Check box

Voordeligste Warmtepompen

Check box

Alle opties tot verduurzamen mogelijk

Check box

Warmtepompen op voorraad

Check box

Persoonlijk advies van een assistent

0
besparen per warmtepomp per jaar  (energieprijs 2023)
0 +
nieuwe warmtepompen in de afgelopen week

Alles over elektrische warmtepomp (all-electric)

Een elektrische warmtepomp, ook wel all-electric, volledige of stand-alone warmtepomp genoemd, is een warmtepomp die werkt op elektriciteit. Deze warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en geven deze warmte af in huis. Dit in tegenstelling tot een hybride systeem, waarbij er ondersteuning is van een HR-ketel. Een elektrische warmtepomp is een volledig gasloze manier van stoken en werkt in tegenstelling tot een hybride warmtepomp volledig op stroom. Een elektrische warmtepomp beschikt over een voorraadvat voor warm water en kan gemiddeld €825 per jaar besparen. De werking van een warmtepomp kan worden vergeleken met die van een koelkast, alleen werkt een warmtepomp andersom door warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater te halen en af te geven in huis.
> Lees hier meer over wat een warmtepomp is

Hoe werkt een
elektrische warmtepomp

Een elektrische warmtepomp werkt door middel van een compressor en een warmtewisselaar die warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater haalt en deze afgeeft in je huis. De elektrische energie die nodig is voor de compressor komt van het elektriciteitsnet, hierdoor wordt de warmtepomp geclassificeerd als een all-electric warmtepomp. Dit betekent dat er geen ondersteuning is van een HR-ketel voor het verwarmen van uw huis en dat het een volledig gasloze manier van stoken is.

Full-electric warmtepomp in kelder

Elektrische warmtepomp
voor- en nadelen

5 voordelen van een elektrische warmtepomp:

  1. Efficiëntie: Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of het grondwater en geeft deze warmte af in huis, waardoor het een efficiënte manier van verwarming is.
  2. Milieuvriendelijk: Een elektrische warmtepomp is een gasloze manier van stoken en levert een bijdrage aan een duurzame toekomst.
  3. Kostenbesparing: Een elektrische warmtepomp kan gemiddeld €825 per jaar besparen op energiekosten.
  4. Onafhankelijk van buitentemperatuur: Een elektrische warmtepomp kan warmte halen uit de lucht, bodem of het grondwater ongeacht de buitentemperatuur, waardoor het een geschikte oplossing is voor elk klimaat.
  5. Voorraadvat voor warm water: Een elektrische warmtepomp beschikt over een voorraadvat voor warm water, waardoor u altijd een continue stroom van warm water heeft.

5 nadelen van een elektrische warmtepomp:

  1. Hoge aanschafkosten: Een elektrische warmtepomp heeft hogere aanschafkosten dan een traditionele verwarmingssysteem.
  2. Afhankelijk van elektriciteit: Een elektrische warmtepomp is afhankelijk van elektriciteit om te functioneren.
  3. Beperkte warmtebronnen: Een elektrische warmtepomp kan alleen warmte halen uit de buitenlucht, bodem of het grondwater, waardoor de warmtebronnen beperkt zijn.
  4. Onderhoudskosten: Een elektrische warmtepomp vereist regelmatig onderhoud om de efficiëntie te behouden.
  5. Beperkte warmtecapaciteit: Een elektrische warmtepomp heeft een beperkte warmtecapaciteit, waardoor het niet geschikt is voor grotere woningen.

Wat kost een
elektrische warmtepomp?

De aanschaf van een elektrische warmtepomp kan een grote investering zijn, maar het is wel een slimme keuze voor je portemonnee en uiteindelijk ook het milieu. Er zijn verschillende opties beschikbaar en de kosten kunnen variëren afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Een elektrische warmtepomp met een buitenunit is een van de meest budgetvriendelijke opties en kost ongeveer 12.000 euro. Een volledig elektrische warmtepomp met bodembron is echter duurder en kost ongeveer 26.500 euro. Hoewel deze optie wat duurder is, zijn de extra kosten voor de installatie van de bodembron wel gerechtvaardigd door de lagere energiekosten op de lange termijn.
> Lees hier meer over wat een warmtepomp kost

Offertes voor een
elektrische warmtepomp?

Wil je graag verschillende offertes ontvangen voor een elektrische warmtepomp om de beste keuze te maken? Dan ben je bij HuisAssist op het juiste adres!

Bij HuisAssis bieden we een gemakkelijke en snelle manier om offertes aan te vragen van gecertificeerde installateurs in jouw omgeving. Onze service is gratis en zonder vrijblijven. Je hoeft alleen maar je gegevens in te vullen en wij nemen contact op om je wensen te bespreken. Binnen de kortste tijd ontvang je offertes van installateurs die gespecialiseerd zijn in de installatie van elektrische warmtepompen.

Subsidie voor elektrische warmtepomp

Subsidie voor elektrische warmtepompen zijn beschikbaar om huiseigenaren te helpen bij het verminderen van de hoge warmtepomp kosten. De Nederlandse overheid heeft verschillende programma’s waarmee je in aanmerking kunt komen voor financiële ondersteuning. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie), waarmee je een deel van de kosten van de elektrische warmtepomp kunt vergoed krijgen.
> Lees hier meer over de subsidieregeling voor warmtepompen

Alle diensten onder één dak

BLOG