Check box

Voordeligste Warmtepompen

Check box

Alle opties tot verduurzamen mogelijk

Check box

Warmtepompen op voorraad

Check box

Persoonlijk advies van een assistent

0
besparen per warmtepomp per jaar  (energieprijs 2023)
0 +
nieuwe warmtepompen in de afgelopen week

Alles over Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp combineert het energie- en gasverbruik. Dit innovatieve systeem combineert de kracht van een kleine warmtepomp met de efficiëntie van een cv-ketel. Terwijl de warmtepomp het grootste deel van de verwarming van een huis verzorgt, springt de cv-ketel alleen aan bij extreem koud weer of wanneer het huis snel opgewarmd moet worden. Bovendien zorgt de cv-ketel voor warm tapwater. Door de hybride warmtepomp te koppelen aan de cv-ketel, bespaar je niet alleen op gasverbruik, maar draag je ook bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot.

Met de hybride warmtepomp haal je een efficiënte oplossing in huis voor woningen die nog niet overal goede isolatie hebben. Maar als je woning al goede isolatie heeft, is een volledig elektrische warmtepomp wellicht een beter idee.

Door de wereldwijde chip- en elektronicatekorten en de toenemende vraag naar warmtepompen vanwege de hoge gasprijzen is de levertijd van een hybride warmtepomp op dit moment bij vele partijen langer dan een half jaar. We raden aan om op de hoogte te blijven van de beschikbaarheid van de hybride warmtepomp en te overwegen om een warmtepompcheck uit te voeren om te zien of je huis geschikt is voor een hybride warmtepomp systeem. Het is ook mogelijk om met HuisAssist contact op te nemen om de verschillende levertijden op te vragen.
> Lees hier meer over wat een warmtepomp is

Hoe werkt een hybride warmtepomp

Een combinatiesysteem van verwarming, bestaande uit een traditionele verwarmingsketel en een warmtepomp, dat ook wel een hybride warmtepomp genoemd wordt, haalt warmte uit de buitenlucht om de woning te verwarmen. Tijdens extreem koude dagen neemt de ketel het over wanneer de warmtepomp niet efficiënt genoeg is. Dit systeem werkt op elektriciteit en maakt vaak gebruik van buitenlucht-energie. Het is zuinig met energie en is verbonden met de ketel. De warmtepomp verzorgt het grootste deel van de verwarming in de woning, terwijl de ketel bijspringt in koudere periodes of wanneer snel verwarming nodig is. Er zijn ook hybride warmtepompen met een ingebouwde ketel, maar de ketel blijft verantwoordelijk voor het verwarmen van het kraanwater. In koudere klimaten zal de ketel waarschijnlijk meer moeten ondersteunen dan in mildere klimaten. In Nederland, waar gas nog steeds veel gebruikt wordt, kan een hybride warmtepomp een interessante optie zijn om te overwegen als je op zoek bent naar een energie-efficiënte en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen.

Binnen- en buiten unit hybride warmtepomp

Het verschil tussen een buitenunit en een binnenunit bij een hybride warmtepomp is essentieel voor het efficiënt functioneren van het systeem. De buitenunit, gelegen buiten het gebouw, is verantwoordelijk voor het efficiënt overdragen van warmte tussen de buitenlucht en het koelmiddel. De binnenunit, geplaatst binnen het gebouw, is bedoeld voor het verwarmen of koelen van de binnenlucht, waardoor een aangenaam binnenklimaat gegarandeerd wordt. Een hybride warmtepomp met een efficiënte buitenunit en binnenunit zorgt voor een zeer energie-efficiënt systeem dat zowel kan verwarmen als koelen afhankelijk van de weersomstandigheden en de behoefte van de gebruiker.

Installateur hybride warmtepomp

Wat kost een Hybride warmtepomp?

Kosten verlagen met duurzame technologieën zoals hybride warmtepompen zijn een effectieve manier om een woning te verwarmen. Dit type warmtepomp gebruikt zowel buitenlucht als water om te functioneren. Er zijn verschillende modellen beschikbaar, afhankelijk van de fabrikant, het model en de capaciteit. De prijzen voor hybride warmtepompen variëren, maar inclusief installatiekosten, kan men verwachten een prijs van ongeveer €5.000 tot €7.000. Er zijn subsidies beschikbaar die kunnen bijdragen tot ongeveer 40% van de aanschafprijs, dus het is nuttig om deze opties te onderzoeken.

Hybride warmtepompen zijn verdeeld in twee soorten: een met een geïntegreerde cv-ketel en een die samenwerkt met je huidige cv-ketel. De prijs van een hybride warmtepomp met een geïntegreerde cv-ketel is hoger dan een systeem dat samenwerkt met je huidige cv-ketel. Een veel geïnstalleerde hybride warmtepomp zonder geïntegreerde cv-ketel is de ventilatiewarmtepomp die ongeveer €4000 tot €6.700 aan aanschaf kost.

De terugverdientijd varieert ook afhankelijk van de fabrikant, het model en de capaciteit. Bij aanschaf van een nieuwe cv-ketel zullen hier extra kosten aan verbonden zijn. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat wanneer je de warmtepomp samen laat werken met een oude (vaak niet zuinige cv-ketel), de totale kosten hoger zullen zijn dan als je een nieuwe moderne cv-ketel aanschaft.
> Lees hier meer over wat een warmtepomp kost

Subsidie voor warmtepomp

Een warmtepomp is een duurzame en energie-efficiënte manier om een woning te verwarmen. In sommige gevallen kan men in aanmerking komen voor subsidie bij de aanschaf van een warmtepomp. Dit is afhankelijk van de locatie en de regelingen die daar gelden. Er zijn verschillende soorten warmtepompen, en elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen. In 2023 is er meer dan 200 miljoen euro subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp. Gemiddeld ontvangt men 30 procent subsidie, maar dit kan afwijken afhankelijk van het type warmtepomp dat men aanschaft. Er gelden verschillende voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie, zoals het aantonen dat de woning daadwerkelijk verwarmd wordt.
> Lees hier meer over de subsidieregeling voor warmtepompen

Alle diensten onder één dak

BLOG