Tegenwoordig heb je twee verschillende hypotheekvormen. De annuïteitenhypotheek- en de lineaire hypotheekvorm. Ben jij bijvoorbeeld een starter en wil je weten welke hypotheekvorm in het begin relatief lagere nettolasten heeft? Of maakt dat je niet zoveel uit en wil je weten welke vorm het goedkoopst is over de gehele looptijd? Alle twee hebben hun eigen voor- en nadelen, lees hier welke vorm bij jou past.
Annuïteitenhypotheek
Bij deze hypotheekvorm betaal je elke maand hetzelfde bruto bedrag, mits de rente hetzelfde blijft. In het begin los je weinig af maar betaal je wel weer meer rente. De afgeloste rente is fiscaal aftrekbaar. Naarmate de tijd vordert ga je meer aflossen en betaal je minder rente (die dus fiscaal aftrekbaar zijn) waardoor je netto steeds meer kwijt bent. In het begin houd je dus netto meer over en na verloop van tijd houd je netto minder over.
Voordelen annuïteitenhypotheek
In het begin betaal je vooral rente. Deze rente is fiscaal aftrekbaar die je dus af kan trekken van inkomstenbelasting. Op deze manier houd je dus in het begin van het aflossen van je hypotheek netto meer over.
Nadelen annuïteitenhypotheek
Elk voordeel heeft zijn nadeel, zo ook hier. De andere kant van het verhaal is natuurlijk dat je bij een annuïteitenhypotheek netto meer gaat betalen naarmate de looptijd van je hypotheek vordert. Je gaat namelijk meer aflossen en betaald minder rente.
Kortom, de annuïteitenhypotheek krijgt vaak de voorkeur bij starters. Met weinig aflossing en fiscale voordelen in het begin kunnen starters rustig opbouwen naar een grotere aflossing die ze in de toekomst makkelijker kunnen betalen. In het geval dat je een starter bent kun je een extra hypotheek nemen om net wat meer te kunnen op deze woningmarkt, dat heet de starterslening.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheekvorm gaat het wat eenvoudiger. Je lost elke maand hetzelfde bedrag af. Dit wordt gebaseerd op de hoogte van de hypotheek die gedeeld wordt door de hoeveelheid termijnen die je gaat aflossen. over de nog te betalen aflossing betaal je een rentepercentage die van te voren afgesproken is.
Voordelen lineaire hypotheek
- Maandlasten worden lager tijdens de looptijd.
- Je lost sneller af wat de kansen op overwaarde verkleint in het geval dat je wil verkopen.
Nadelen lineaire hypotheek
- Doordat het bedrag dat je moet aflossen steeds lager wordt, betaal je minder rente tijdens de looptijd, waardoor je steeds minder belastingvoordeel krijgt.
- Bij een lineaire hypotheekvorm betaal je in totaal minder rente. Dit betekent dus dat je op de lange termijn minder geld kwijt bent. Natuurlijk heb je een startersvoordeel bij een annuïtaire hypotheek vorm, maar in het geval dat je het je kan veroorloven is een Lineaire hypotheekvorm goedkoper.
Hypotheekadviseur
In het geval dat je onzeker bent over welke hypotheekvorm perfect is voor jou is het altijd aan te raden om in gesprek te gaan met een hypotheekadviseur. Die kan precies zien aan de hand van inkomen, eigen geld en toekomstperspectieven welke hypotheekvorm past bij jou.