Het jaar 2023 nadert en er zijn aanzienlijk veranderingen in de woningmarkt te zien. Tot juli 2022 bleven de prijzen van koopwoningen stijgen, maar in augustus kwam er een omslag en sindsdien dalen de prijzen van koopwoningen. Het CBS meldt dat de prijzen van koopwoningen in november met 1 procent goedkoper zijn geworden ten opzichte van de maand ervoor. Daarentegen zijn de prijzen van de koopwoningen verdubbeld sinds het diepste punt in de woningmarkt in 2013 (met 95 procent). Ook is blind overbieden de laatste jaren de norm bij het kopen van een huis door het woningentekort. Maar wat kunnen we van de woningmarkt verwachten in 2023?
Woningmarkt 2023 voorspellingen van de grootste banken
Volgens ABN Amro zal er in 2023 een daling van 2,5 procent plaatsvinden van de huizenprijzen. Eerder werd er een prognose gedaan en uit deze woningmarkt voorspelling zou de woningprijzen stijgen. Bij ABN zijn de economen dan ook redelijk positief over de woningmarkt. Daarbij verwacht de bank dat de hypotheekrente in 2023 niet ver zal stijgen.
Bij ING vinden ze het lastig om een voorspelling te doen over de ontwikkelingen in de woningmarkt. Toch zitten ze net als ABN Amro op dezelfde lijn. ING denkt namelijk dat er een lichte daling van de woningprijzen zal plaatsen in 2023. De richting van de hypotheekrente, de economische groei, de werkloosheid en het sentiment zijn volgens de economen van ING bepalend.
De Rabobank ziet dit anders. Zij bekijken het wat somberder dan ING en ABN Amro. Rabobank denkt wel net als ING en ABN Amro dat er een prijsdaling zal gaan plaatsvinden. Echter is de daling van de woningprijzen wat meer, zij verwachten namelijk een daling van ongeveer 3,1 procent. Naast deze prijsdaling denkt Rabobank ook dat er een hogere stijging zal zijn van de hypotheekrente. Dit zal resulteren op een daling van de huizenprijzen.
Huizenprijzen voorspellingen 2023 DNB
Economen van De Nederlandsche Bank voorspellen dat de huizenprijzen met 6 procent dalen de aankomende 2 jaar. In het komende jaar 2023 zullen de huizenprijzen namelijk met 3,1 procent dalen en het jaar daarop met 3,3 procent. De reden voor de daling van de prijzen is duidelijk aan te wijzen. De hypotheekrente blijft maar stijgen en daarnaast zijn de stijgende kosten van de energierekening ook een belangrijke factor. Huizenkopers kunnen om deze reden minder bieden waardoor de huizenprijzen zullen dalen.
Stijgende hypotheekrente
De financieringsruimte is sterker afgenomen afgelopen jaar. De belangrijkste reden van deze sterk afgenomen financieringsruimte is dat de hypotheekrentes als maar zijn opgelopen, meer dan verwacht was. Economische zaken zoals de oorlog in Oekraïne zorgen voor grote onzekerheid in de woningmarkt. Zo blijft de inflatie hoog en dit maakt de DNB zeer somber over de nieuwe vooruitzichten in 2023. De inflatie wordt gerekend van komend jaar op 4,9 procent en het jaar erop met 5 procent.
Verduurzaming
Aankomend jaar zal er meer focus gaan zijn op duurzaamheid. Steeds meer mensen zijn bereid om geld neer te leggen voor verduurzaming. Zo worden er meer zonnepanelen en warmtepompen geïnstalleerd waardoor de energierekening lager is. Deze investeringen in verduurzaming zijn van groot belang voor een goed energielabel en de huidige energieprijzen. Met de huidige energieprijzen kunnen dit soort verduurzamingsmogelijkheden al in 2 jaar worden terugverdient.
Ook in 2023 stimuleert de overheid het verduurzamen van de woning. Zo is er in 2023 meer dan 200 miljoen euro subsidie beschikbaar gemaakt voor het aanschaffen van een warmtepompen, isolatie en zonnepanelen. Je kan zo’n 30 procent subsidie ontvangen van de overheid, wat de terugverdientijd versneld. Gemiddeld zorgt de subsidie ervoor dat je bij het isoleren van je woning 1.500 euro kunt besparen.
Daarnaast zal de btw op zonnepanelen verdwijnen. Dit gaat omlaag van 21 naar 0 procent. Voorheen konden particulieren de btw op zonnepanelen terugvragen bij de belastingdienst. Door deze nieuwe regeling stimuleert het kabinet het plaatsen van zonnepanelen.
Overbieden
De afgelopen jaren was de norm om overbieden en blind bieden en dat iedere bezichtiging op woningen binnen de kortste keren vol zaten. Dit doordat er nog steeds een groot woningtekort in Nederland is. Toch lijkt het de komende jaren anders te gaan lopen. Momenteel wordt er nog steeds op woningen overboden. Echter is die niet in verhouding ten opzichte van een jaar geleden. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om onder vraagprijs te bieden, waarbij je nog een goede kans maakt. De laatste maanden van 2022 was al te zien dat veel woningen niet worden verkocht en later weer opnieuw te koop werden gezet door de makelaar. De tweede keer was over het algemeen voor een lagere vraagprijs. Hieruit blijkt dan ook dat het animo veel minder is, de verwachting voor 2023 is dat deze trend gaat doorzetten en dat woningen langer te koop blijven staan.
Moeten we ons zorgen maken?
De grote vraag is of we ons zorgen moeten maken. Het antwoord daarop is verschillend. Er dreigt een recessie te komen in de woningmarkt. Maar de huizenmarkt is nu beter bestand tegen een naderende recessie dan tijdens de vorige crisis. Op dit moment zijn er factoren die een belangrijke rol spelen bij het verloop van prijzen in de woningmarkt. Mede door de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de stijgende hypotheekrente bestaat de kans dat de prijzen nog verder zullen dalen de aankomende jaren. Zo is de vraag hoger dan het aanbod omdat er al jaren sprake is van een woningtekort, dit is niet meteen opgelost. Daarbij is het vermogen van huizenbezitters is sterk gegroeid afgelopen jaren en zijn er strengere regels gekomen waardoor huizen minder snel onder water komen te staan.