Een notaris is een geregistreerd en gekwalificeerd juridisch professional die is gespecialiseerd in het opstellen en beoordelen van officiële documenten. Ze helpen bij het vastleggen van belangrijke rechtszaken zoals het opmaken van een testament, het opstellen van een huwelijkscontract of het afwikkelen van een erfenis. Notarissen zijn onafhankelijk en dienen als een neutrale derde partij om ervoor te zorgen dat de afspraken die worden gemaakt, rechtsgeldig zijn en worden nageleefd. Notarissen zijn deskundig op het gebied van diverse rechtsgebieden, zoals het vastgoedrecht, het familierecht en het erfrecht. Ze werken samen met andere professionele partijen, zoals advocaten en accountants, om ervoor te zorgen dat hun cliënten het beste advies en de juiste oplossingen krijgen voor hun specifieke situatie.
Notarissen zijn ook verantwoordelijk voor het opstellen van contracten en andere belangrijke documenten, zoals een hypotheekakte of een akte van levering. Ze zorgen ervoor dat deze documenten voldoen aan alle wettelijke vereisten en dat ze rechtsgeldig zijn. Daarnaast kunnen notarissen ook optreden als bemiddelaar.
Hulp bij aankoop en verkoop huis
In het geval dat je een huis gaat kopen met een hypotheek dan zal je de notaris één of twee keer nodig hebben. Hij gaat dan gemaakte afspraken vastleggen in een akte. Er zijn twee aktes. De leveringsakte en de hypotheekakte.
Verschil tussen Koopakte en koopovereenkomst
Wanneer je een woning koopt moet je een koopakte en transportakte ondertekenen. Daarbij is de koopakte geen notariële akte, het is echter een koopovereenkomst tussen de verkoper en koper. In Amsterdam doet de notaris dit meestal wel, mocht je ergens anders dit door de notaris laten doen dan is dat mogelijk.
Leveringsakte of transportakte
Voor de leveringsakte ga je samen met de verkopende partij in gesprek met een notaris die advies geeft en de belangen van beide partijen naloopt. .In deze akte wordt onder andere vastgelegd dat de grond en de woning in eigendom worden overgedragen aan de nieuwe eigenaar tegen welke koopprijs. Als dit gedaan is en er een overeenkomst is kan alles vastgelegd worden. Dit wordt dan vastgelegd in de leveringsakte, tussen jou en de verkopende partij. Dan is alles definitief verkocht.
> Lees hier meer over wanneer een huis definitief verkocht is
Hypotheekakte
Hierna wordt de hypotheekakte opgesteld. Dat is de akte tussen de partij die gaat lenen en de geldverstrekker. In de hypotheekakte staat alles over het onderpand, de hypotheekrente, aflossingsmethode, verplichte verzekeringen en overige voorwaarden. In het geval dat er iets misgaat tijdens het afbetalen bijvoorbeeld staat hier dat de geldverstrekker recht heeft op de woning als onderpand. Als dat allemaal op een rijtje staat teken jij, de notaris en de geldverstrekker. Als dit gedaan is staat in het kadaster dat jij een hypotheek op een woning hebt
> Lees hier meer over hypotheekakte
Overige werkzaamheden notaris
Hulp bij overlijden
In het geval van overlijden helpt de notaris bij het opstellen van de verklaring van erfrecht. Dit is de primaire taak van een notaris als het gaat om een overlijden. Hierin staat genoteerd wie is overleden en of er een testament is opgesteld. In het testament staat hoe de erfenis is verdeeld. In de verklaring van erfrecht staat ook wie aangesteld is als executeur.
Een executeur is de persoon die ervoor zorgt dat de erfenis zo goed mogelijk afgehandeld wordt. Meestal is dit een familielid, maar je kan ook de notaris aanstellen als executeur. Dit doen mensen in het geval dat ze deze taak niet gegeven hoeft te worden aan een naaste.
Hulp voor ondernemers
Een notaris helpt ook ondernemers. In het geval dat je een BV of NV gaat oprichten is de expertise van een notaris verplicht. Hierbij is een eenmanszaak een uitzondering, die kan je beginnen zonder een notaris. Hij helpt je ook in het proces bij het kiezen tussen de juiste rechtsvorm en in het geval dat je een stichting wilt starten helpt hij je bij het noteren van de statuten in de notariële akte. Het kan ook zijn dat je in de toekomst van rechtsvorm wilt veranderen. In het geval dat je groeit kan dit voordelen opleveren. Hierbij is ook weer de hulp van een notaris nodig.
Hulp bij persoonlijke situaties
Sommige families hebben een vaste familienotaris om te helpen bij persoonlijke situaties met betrekking op personen- en familierecht. Hij helpt onder andere bij het vastleggen van een geregistreerd partnerschap, samenlevingscontract of bij de vaststelling van de voorwaarden van een huwelijk. Meestal trouwen mensen gedeeltelijk onder gemeenschap van goederen alleen het kan ook geheel in gemeenschap van goederen gedaan worden. Het is belangrijk dat dit goed genoteerd staat en daar helpt hij bij.