” Je eerste huis kopen, het lijkt makkelijk. Lekker scrollen op het internet om het aanbod van huizen te bekijken, iedereen doet het. Het is een mooi vooruitzicht om in te beelden dat dat huis zomaar van jou kan zijn. Maar “zomaar” is helaas niet helemaal van toepassing als je kijkt naar de stappen die genomen moeten worden bij het kopen van een huis. Lees hier van A tot Z wat concreet geregeld moet worden voor je de sleutels overhandigd krijgt.”
Stap 1. Budget berekenen
De eerste stap die je neemt in het stappenplan om een huis te kopen is berekenen wat je budget is. Je kunt een huis in één keer aflossen maar de meeste mensen doen dit met een hypotheek. Maar, wat is je maximale hypotheek bijvoorbeeld? Heb je een creditcardschuld? Of een studieschuld? Hoeveel eigen geld heb je? Dit zijn allerlei factoren die van invloed zijn op jouw hypotheek. De meeste mensen hebben hier geen ervaring mee en starten in deze fase dan ook een eerste gesprek met een hypotheekadviseur.
Stap 2. Huizen aanbod bekijken
Na een idee gekregen te hebben wat jij je financieel kan veroorloven, ga je je oriënteren op de woningmarkt. Je gaat op zoek naar je eerste huis! In dit geval is het inschakelen van een aankoopmakelaar verstandig. Er zijn een aantal voordelen van een aankoopmakelaar. Er zitten wel kosten aan verbonden maar dit vergroot de kans op het kopen van je eerste huis enorm.
Stap 3. Bezichtigen
Het woningaanbod bekeken? Dan is het nu tijd om te gaan bezichtigen. Het is belangrijk om hier voorbereid in te gaan. Er zijn een aantal vragen die je moet stellen. Focus je bijvoorbeeld op de minpunten en niet de pluspunten. Je moet letten op dingen waar je niet dagelijks mee te maken krijgt en kan een aankoopmakelaar dus handig zijn. Als je je eerste huis gaat kopen heb je al snel je roze bril op. Een aankoopmakelaar bekijkt de woning objectief en analytisch, zo verklein je de kans op een miskoop.
Stap 4. Bieden
Ben je eruit en heb je groen licht van de aankoopmakelaar? Dan is het tijd om te gaan bieden op je potentiële eerste huis. Door de overspannen markt is het hier ook verstandig om de expertise van een aankoopmakelaar in te schakelen. Bieden is voor hem een dagelijkse bezigheid, Hij kan een goeie inschatting maken van een goed bod en de verkoopmakelaar kan in goed contact staan met de aankoopmakelaar.
Stap 5. Bouwkundige keuring
Is het bod geaccepteerd? Dan is het nu tijd voor de bouwkundige keuring van je nieuwe huis. Alle visuele punten van de status van de woning worden afgegaan. Dit is erg belangrijk en wordt soms verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. De woning is ten slotte het onderpand van de lening.
Stap 6. Tekenen
Tijd om het contract te gaan tekenen van je eerste huis. Dit contract kan altijd nog ontbonden worden. Dit gaat niet zomaar en komt met een boete die meestal rond de 10% ligt. De boete kan voorkomen worden door ontbindende voorwaarden. Als deze voorwaarden door een van de partijen niet wordt nageleefd wordt het voorlopig contract gratis ontbonden.
Stap 7. Hypotheek regelen
Nadat de meeste stappen concreet gemaakt zijn, maak je een afspraak met je hypotheekadviseur. Dit is niet verplicht maar wel aan te raden. Goedkoop is duurkoop en straks zit je nieuwe huis die je niet kan aflossen.
Stap 8. Naar de notaris
Na je nieuwe huis gevonden te hebben met een passende hypotheek is het tijd om naar de notaris te gaan. Bij de notaris ga je twee akte’s tekenen. Je tekent één hypotheekakte, dit is tussen jou en de bank. De andere akte is tussen jou en de verkopende partij, de leveringsakte. Lees hier het verschil tussen deze twee aktes.
Stap 9. Verhuizen
Na alle stappen gevolgd te hebben is het dan nu tijd om in te trekken in je eerste huis. Dit kan je uiteraard zelf doen of met behulp van een verhuisdienst. Zo zorg je ervoor dat je verzekerd bent tijdens de verhuizing en je veel werk uit handen neemt. Ook kan je via HuisAssist geholpen worden aan een klusjesman, energiebedrijf en een partij die je helpt met de aansluiting van internet, TV en bellen.