Check box

Gratis Assistentie

Check box

Eigen aankoopoverzicht

Check box

Persoonlijke aanbiedingen

Check box

In heel Nederland

  1. Home
  2. Woningtypen

Welke woningtypen en soorten woningen zijn er?

Welke woningtypen en soorten woningen zijn er? Als je op zoek bent naar een nieuwe woning of aan het rondkijken bent naar woning, dan kom je al snel in aanraking met diverse woningtypes en soorten woningen. Het kan soms verwarrend zijn welke termen nu precies bij welk type woning horen. In dit artikel zullen we daarom de verschillende woningtypes en soorten woningen uitlichten, zodat je een beter idee hebt van wat voor typen woningen er allemaal zijn. Daarnaast is bij verschillende woningen ook mogelijk om er nog meer over te lezen.

Woningtypen

Vaak geeft het woningtype aan hoe een woning gebouwd is, terwijl de soort woning aangeeft om wat voor soort gebouw het gaat. Hieronder bespreken we enkele veel voorkomende woningtypes:

Maisonnette woning

Een maisonnette is een woning met meerdere verdiepingen binnen een groter gebouw, waarbij de verdiepingen met elkaar verbonden zijn door een binnentrap. Dit type woning biedt vaak meer privacy dan een appartement.
> Lees meer over maisonnette woning

Portiekflat

Een portiekflat is een flatgebouw met een centrale entree waarbij de woningen via een galerij bereikbaar zijn. Deze woning is vaak te vinden in stedelijke gebieden waar ruimte schaars is.
> Lees meer over portiekflat

Souterrain woning

Een souterrain is een ruimte in een woning die zich gedeeltelijk onder de grond bevindt. Het heeft vaak kleine ramen of geen ramen en om toch voldoende daglicht binnen te laten, worden soms lichtschachten gemaakt. Het woord ‘souterrain’ komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent ‘onder de grond’.
> Lees meer over souterrain

Herenhuis

Een herenhuis is een statig, groot huis met meerdere verdiepingen en vaak een voor- en/of achtertuin. Dit type woning is vaak te vinden in oudere wijken in de stad en wordt vaak gezien als een statussymbool.
> Lees meer over herenhuis

Grachtenpand

Nederland, het land van waterwegen en historische charme, is thuis voor een bijzondere architectonische parel: het grachtenpand. Deze woningtypen zijn niet alleen visuele meesterwerken maar weerspiegelen ook een rijke geschiedenis van handel, cultuur en innovatie.
> Lees meer over grachtenpanden

Galerijflat

Een galerijflat, ook wel bekend als een appartementencomplex met externe toegang, bestaat uit meerdere woonlagen. Deze woonlagen huisvesten doorgaans twee tot vier appartementen die toegankelijk zijn via een gemeenschappelijke open galerij.
> Lees meer over galerijflats

Geschakelde woning

Een geschakelde woning is een woning die direct aan een andere woning vastzit. Dit type woning is vaak te vinden in buitenwijken en biedt vaak meer ruimte dan een appartement.
> Lees meer over geschakelde woning

Patiowoning

Een patiowoning is een woning met een binnenplaats, ook wel patio genoemd. Deze binnenplaats biedt privacy en kan dienen als een extra tuin. Patiowoningen zijn vaak te vinden in stedelijke gebieden en bieden een goede balans tussen privacy en ruimte.
> Lees meer over patiowoning

Bel-etage woning

Een bel-etage woning is een woning waarbij de hoofd verdieping zich op de eerste verdieping bevindt. De begane grond wordt vaak gebruikt als entree en/of garage. Dit type woning is populair in stedelijke gebieden waar ruimte schaars is.
>Lees alles over een bel-etage

Penthouse

In de wereld van de huizenmarkt is een penthouse iets wat synoniem staat voor luxe en status. Maar wat is een penthouse eigenlijk? En waarom zou iemand ervoor kiezen om erin te wonen? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en nog veel meer.
>Lees alles over een een penthouse

Twee-onder-een-kapwoningen

Een twee-onder-een-kapwoningen is een type woning dat zich deelt met een andere woning, waarbij de woningen samen één gebouw vormen en de scheidingswand tussen de twee woningen de gemeenschappelijke muur is. Dit type woning is vaak te vinden in buitenwijken en biedt meer privacy dan een rijtjeshuis.
> Lees meer over twee-onder-een-kapwoningen

Rijtjeshuis

Een rijtjeshuis is een woning die deel uitmaakt van een rij huizen die aan elkaar gebouwd zijn. Dit type woning is vaak te vinden in dichtbevolkte stedelijke gebieden en biedt minder privacy dan een vrijstaande woning. Rijtjeshuizen zijn vaak wat smaller en dieper dan vrijstaande woningen.
> Lees meer over rijtjeshuizen 

Hoekwoning

Een hoekwoning is een geschakelde woning die zich aan de hoek van de straat bevindt. Dit type woning biedt vaak meer privacy en ruimte dan een gewone geschakelde woning.
> Alles over een hoekwoning

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een woning die niet verbonden is met andere woningen. Dit type woning biedt veel privacy en ruimte, maar is vaak duurder dan andere woningtypen. Vrijstaande woningen zijn vooral te vinden in buitenwijken en landelijke gebieden. Dit is dus niet hetzelfde als een villa.
> Lees meer over een vrijstaande woning

Villa

Een villa is een grote, luxueuze woning die vaak gelegen is in een groene omgeving. Dit type woning is vaak voorzien van extra voorzieningen zoals een zwembad, tennisbaan of bioscoop. Villawijken bevinden zich vaak in de randstad en in het buitengebied.

Bungalow

Een bungalow is een gelijkvloerse woning met een plat dak. Dit type woning biedt veel ruimte en privacy en is vaak te vinden in groene omgevingen. Bungalows zijn vaker populair bij senioren en mensen met een beperking vanwege dat de woning gelijkvloers is. 

Containerwoning

Een containerwoning is een woning die gebouwd is van (verstevigde) zeecontainers. Dit type woning is vaak goedkoper en duurzamer dan traditionele woningen. Containerwoningen kunnen zowel vrijstaand als geschakeld gebouwd worden en zal in de toekomst steeds vaker worden gebouwd vanwege de duurzame bouw. 

Jaren woningen

Jaren ’30 woning

Een jaren ’30 woning is een type woning dat gebouwd is tussen 1930 en 1940. Kenmerkend voor deze woningen zijn de erkers, glas-in-lood ramen en karakteristieke dakpannen. Dit type woning is erg populair onder woningkopers in de randstad.
> Lees meer over jaren ’30 woning

Jaren ’50 woning

Een jaren 50 woning is een type woning dat gebouwd is tussen 1950 en 1960. Deze woningen zijn vaak gebouwd in een sobere stijl met weinig versieringen, tijdens de wederopbouw was namelijk haast bij het snel bouwen van woning. Ze hebben meestal een schuin dak en zijn gemaakt van baksteen.

Jaren ’60 woning

Een jaren 60 woning is een type woning dat gebouwd is tussen 1960 en 1970. Kenmerkend voor deze woningen is het gebruik van baksteen en grote raampartijen. Vaak hebben ze een plat dak en zijn ze gebouwd in een modernistische stijl.

Alle diensten onder één dak

Galerijflats in Nederland

Wat is een galerijflat?

Woningtypen
Een galerijflat, ook wel bekend als een appartementencomplex met externe toegang, bestaat uit meerdere woonlagen. Deze woonlagen huisvesten doorgaans twee tot vier appartementen die toegankelijk zijn via een gemeenschappelijke open…
Lees verder
Grachtenpanden Amsterdam

Alles over grachtenpanden

Woningtypen
Nederland, het land van waterwegen en historische charme, is thuis voor een bijzondere architectonische parel: het grachtenpand. Deze woningtypen zijn niet alleen visuele meesterwerken maar weerspiegelen ook een rijke geschiedenis…
Lees verder
Dakterras van en een penthouse woning in Amsterdam

Wat is een penthouse?

Woningtypen
In de wereld van de huizenmarkt is een penthouse iets wat synoniem staat voor luxe en status. Maar wat is een penthouse eigenlijk? En waarom zou iemand ervoor kiezen om…
Lees verder