“Huisje boompje beestje”. Een leuke uitspraak maar erg spannend en een flinke investering waar veel bij komt kijken. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Lees hier wat de aankoopmakelaar voor je kunt doen, wat de voor- en nadelen zijn en of je een aankoopmakelaar wel echt nodig hebt.
Een aankoopmakelaar kan je helpen van A tot Z bij het vinden van een geschikte woning. Vooral in de huidige overspannen woningmarkt, kan het een grootvoordeel zijn om gebruik te maken van een aankoopmakelaar. Zij kopen woningen tenslotte dagelijks!
Wat doet een aankoopmakelaar?
1. Woningen op de markt vinden
De aankoopmakelaar helpt je uitgebreid met zoeken naar een woning, zij zullen als eerst de wensen bespreken, vervolgens zullen zij een zoekprofiel voor je aanmaken. Met een zoekprofiel kan je soms wel een paar dagen eerder het woningaanbod ontvangen dan de bestaande huizensites. Zo ben je nooit te laat om een woning te bezichtigen
2. Bezichtigen
Indien een geschikte woning naar voren komt en je daar graag wil gaan bezichtiging, zal de aankoopmakelaar een afspraak maken bij de verkopende partij, vervolgens zullen zij meegaan naar de bezichtiging en je adviseren op de woning. Het kan erg fijn zijn dat de aankoopmakelaar meegaat naar de bezichtiging, zij kijken tenslotte zonder emotie naar de woning en weten precies waar ze het over hebben.
3. Extra onderzoek
Voor en na de bezichtiging kan de aankoopmakelaar ook extra onderzoek uitvoeren. Zij zullen dan kijken naar wat er in de buurt recentelijk verkochte is. Zo hebben ze referentie en kunnen ze een goede inschatting maken op wat een passend bod zou zijn. Daarnaast controleren zij vaak ook kadastrale data en uiteraard zal de aankoopmakelaar ook alle documentatie doornemen die bij de woning komt en je hierop adviseren.
4. De onderhandeling
Als je eruit bent en je hebt groen licht gekregen van je makelaar kunnen de onderhandelingenbeginnen. Meestal gaat die via een verkoopmakelaar die weer ingeschakeld is door de verkoper. Twee partijen met tegenovergestelde belangen maar één gezamenlijk doel, het huis (ver)kopen.
Je kan je bod uitbrengen via de mail, telefoon of schriftelijk. Als het bod ontvangen is door de verkopende partij gaan ze in overleg en hier kunnen 3 dingen uit komen. Het bod wordt geaccepteerd, geweigerd of er wordt een tegenvoorstel gedaan. Hierbij is het belangrijk dat je je niet gek laat maken en uiteindelijk een veel hoger bod gaat doen. Een aankoopmakelaar kan hierbij helpen. De verkopende partij zal geen absurd tegenbod doen omdat zij ook weten dat de jouw aankoopmakelaar verstand van de markt heeft en de waarde van de woning weet.
5. Ondertekening koopakte
Als beide partijen eruit zijn is het nu tijd om de koopakte te gaan ondertekenen. Dit wordt ook wel het voorlopige koopcontract genoemd. Dit contract kan tot 3 dagen na ondertekening zonder reden ontbonden worden. Binnen die drie dagen zal de notaris ernaar kijken en de leveringsakte opstellen.
> Wil je meer weten over de kosten van een aankoopmakelaar? klik hier
Bepaal zelf de taken van de makelaar
Als klant kun je bij het oriënterende gesprek met een aankoopmakelaar zelf afspreken wat voor pakket je afneemt. Hiermee wordt bedoeld met welke stappen je graag geholpen wilt worden. Als je besloten hebt waar je graag geholpen bij wilt worden gaat de aankoopmakelaar aan de slag. Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat het perfecte huis gevonden en gekocht wordt. Hierbij is de expertise extra van belang. De makelaar zal dan aangeven wat de eventuele valkuilen zijn zodat je geen foute investering maakt.
Wil je van A tot Z uitgebreid weten welke stappen er nog meer genomen moeten worden naast de stappen waar een aankoopmakelaar bij kan helpen? Klik hier
Waar let je op bij een aankoopmakelaar?
Een goede aankoopmakelaar vinden is erg belangrijk en hoeft niet moeilijk te zijn als je weet waarop je moet filteren.
Wat is de prijs van de aankoopmakelaar?
Zorg ervoor dat je niet gelijk kiest voor de goedkoopste optie.. Het is daarbij wel belangrijk en om de prijzen van de makelaars te vergelijken, die verschillen vaak enorm en gebruikt de makelaar een percentage of fixed fee? Let hier goed bij op en bespreek dit met de aankoopmakelaar.
Hoeveel ervaring heeft de aankoopmakelaar?
Check altijd de kennis van de aankoopmakelaar, zo weet je altijd precies of zij de kennis hebben van de omgeving ervaring heeft (in de omgeving).
Heeft de aankoopmakelaar reviews?
Een beeld krijgen van klanten die voorheen samengewerkt hebben met de aankoopmakelaar kan ook veel betekenen. Op het internet zijn veel reviews te vinden en is dit niet zo? Dan is het misschien verstandiger om verder te kijken.
Is de aankoopmakelaar aangesloten bij een brancheorganisatie?
Kijk of de makelaar gecertificeerd is en bijvoorbeeld aangesloten is bij een brancheorganisatie. Een voorbeeld hiervan is de NVM (Nederlandse vereniging voor makelaars en taxateurs)
Kennismakingsgesprek
Aangezien je een samenwerkingsverband aangaat met de makelaar is het wel lekker als je een goede klik hebt. Vraag daarom om een (vrijblijvend) kennismakingsgesprek
Belangrijke vragen voor de aankoopmakelaar
Om te weten welke aankoopmakelaar goed bij jou past kun je direct een aantal vragen stellen: | |
|
|
Wat als je uiteindelijk niks koopt?
Voordat je met een aankoopmakelaar een overeenkomst maakt is het handig om na te gaan wat er gebeurt als er uiteindelijk geen koop plaatsvindt, zodat je geen onnodige kosten maakt.
In de meeste gevallen betaal je niks als er geen huis gekocht wordt maar dat is niet altijd zo. Het is belangrijk om te weten of er sprake is van eerste no cure no pay of inschrijfkosten.
Voordelen met een aankoopmakelaar
Rekening houdend met het proces van begin tot eind bij het kopen van een woning kun je al inschatten dat het flink wat voordelen heeft om een aankoopmakelaar in te schakelen. Dit is wat een aankoopmakelaar voor je kan doen: | |
|
|
Voordelen zonder een aankoopmakelaar
Ook zijn er voordelen te benoemen bij het kopen van een huis zonder aankoopmakelaar. Ook deze hebben we op een rijtje gezet voor je: | |
|
|
Huis kopen zonder aankoopmakelaar?
Dit is uiteraard mogelijk en dit kan je zeker wat geld besparen. Mocht je dit willen houd er dan wel rekening mee dat je goed onderzoek doet. In dit onderzoek gaat flink wat tijd en energie zitten. Denk aan de genoemde punten onder het kopje “wat doet een aankoopmakelaar?”
Wil je gratis en volledig vrijblijvend persoonlijk advies over welke aankoopmakelaar het beste past bij jouw situatie?