gestegen door de hypotheekrenteaftrek en de groei van eenpersoonshuishoudens
- Nieuwe regels als het afschaffen van jubelton, de verhogen van de NHG-hypotheek en de verandering in de overdrachtsbelasting
- Het gestegen opleidingsniveau en toegenomen groei buitenlandse studenten, vluchtelingen en expats
- Het aanbrengen van technologische gadgets of het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen voor het verduurzamen van je huis