De kosten van aankoopmakelaars kunnen erg variëren. Hieronder gaan we in op twee soorten betalingsconstructies, de courtage en het afgesproken bedrag. Allebei de constructies werken anders en zijn per situatie voordeliger dan de ander. Maar wat voor kosten kun je verwachten? welke constructie moet je kiezen? En wanneer betaal ik de makelaar?
Wat is courtage?
Een courtage is de vergoeding van de makelaar voor de diensten die je bij hem afgenomen hebt uitgedrukt in percentages. De hoogte van dit percentage is afhankelijk van wat je met de aankoopmakelaar hebt afgesproken. Er zijn dus geen restricties als het gaat om hoe hoog deze percentages mogen zijn maar meestal ligt dit tussen de 0,75-1%.
Afgesproken bedrag
Het kan ook zo zijn dat je van te voren afspreekt wat de makelaarsvergoeding wordt. Hij kan je helpen van A to Z óf je kunt selectief aangeven welke diensten je van hem zou willen. In het artikel “Wat doet een aankoopmakelaar” kun je lezen bij welke stappen hij allemaal helpt.
De hoogte van de kosten van de aankoopmakelaar hangt dus af van de hoeveelheid stappen waarbij hij je geholpen heeft. Als je alle diensten los van elkaar zou uitrekenen kost het je minder om te werken met een courtage dus relatief kost het je meer dan alles van A tot Z te doen.
Het is wel erg belangrijk om niet een al te laag vast bedrag af te spreken. Zo kom je misschien onder aan zijn prioriteitenlijst te staan en zullen de beste opties aan je voorbij gaan.
Gemiddeld bedrag
De gemiddelde vaste prijs hangt af van de hoogte van het aankoopbedrag. Ga uit van 0,75-1% van dit bedrag . Hierin kan het handig zijn om de vergelijkingstool van HuisAssist te gebruiken. Zo krijg je een iets exacter beeld van waar jij naar zoekt.
Wanneer betaal ik de aankoopmakelaar?
Je hebt het hele proces afgelegd en eindelijk is alles geregeld. Maar wanneer betaal je de makelaar? Dit gebeurt bij de sleuteloverdracht. De makelaar gaat mee naar de sleuteloverdracht en voert meestal nog een eindinspectie uit bij het huis.
Wat als je uiteindelijk niks koopt?
Ga goed na wat je afgesproken hebt met de aankoopmakelaar. Spreek vooral goed af wat de kosten zijn. Heel veel makelaars werken met een “no-cure, no-pay” beleid wat inhoudt dat je niks betaalt als er geen huis gekocht of verkocht is.
Sommige makelaars werken echter met eerste aanloopkosten of inschrijfkosten. Dat zijn kosten die je sowieso kwijt bent ook al koop je niks. Let daar dus goed op.
Zijn de kosten aankoopmakelaar aftrekbaar?
Iedereen weet dat bij het kopen van je huis er allerlei diensten zijn die je helpen bij het gehele proces. Door deze diensten maak je heel veel kosten net als, bij de aankoopmakelaar. Maar zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar en betaal ik ook nog BTW over deze diensten?
Helaas zijn de kosten van de aankoopmakelaar niet fiscaal aftrekbaar. Ook moet er 21% btw betaald worden over de kosten van de aankoopmakelaar. Je kan makelaarskosten Duys aftrekken bij de belastingdienst, de aankoopmakelaar valt namelijk onder bijkomende kosten voor de aankoop van een huis. Andere koststen die naast de aankoopmakelaar niet aftrekbaar zijn:
- Eventuele verbouwingskosten;
- Overdrachtsbelasting 2 of 10.4% van de aankoopsom;
- Notariskosten.