Er is in Nederland op dit moment een groot tekort aan woningen. Volgens het ministerie van Binnelandse Zaken zijn er ongeveer zo’n 280.000 huizen te weinig. Het kabinet is van plan om voor 2030 bijna 900.000 nieuwe woningen te gaan bouwen. Er moet nog veel gebeuren om het woningtekort in Nederland op te lossen.
Het woning plan van het kabinet
Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er in Nederland ongeveer zo’n 280.0000 huizen te weinig. Dit zorgt ervoor dat de prijzen flink stijgen op de koop- en huurmarkt, waardoor veel starters amper de kans krijgen om een huis te kopen.
Het kabinet is van plan om voor 2030 bijna 900.000 nieuwe woningen te gaan bouwen. Meer dan de helft van deze nieuwe woningen moet vallen in de categorie sociale huur, middenhuur of betaalbare koopwoning.
Op dit moment heeft het kabinet zeven regio’s aangewezen waar twee derde van de 900.00 woning moeten komen te staan. Regio Amsterdam, Noord-Brabant, Groningen-Assen, Utrecht-Amersfoort, Arnhem-Nijmegen-Foodvalley, Zwolle en de zuidelijke Randstad. In de komende 10 jaar zullen in deze gebieden nog eens 300.000 nieuwe woningen bij komen.
Minister wil meer controle hebben over de woningbouw
Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke ordering, Hugo De Jonge vindt dat het ministerie meer controle moet hebben over de woningbouw en dat forse afspraken gemaakt moeten worden met provincies, gemeenten en woningcorporaties over hoeveel en wat voor woningen er moeten komen. Daarnaast wil de minister meer juridische mogelijkheden hebben als de aantallen niet worden gehaald.
Voor de inzet van de woningbouw wordt meer dan 1,75 miljard euro beschikbaar gesteld. Daarnaast 388 miljoen voor eventuele vernauwingen en 7,5 miljard euro voor het aanleggen van nieuwe wegen om de nieuwe woonwijken bereikbaar te maken.
Haalbaarheid van de nieuwbouw
Helaas zijn veel mensen sceptisch over uitvoerbaarheid van de plannen. Er zijn veel hindernissen die de haalbaarheid van de plannen belemmeren. In de bouwsector is er een groot tekort aan personeel ook zijn bouwmaterialen schaars en drijven de bouwkosten omhoog. Daarnaast heeft de minister aangekondigd dat het hoog waarschijnlijk niet haalbaar is om 100.000 woning per jaar te bouwen voor 2024. Het duurt namelijk gemiddeld zon tien jaar voordat een woning daadwerkelijk is gebouwd, dit komt meestal door trage besluitvormingen, lange vergunningprocedures en omwonende die tegen het bouwen van een nieuwbouwwijk zijn.
Er moet nog veel gebeuren om de plannen tegen het woningtekort in Nederland te realiseren. Er zijn namelijk nog geen definitieve bestemmingsplannen voor de nieuwe woningen en veel plannen moeten eerst nog worden goedgekeurde door de gemeenteraden of moeten zelfs nog worden opgesteld. Om de plannen van de ministier te realiseren zal het traject echter korter moeten worden gemaakt, maar hoe minister De Jonge dat voor zich ziet is nog niet bekend.